Разследващите описват антиките на Божков, нищо не изнасяли

За всяка отделна антика ще се прави специална кутия
112

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса на „Нове холдинг“ на столичната улица "Московка", съобщиха пред БНР представители на Министерството на културата.

Това ще стане след като има заповед от прокуратурата.

Още по темата
Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени.

Около 20 картини от дома на Васил Божков вече са изнесени, съобщиха от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има определени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините.

Председателят на фондация "Тракия" Кирил Христозов потвърди, че от музея засега не се изнася нищо, а се правят само описи.

Специална кутия се прави за изнасянето на всяка една антика, която разследващите изземат от музея на Васил Божков, съобщи и Десислава Виткова от фондация "Тракия", която се грижи за артефактите.

Това е стандартна процедура, обясни тя. 

Цялата колекция е от над 30 000 експоната, а изнасянето ще продължи месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така наречена "колекция на Божков" е всъщност изключително държавна собственост. Никой няма право да държи по къщите си археологически артефакти от българсата история.Такива като Божков само заради този факт трябва да лежат доживотно в затвора!
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиките са от българската земя, принадлежат на държавата.
16
6
 
20
 
! Отговори
минувач преди 4 години
А защо ги изнасят? Черепа дори не е обвиняем още, камо ли да е осъден! Можеха просто да запечатат помещенията и си ги описват колкото искат - много по бързо, евтино и лесно!Ама явно това не е целта.
15
4
 
13
 
! Отговори
Дежа вю преди 4 години
После ще излезе невинен и България ще му плаща неустойки. Стандартният сценарий.
14
4
 
14
 
! Отговори
ГешеФТ да каже преди 4 години
какъв е документа, с който са обосновалиизземването. да не би това да са вещественидоказателства. кажи бе гешев.какъв е документа, с който изземвате.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко ще свърши с осъдителна присъда срещу Цаца...пардон Гешефтурата. След дълго разтакаване в съда ще падне всичко, защото не само прокурорите ами и адвокатитите на държавата ни са некадърни. После ВБ ще осъди държавните шоу мъже в Страсбург, както помним подобни случаи, и ние (данъкоплатците) вкупом ще покрием масрафа.
12
7
 
4
 
! Отговори
Господ не е българин преди 4 години
Господ мрази българия. Господ е от израел. Откажете се от Господ и ще има България. Трябва нов господ за тая земя!
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера ЦИВИЛЕН орган незаконно подслушвал действащ военен генерал и Президент, днес изземват колекцията на Черепа БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, т.е. крадат. Низ от беззакония в Страната на окончателно победилата червена Мафия, маскираща се като синя, но не по-малко крадлива от това.Относно подслушването, щом не е СРС, значи е абсолютно нелегално и незаконно подслушване или от "органите" или от частни подслушватели. И в единия и в другия случай това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и следва да се търси наказателна отговорност от виновните длъжностни лица, използващи записите за рекет и сплашване.
10
2
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Да бе нямали да ги изнасят... Тези за големи rлynaци ни взимат. Ще ги изнисът и ще ги продадат на битака в Възраждане. Като им пуснат едно намаление и оп всичките топтан..
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експертите от ОПГ ГРОБ - Компиро, Язовиро и Бай Х.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо чудно целият цирк да е заради тази колекция. В нея има доказателства, че историята на света не е точно такава, каквато я описват в учебниците.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най-ценните оригинали ще поемат на вечен път към личната колекция на Бойко Борисов
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След време ще се окаже, че най-ценните са реплики, т.е. оригиналите са подменени с реплики.
5
3
 
9
 
! Отговори
Каква невероятна преди 4 години
Футболна драма дами и господа. Невероятна футболна драма - единият 60 годишен проект на ЦРУ се е превърнал в Цар Плъх, другият покровителстван проект от ЦРУ манипулира монополно българите да играят хазард за 2 милиарда проекта и не плати данъците за тях. В същото време събират капачки за ковиьози за детските отделения. А с два милиарда можехте да построите 10 невероятни нови болнициииии!! Пуканки още пуканки драмата тепърва, дори и колекционерските му способности не го правят по малко предател!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно, че Гешев действа по заповед на Борисов.Разпоредено му е да открадне колекцията на Божков и да я складира в мазето в Банкя.Изпечените крадци на художествени произведения Вежди Рашидов и Боил Банов също се съдействат.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колекцията на Божков е регистрирана в ЮНЕСКО !От ЮНЕСКО са казали да не пипат колекцията !Ако я пипнат ГЕРБ ще станат като терористите от ИДИЛ, които разрушиха паметниците в Сирия !От ГЕРБ седят и си чешат тиквите какво да правят !
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно Нове холдинг няма ли други активи? Да конфискуват багерите и камионите на строителните фирми, или те не са бързоликвидни ?!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма и да ги изземат, циркове само. Ще отпътуват за дубай по скоро отколкото да ги конфискуват