Разследващите описват антиките на Божков, нищо не изнасяли

За всяка отделна антика ще се прави специална кутия
112

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса на „Нове холдинг“ на столичната улица "Московка", съобщиха пред БНР представители на Министерството на културата.

Това ще стане след като има заповед от прокуратурата.

Още по темата
Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени.

Около 20 картини от дома на Васил Божков вече са изнесени, съобщиха от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има определени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините.

Председателят на фондация "Тракия" Кирил Христозов потвърди, че от музея засега не се изнася нищо, а се правят само описи.

Специална кутия се прави за изнасянето на всяка една антика, която разследващите изземат от музея на Васил Божков, съобщи и Десислава Виткова от фондация "Тракия", която се грижи за артефактите.

Това е стандартна процедура, обясни тя. 

Цялата колекция е от над 30 000 експоната, а изнасянето ще продължи месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
4
 
! Отговори
30 години преди 4 години
Козлите лющяха нашата млада "демокрация". Така я излющиха, че нема вече какво да лющят освен третите пенсионни фондове! И ще ги вземат. Това е един голям клуб и вие не сте в него, освеееееееен с рязък завой към либерализация и европеизация, а не ориенталщина!
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става с презумпцията за невиновност господа журналисти - буфосинхронисти на властта и придаващи и тоталитарен повей на хлад и отвращение към вас самите.
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички комунисти симпатизират на Гешев и борбата с богаташите, национализацията и връщането на частните колекции обратно на държавата. И сините, и червените болшевики подкрепят държавната силна ръка.Народът се радва, както на 9-ти септември 1944 година.
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем нормално е всички комунисти да суипатизират на Божков и да искат да не му се пипа откраднатото, защото всички комунисти са крадци и претстъпници и взаимно се подкрепят.Бойко просто ви развали далаверата, другари и не ви дада да крадете, нали?
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента тече оглед,кое да се открадне !Може да сте сигурни ,че целта на изнасянето на тези картини и антики ...е грабеж!Всичко откраднато ще продадат в чужбина.
33
3
 
11
 
! Отговори
ВСЕЛЕНСКА АЛЧНОСТ преди 4 години
Предлагам цяла България да си дарим имотите и парите на един единствен човек. Така човекът ще се успокои и ще умре от щастие че ни е ошушкал.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не са аристувани нито за миг разследваните за милиони от ГЕРБ? Боршош защо е на свобода? Заместника на Фандъкова защо е на свобода? Банов мина ли през процес да се види невинен ли е, че сега да се прави на съдия????
31
2
 
8
 
! Отговори
G.O.A.T. преди 4 години
Greatest of all time. Най-големите крадци, най-големите измамници, най-големите лъжци, най-големите стееееее. Урааааааа номер едно в света. Ама за да сте някой ви храни май а ? Гоуеми сте. Гоуемиииииии .....
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАНОВЧЕ, ТИ ЩО НЕ СИ АРЕСТУВАН, А ЩОТО СИ ОТ ГЕРБ ЛИ? Тия пари които спести в частен интерес върнати ли са на министерството ти или си кютате по въпроса, нали се съдехте, май делото пропаднало...
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държавата на Боку беше управлявала траките никога нямаше да направвят тези уникални предмети.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, Тиквун може да вземе 2-3 ритона и да ги сложи на камината...да радва "унука".
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЙ Е КАЗВАЛ ЧЕ СЛЕД СМЪРТТА СИ ГИ ПОДАРЯВА НА БЪЛГАРИЯ. Демек сега държавата взима накитите от ...себе си и си ги присвоява. Резултатът от цялата работа е, че отсега нататък ценностите на българските недра ще отпътуват за западнала Европа, както и всичко друго ценно злато на един процент, мед на 10 процента и тн. Постъпката да се посегне на делото му да съхранява българското си е ДОЛНА ОТВСЯКЪДЕ. дАМИ И ГОСПОДА НАТЕГАЧИ, ПОСПРЕТЕ СЕ МАЛКО, НЕ БЪДЕТЕ ТОЛКОВА АЛЧНИ.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Бойко не се интересува от култура, а да рита топка.
25
1
 
4
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Поправка- само не разбрах;конфискуваха..пиша от тел и късно забелязах грешките в коментара ми преди това
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веждата дали ще закачи нещо от антиките?
23
1
 
14
 
! Отговори
ДВУЛИЧИЕ преди 4 години
Докато МВР и прокуратурата НИЩО НЕ НАПРАВИХА ПРЕЗ ГОДИНЕТЕ ДА СЕ СПРАТ ИМАНЯРСКИТЕ НАБЕЗИ, бОЖКОВ С ЛИЧНИ ПАРИ УСПЯ ДА СПАСИ ОТ СВЕТОВНИТЕ АУКЦИОНИ И РАЗПИЛЯВАНЕ ДОСТА ЦЕННИ ОБРАЗЦИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ. За това нещо човекът заслужава дълбок поклон. Не може срещу него да се прави кампания, като от раз му правят престъпен целия живот. Тези антики са публични и проверявани хиляди пъти, арестувайте тогава проверявалите ги, че са ги писали ЗАКОННИ!!!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато тече процесът срещу Черепа Гешев трябва да ги прибере и да ги пази неотлъчно.
21
2
 
11
 
! Отговори
Германия преди 4 години
До минувач-абсолютно прав сте! Целта е да се вземат,а кой ще е НОВИЯ собственик- въпрос! Щом е направил музей,биха могли да ги оставях на място,явно има ясловия за съхраняването им.Но.....трябва да отчетем дейност.Камо не разбрах защо на цц,цв в,пг и др НЕ ке копфискунаха имотите,а пг даже го повишиха. Явно аршина не е еднакъв за всички
20
12
 
7
 
! Отговори
ист преди 4 години
Како чета коментарите , разбирам че другарите искат откраднатото да остане за крадеца.Все едно е приватизирал историята на територията на България.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е знаково и ударно да го унищожат, като някакво жертвоприношение пред ЕС за покриване на критериите за еврозоната и за намаляване на корупцията, а оплакването срещу него най-вероятно е дошло от САЩ по време на срещата с Тръмп.