Четирима полицаи с обвинения за насилие при протестите от лятото на 2020-а

Образувани са 65 досъдебни производства, 24 от тях вече са в съда
Обновена: 15 авг 2021 16:50 | 15 авг 2021 16:50, Веселина Йорданова
261
Четирима полицаи с обвинения за насилие при протестите от лятото на 2020-а
Снимка: БГНЕС

Четирима полицаи са привлечени към наказателна отговорност до момента за причиняване на телесни повреди по време на протестите миналото лято.

Още по темата
Това стана ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура (СРП) по повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на "полицейско насилие".

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица, пише в съобщението.

По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийската районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера "под колоните на МС". Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още по темата: полицейско насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо момичето беше в беда по сутиен. Защо е съблечино?
117
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО "Защо ОПГ Българска Прокуратура чак сега повдига обвинение?" Не е "чак сега" проиводствата текат буквално от момента на събитието. Няколко производства са приключили отдавна. Фейк нюз си!
116
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО "Защо Младен Маринов не е наказал полицаите?" Наказал ги е. Всички имат дисциплинарни производства и различни санкции.
115
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гост "Аз видях оковани и обездвижени хора (сломена съпротива) да бъдат бити от "мутро-полицаи и мутро-полицайка"." Я кажи, на кое видео го "видя" това, защото и двамата задържани се съпротивяваха и ритаха във всички посоки ДО КРАЯ НА САМОТО ВИДЕО.
114
1
 
5
 
! Отговори
сиеалафара системата преди 2 години
Дебнеха да хванат журналисти , ама като няма пердашат, каквото падне. Дългът пред партията ги зове
113
4
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 години
До АнонименНанесения побоя от полицаи върху граждани беше първи. После ответната реакция беше кофчези, чували, домати, яйца, палене на слама и т.н. Не оравдавам никого, но ти посочвам от къде и защо ескалира напрежението. Винги има причина. Остани си със здраве!
112
3
 
8
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Анонимен в 117. Като ти закопчаят ръцете отзад и те хвърлят по очи - пробвай се да направиш каквото и да било. Не можеш да направиш нищо , защото си обездвижен. В полицията си има термин за това. Закона за МВР изрично казва, че човек със сломена съпротива не се пипа повече! Аз видях оковани и обездвижени хора (сломена съпротива) да бъдат бити от "мутро-полицаи и мутро-полицайка". Все едно да биеш малко дете!!! Сега *** да си вземеш паричките за нефелните писаници. Аз пиша без пари.
111
1
 
3
 
! Отговори
зелен гущер преди 2 години
Четирима? Герб си къса опашката. Страх тресе котурката за угояване.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицейската агресия е отговор на пиперливия език на протестърите ***.
109
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
полицаите нямат вина, виновен е Бойко Борисов- оставка и закриване на партия Герб! Това ще помогне на правителството на радев който запали България в пряк и преносен смисъл.
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ете протестърите сами си се набиха докато чакат полицаите вързани на земята. То се вижда на записа как се фъргат един връз другиКаква агресия .
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кадрите бяха поне 10 човека ,и Ко да правят хората пазят герба
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гост "На видео записа видях много повече от 4-*** полицай, който биеха обездвижени граждани" "Обездвижени граждани"? Купи си очила.
105
2
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
На видео записа видях много повече от 4-*** полицай, който биеха обездвижени граждани, които граждани внасят данъци за заплати на тези "мутри-полицай". Нека платените драскачи на бесмислени коментари да се опитат да осмислят горе написаното. Петното върху МВР и всички останали свястни полицаи е лепнато за дълго време, заради действията на тези от видеото. А във връзка с нефелните приказки за това, че трябвало да има наказани протестиращи - Има наказани протестиращи заради проявите им.
104
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестиращи мирно си протестираха когато изневиделица ги нападнаха лошите полицаи. След това мирните протестъри мирно се оставиха да бъдат арестувани, а лошите полицаи започнаха да ги бият. Всичко го има на "видеото" на Лъжигенов, вЕрвайте ми!
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е новина че са с обвинение. Новина ще е ако са осъдени. Значи, понеже живеем в БГ - няма да има новина. Т.е. няма да ги уволнят и осъдят. Бас ловя.
102
3
 
10
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
каскетът иска да ги защити, но не е познал. Този път номерът няма да мине. Още по-сериозен е случаят с облечените в полицейски униформи мутри.
101
4
 
11
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Това не е Афганистан...а България...докъде ни докара тиквата...
100
3
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен Други са, разбира се, а именно - ултрасите, на които баце ви дострои стадионите за благодарност. С нашите пари. И с нашите пари плаща на тро.ло.ве.те си. Но няма да е още дълго.
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно на всеки си идва деня на възмездие! Биячите да чакат , редът им дойде.