Млада жена осъди болница за операция от рак на гърдата

Окръжният съд в Русе уважи иска й за 50 хил. лв.
93
Млада жена осъди болница за операция от рак на гърдата
Снимка: Facebook

Окръжният съд в Русе уважи иска на 29-годишната Милица Аргилова срещу УМБАЛ "Канев". Съдът присъди 50 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди от извършена мастектомия.

Още по темата

На 23.01.2018 г. тя е постъпила на лечение в здравното заведение. Патоанатом на база на гефрирно изследване поставил диагноза инвазивен дуктален карцином на млечна жлеза.

На жената било обяснено, че има злокачествен тумор и че трябва да се премахне цялата гърда, а операцията била извършена на същия ден. В Англия, където живее, Милица е потърсила второ мнение, според медиците там операцията не е била необходима, което я кара да потърси правата си в съда.

Според съда лекарите не са съобразили правилата за диагностика и лечение на онкоболен пациент, които изискват диагностиката и лечението да се извършва от различни специалисти. Взето е прибързано решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна и животоспасяваща.

Припряността в действията на лекарите довела до невъзможността да се определи дали това е бил действително единственият възможен вариант за лечение. Поради това съдът приема, че в конкретния случай е допусната лекарска грешка и е направена радикална операция, която е могла да се избегне или отложи във времето.

Отчитайки възрастта на ищцата, продължителността и интензитета на нейното страдание, преживения шок, съществената промяна в начина й на живот, съдът смята, че справедливият размер на дължимото обезщетение е 70 000 лв. Искът е предявен частично в размер на 50 000 лв., поради което е уважен в пълния претендиран размер.

Решението на Окръжен съд - Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
15
 
! Отговори
Ина преди 3 години
До KamKamХубаво сте го написали, само че второ, трето мнение, обикаляне и тн, всичко това е много пари и изисква и време, не може да сме специалисти по всичко, а и така наречените лекари колкото и да ги питаш не винаги са отзивчиви. Познавам човек с подобна операция , която бе извършена без да го предупредят, което незнам дали е и законно, така че за средностатистическия българин каквото и желание да има, понякога това е неизпълнимо и не е въпрос на интелект
44
12
 
10
 
! Отговори
84801 преди 3 години
До Касаплиев--------------------------------------Пък едни други *** гледат да минат тук безплатно,щото в Англия се плаща скъпо на доктора.И не можеш дума да обелиш.
43
7
 
35
 
! Отговори
Патолог преди 3 години
Склерозиращата аденоза на гефрир отма се сгрешава с карцином. Затова гефрирното изследване все по-рядко се практикува вече. На някои хирурзи обаче още не може да им уври главата и държат на мизерния гефрир. За съжаление обаче, в такива случаи патологът го отнася. Да е жива и здрава жената, но след като живее в Англия, защо е избрала да мине по тънката лайстна тук, вместо да се оперира там? Ако има осигуровки, в тамошна държавна болница пак щеше да й е без пари.
42
14
 
21
 
! Отговори
Касаплиев преди 3 години
Уродитте на демонокрацията с белите престилки...
41
5
 
47
 
! Отговори
KamKam преди 3 години
Нужно е да вземем отговорността за здравето си в свои ръце.Или боготворим лекарите или ги плюем.Лекарите са хора и грешки стават.В Америка третата водеща причина за смърт е погрешна диагноза,лечение т.н.Затова четете,задавайте въпроси на лекарите,и търсете второ и трето мнение преди да се подложите на сериозна операция,лечение.Навсякъде в света хората търсят второ мнение.Обекаляме за една боя до Практикер,Бриколаж и Практис с дни;)Прегръдки и бъдете здрави
40
4
 
38
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Подобни решения за отстраняване трябва да са крайни и в условията на невъзможност да се направи друга интервенция,да се долекува или нещо друго,което да дава допълнителна възможност за лечение.Това обаче не се препоръчва от лекарите по простата причина ,че гонят единствено парите,а не здравето на пациента.За подобна грешка според мен това обезщетение е смехотворно...най-малкото защото това е травма за цял живот.Докато обезщетенията не са болезнени за клиниките,то нищо няма да се промени.
39
17
 
11
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
почна се! работя в Англия и всички идват тук да се оперират. Сега е живани здрава! да си харчи парите и да пали свещ за българските лекари! иначе там нямаше да дочака...
38
3
 
48
 
! Отговори
До ааа преди 3 години
Когато чуеш новината че живота ти е застрашен и трябва да се оперираш веднага иначе вече е късно трудно можеш да вземеш осъзнато решение. Пациентите не са специалисти. Лекарите са. И като такива имат морално а и законово задължение да предложат най-благоприятното лечение.
37
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещо в системата е порочно,лекарите не мислят само за здравето и интересите на пациента(психически и физически) а избират винаги по-скъпата процедура на лечение,защото от това ще спечели болницата и те,така подлагат пациентите на излишни и ненужни процедури и вреди,които нанасят и физически и психични проблеми;Всеки лекар трябва да е безпристрастен и да мисли единствено за здравето на болния,иначе става просто търговски агент на болницата
36
1
 
31
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Докторът е Чехларов. Той е добър специалист, но рядко противна личност е алчна личност. Сигурна съм, че тази млада жена не е единствената му жертва.
35
3
 
40
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
При мен бе същото. Определен бях за операция на простатата.Лекари от онкология Враца ме заблудиха и веднага ме вкараха на лъчетерапия, без да ми обяснят че операцията в моя случай е задължителна. Сега имам огромен здравословен проблем и живея в ежедневен ужас.Целта вероятно бе да се вземат едни пари от Здравната каса.А за тях съм поредната умираща касичка.Нищо не мога да докажа.
34
14
 
21
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Защо се е съгласила на операцията? Защо не е потърсила второ мнение преди да режат? И защо не се е лекувала в Англия?
33
4
 
29
 
! Отговори
ДААДА преди 3 години
КАКВО ЗНАЧИ ПРИСЪДА, ДОКТОРА В ЗАТВОРА ЛИ Е?
32
37
 
6
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
И с Тея 50 бона мисли ли че ще пребори рака? Оти аз мисля че до зимъска ще я посадят.
31
4
 
36
 
! Отговори
Ше пляскаме ли преди 3 години
Кога да излезем да пляскаме сега на корумпираните лекари? Или никой не знае,че ако не си платиш за операция-няма и да те погледнат!
30
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото се получава и с образованието. България инвестира в училищното образование на хора, които в последствие емигрират и инвестицията не се връща. И повярвайте ми, трансферите с уестърн юниън са нищо в сравнение с пропуснатите ползи за държавата и с раздохите за отгреждане, образование и здравеопазване. Плащаме ние, а печелят Германия, Англия, Испания и т.н.
29
1
 
26
 
! Отговори
истината преди 3 години
Цензурирането е унижение, но няма по-голямо унижение, когато сам се цензурираш! Мъчно ми е за журналисти, които сами са стъпкали свободната си воля и са си продали честта и душата! За това няма прошка....
28
29
 
5
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Съди ги оти иска силиконови с Тея пари и ще и артисат и за кръчми.
27
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравеопазването е скъпа услуга която не се покрива на 100% от смешните български здравни осигуровки и държавата се налага да я дотира всяка години. Същевременно има милиони българи които не работят в България (тоест не плащат данък общ доход например) които се лекуват в България просто защото не могат да си позволят да се лекуват в страната където живеят. Справедливо ли е това? Реално българскта държава субсидира чужди държави плащайки разходите по здравеопазването на техните служители.
26
6
 
25
 
! Отговори
,,, преди 3 години
Лекуват ни ветеринари, пазят ни безполезни ***, забавляват ни травестити, цензурират ни тикви...