КС каза: Всеки прокурор може да разследва главния прокурор!

Магистратите охтвърлиха искане на президента, свързано с пандемията
65
КС каза: Всеки прокурор може да разследва главния прокурор!
Снимка: БГНЕС

Според Конституционния съд няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор.

Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година и бе взето единодушно, предаде БНР.

До питането се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна  като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо.

"Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцин, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си".

Според конституционалисти обаче, това че съдът казва, че всеки редови прокурор може да разследва главния, не дава отговор на въпроса дали това е практически възможно, заради йерархичната структура на държавното обвинение.

По друго решение от днес с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може, но КОЙ ще си позволи сам да настъпи мотиката?А до питащите за какво да го разследват, главният прокурор също е човек и също може да наруши закона. Разгласяването на СРС-та е едно такова закононарушение.Венецианската комисия точно затова ни мъмри, че няКОЙ е над закона и не може да бъде пипнат дори и да наруши закона.
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев подгони мутрите, червените олигарски и фигуранта и всички му скочиха. Защо така бе??? Боли ли като ви вадят зъбките :)
10
4
 
9
 
! Отговори
Смешници преди 3 години
Аз ще разследва моят шеф ,а той може веднага да ме командирова в село Горно надолнище....,да инициира проверка над работата ми,да ме предложи за наказание,... изобщо да ми вгорчи живота...ама,не той каскетът не е такъв човек...той дори сам ще са разследва дали се е облажил покрай седемте джуджета...А,бе вие в кой свят живеете,явно в светът на Пашата,Маджо,Тиквата,Цацата и Д.П. което не е Делян Пеевски.... смешници.
9
0
 
8
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
Естествено меката китка Велчев е шеф на КС защо никой не искаше да "разследва" предишните Главни п-ри щото нищо не правеха срещу едрите риби
8
13
 
5
 
! Отговори
апо преди 3 години
Кога КС ще се произнесе относно действията на Радефф , защото до тук видяхме нарушаване на закона чрез намеса и възпрепятстване на разследване на престъпление , същото така сме свидетели на неколкократно нарушаване на конституцията и излизане от ролята и правомощията на президентската институция и не на последно място по въпроса за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА , защото явно има някакви догадки или сведения и по този въпрос ?!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, гарван гарвана око не вади ... всички са такива, всички даже тези които се правят на света вода. Всички са мафия, оплетени като свински черва .... само бесилка оправч нещата. Да сте чули за някой от тези в затвора? няма и да чуете, те са мафия оправдаваща и служещи на другата мафия. бесилкаааа
6
13
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Всеки прокурор може да разследва Главния прокурор, но не може да разследва Божков, фигуранта му, както и съветниците и секретарите на фигуранта ... Когато това се случи, Черепа изкарва Тълпата навън, която излиза с лозунги: "Мутри вън", "Мафия" и Осавка ... !!!
5
10
 
10
 
! Отговори
Виждащ преди 3 години
Е как така докато беше Цацата и НИЩО не правеше против ДС олигарсите - никой не протестираше , а сега щом Геша ги подхвана - му искат оставката????? Ха ха ха ха!!!
4
1
 
10
 
! Отговори
Направо преди 3 години
ги виждам, позводно и поротно строени прокурори, как се засилват, да разследват началника си. Трагедия.
3
7
 
11
 
! Отговори
не забравяйте преди 3 години
И Ленин е бил с каскет, но си го обичате.... Що така, бе другари....
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как се разследва някой, който ти е началник и може винаги да те уволни? Пълна смехория
1
7
 
17
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Ами да го прибират каскета