Кьовеши: Всички сигнали в европейската прокуратура ще бъдат анализирани

Ако е необходимо, ще проведем разследване, посочи главният прокурор на ЕС
Обновена: 11 юни 2021 14:22 | 11 юни 2021 12:32, Красимир Ангелов
170
Кьовеши:  Всички сигнали в европейската прокуратура ще бъдат анализирани

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване". Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на своя пресконференция у нас. Обвинител №1 в Европа е на двудневно официално посещение у нас.

"Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа. Тук липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат, трябва да се определят и следователите и разследващите служители", допълни Кьовеши.

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни, от тази дата насам националите власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече спадат в компетенциите на ЕП. Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура или да ги върнем към националните власти, обяви европейският главен прокурор.

Още по темата
"Като главен европейски прокурор се радвам да обявя, че следващата сряда се открива процедура по подбор на необходимите служители", каза още Кьовеши.

Тя отбеляза, че Европейската прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност.

"Ние като прокурори ще разследваме независимо тази престъпна дейност", добави Кьовеши.

Тя добави, че прокуратурата ще работи в режим на 22 различни НК и НПК, което е начинание, което досега не е било организирано.

"Ако гражданите имат сигнали, които са важни за нас, могат да докладват на сайта на Европейската прокуратура. Тя служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички участващи, представени в прокуратурата 22 държави, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие", каза още Кьовеши.

По-рано днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се срещна с Кьовеши на работна среща в сградата на Висшия съдебен съвет. На нея присъстваха главния прокурор на Република България - Иван Гешев и всички членове на Колегията, а Кьовеши бе придружена от Теодора Георгиева - българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон - изпълняващ длъжността ръководител на сектор „Стратегия и изпълнение“ и Тине Холевоет – говорител на Европейската прокуратура.

На срещата бяха обсъдени въпроси, във връзка с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна своята работа на 1 юни 2021 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пожела успех на Кьовеши, като и двете страни категорично се ангажираха заедно да продължат сътрудничеството и конструктивния диалог в интерес на гражданите.

"Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави", обясни още европейският главен прокурор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьовеши ни каза: "Оправяйте се сами".
49
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще подсетя мутрочалгарите,че кьовеши отказва два пъти да отиде в румънският парламент с думите :моята работа не е да ви се обяснявам, а да ви разследвам!!!Така ,че гешев няма какво да се обяснява на разни фигуранти ,чалгари и ***.Давай Гешев ,Кьовеши е зад теб и народът е с тебе
48
3
 
6
 
! Отговори
знаете ли, че преди 2 години
дневните командировъчни на еврочиновник за България са 140 евро плюс по 78 евро за нощувка! Пътните им са 100% безплатни!
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Браво Покри се Бойко, естествено Гешев на сила се срещна с нея, все пак Кьовеши идва, не е поредния *** :)) Иначе не може да промени кой знае системата в БГ, просто за респект, не е вчерашна :))
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог високо, Кьовеши далеко.
45
6
 
14
 
! Отговори
отвратена преди 2 години
Къщите за гости с европейски пари,раздадени на наши хора.След 5 години експлоатация ставали лична собственост.Да се конфискуват за почивни станции и детски лагери.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог високо, Кьовеши далеко.
43
8
 
7
 
! Отговори
Много ми е преди 2 години
интересно как прокурор Бойко Калфин син на депутата от герб Кирил Калфин ще разследва сигнал свързан с буци или някой друг....
42
2
 
3
 
! Отговори
Дог ан преди 2 години
Прокуратурата в съдебната или изпълнителната власт е.Нейната работа е да повдига обвинения,които се доказват в съда и да носи отговорност,ако се прави на бухалка в ръцете на Кой и Буц.
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко от туй, че е дошла? Поредният европейски чиновник дошъл да си събере парите за заплати на "институцията". Хайде холан!
40
8
 
18
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
И к'во стана ся? Кьовеши нито уволни Гешев, нито арестува Бойко Борисов! Тая е върла гербаджика и гешевистка!
39
4
 
6
 
! Отговори
Евро-Ала-Бала преди 2 години
"Всички сигнали в европейската прокуратура ще бъдат анализирани": Е, ние за БГ си знаем - едно време му казвахме СМЧ (силно мой човек), а сега е усещане за корупция... Кьовеши да каже кво стана с делата Ауди, Порше и др. с манипулирани данни за САЩ, сигналите за нелоялна конкуренция с ваксини, корупцията в евроадминистрацията (ок. 50 мрд. евро!!!)и т.н. Щото и ние можем да питаме, нали? И въпросът не е кой е чист - никой не е!, - а КОЙ ПИТА И КОЙ КОЙ РАЗМАХВА ПРЪСТ!
38
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ли оправиш сам,никой не може да те оправи.Не може главен прокурор да е с милиционерско образование,а премиер с пожарникарско.
37
3
 
11
 
! Отговори
Монката преди 2 години
До39Ами смей се бе!Ама ти е горчив смехът.Прокуратурата е независима и не трябва да зависи от радевци, рашковци божковци и тн.
36
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ние от анализи нямаме нужда а от подкрепа ние анализите и изводите ги правим всекибожи ден
35
6
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
БГ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ САМО КОГАТО НИ ПОВЕДЕ ДРУГАРЯ КАЛАШНИКОВ
34
4
 
5
 
! Отговори
VB преди 2 години
Лятото идва - тази вечер 2000 дикофф
33
0
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 години
На Кьовеши! Манипулаторите си получиха отговорите, които заслужават.
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрочалгарите в ступор!!!Измишльотините за кюлчета ,чекмеджета,къщи острови и тн. отидоха в кошчето.Не знам само как ще се разплащате с божковФигуранта се снимка с кьовеши и се покри
31
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите *** си живеят в някаква си тяхна реалност. Подкрепила Кьовеши кривогледия милиционер с голата кратуна. Боже господи! СмЕх, смЕх...