Дали актовете на Кирил Петков като министър ще бъдат атакувани в съда?

Доц. Христев: Бил е канадски гражданин към момента на назначаването му
13 окт 2021 14:03, Анисия Иванова
162

Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по казуса с двойното му гражданство, както и да събира повече доказателства по делото. Това, според преподавателя в СУ доц. Христо Христев, означава, че съдът ще се ориентира към постановяване на решение по казуса дали указът на президента в частта му за назначаването на Петков за министър на икономиката съответства или противоречи на Конституцията, както и дали този елемент от постановлението е действителен, или недействителен.

"Гражданството не е субективно право от порядъка на класическите граждански права. То е особен институт на публичното право, в което има двустранна правна връзка. Той свързва едно физическо лице с една държава, като в тази връзка права и задължения имат както гражданинът, така и другата страна - държавата.

Още по темата

За да се прецени кога няма да бъде налице гражданство на една държава и кога то е отпаднало, е от значение не само волята на лицето, което се отказва, но и това как държавата е уредила последиците от този отказ.

В случая, доколкото в правото на Канада е предвиден специален ред и произнасяне на компетентен орган, министърът по имиграционните въпроси, очевидно резултатът от отказа на лицето ще настъпи след събирането на всички елементи от сложния състав, който води до крайния резултат и респективно произнасяне министъра по имиграционните въпроси", каза доцент Христев в студиото на "България сутрин".

Той смята, че искането на президента за прекратяване на делото в КС, защото, по думите му, е "безпредметно", не е оправдано, тъй като министърът на икономиката е издал различни актове, докато е бил в първото служебно правителство.

"Въпросът дали тези актове могат, или не да запазят своите правни последици, в случай, че министър е бил лице, което не отговаря на предвидените в Конституцията условия за това, всъщност не е еднозначно решен в рамките на досегашната практика на КС.

Възможни са две тълкувания, едното от които се поддържа от много сериозни колеги. А то е, че актовете, които са приети от министъра на икономиката, през този период, всъщност могат да бъдат атакувани в съда и да произтекат съществени последици, свързани с анулирането им. От друга страна съществува интерес казус да бъде изяснен, с оглед възникването в бъдеще на подобни случаи", завърши преподавателят в СУ пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен.......Декларирал е, че няма друго гражданство, защото се е отказал, юрист му е обяснил, че това е достатъчно и след това е назначен с указ......... Брат, или не си юрист, или се правиш за 2 и половина, опитвайки се да разтовариш субективния момент в състава. О-***-зал-се-е-то-тал-но, престъплението е по чл. 313 от НК,а за мерудия може и още нещо квалифициращо да изкочи при разследването; напр. лека измама или лично укривателство на някой велик зелен чорап;не че ще издържи,но за гъдел
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
де юре решенията му ще отпаднат в съда,все дно не е бил министър....68139
53
15
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До СКРЮ: Ще се опитат Бойко и гербаджиите да се възползват да вдигат шум, но това няма да им помогне. Мина им времето.
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ръцете на Рашков алкохолика са всички служби, намери ли откраднати милиарди?
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията е откраднала милиарди, вие ще ги изчегъртате с едни избори. Ха ха ха, ще стане.
50
10
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Дааа,актовете като се...атакуват в съда Бокофффските и Доганови обръчи от фирми пак ще...живнат.Ще им...възстановят пак правото да си крадат на...воля държавни пари,колкото си сакат.
49
3
 
17
 
! Отговори
СКРЮ преди 2 години
Но както са рекли хората - махалото се връща наобратно; и който е сял дъжд ще жъне бури; сега ще видят, пулещите и кокорести се юпита, нагледно прилагане на принципа, приложим на българския политически талион - "Око за две и зъб за чене".
48
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новия Милен Велчев - има заповеди да опропасти България още повече и после дим да го няма в Канада.
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко това е виновен Ушко леталото.
46
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45 "Къде в Конституцията за членовете на служебно правителство има изискване да не са с двойно гражданство?" Чел ли си Конституцията?
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 53 "Само знам, че от 75 години насам имаме най-добрият шанс да започнем да си оправяме държавата и живота." Нещо има грешка тук. Тия, които сега се готвят да управляват чрез Киро Айдука и Кокорчо Лъжеца, са същите, които те управляваха от 44та до 89та, та и след това за доста време. Или си наивен, или се правиш на улав, ако твърдиш, че не го разбираш.
44
12
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Министерският съвет, и по-слециално новият министър на мястото на Кирил Петков може да препотвърди подписаното от Петков. И това трябва да стане бързо, за да се избегне предизборното шоу, което със сигурност ще направят уволнените гербаджийски калинки.
43
7
 
20
 
! Отговори
По-голямо чудо? преди 2 години
Че Рашков не успява да намери никакви доказателства за "откраднатите милиарди" или че Радев, Киро, Кокорчо и останлаите от ДС отбора дружно смачкаха законността въпреки твърденията им за "морал"?
42
3
 
8
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 2 години
И Исyc Петков да дойде в България управия няма!
41
7
 
31
 
! Отговори
Еее преди 2 години
ЗА ТОЯ ГАФ И РАДЕВ ТРЯБВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА
40
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.........Законите бяха тотално погазвани десетки пъти по време на 12-годишната герПерска тирания, но.......... Да, има едно НО! В служебно - президенското управление - безвремие от 9 кладенеца вода извадиха, рипаха, скачаха, сигнали подаваха, тръбиха за пусти злоупотреби и накрая на всяка кампания признаваха, видите ли, че всичко било законно, но не било МОРАЛНО!, моля ви се; рашковите, маноловите кампании и изцепки за разкрития на нещо си, поборниците за правда и свобода протестърска, лицемерии
39
6
 
8
 
! Отговори
АРБАЙТЕР преди 2 години
МНОГО се кефя, че и най обикновени общаци, вместо да учат, занимавали се предимно с чегъртане на вецета по чужбина, разфасоване на месни продукти, чистене на риба, като ЦЯЛО ВИСОКО-ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ПРОФЕСИИ и са натрупали експертиза за да тълкуват и коментират Конституцията
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Stiga tarsete pod vola tele.strah vi e ot petkov saschtotone intel.rasbira,si ot rabotata,i rasoblek4i krajbite kurupziite na gerb boku i dr mutri v bg ne e vajno kakvo podanstvo ima vajno e 4e si rasbira ot rabitata sa tiva prokoratura gerb gi e strah ot petkov vasilev radev
37
6
 
12
 
! Отговори
ОФ-ето преди 2 години
ми те лузърите нямат какъв друг живот да водят освен да фейкват и ако се закачат на някоя хранилка, я при Кутев, я при Прокопиев, я при Бабикян или някой от другите за тях и 20 кинта днес, като ще вземат и пенсията на баба си барабар с увеличението ЕТО НА ТОВА МУ КАЗВАТ ЖИВОТ
36
16
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Законите бяха тотално погазвани десетки пъти по време на 12-годишната герПерска тирания, но "независимият" Български съд и прокуратура не счетоха за нужно да се заемат с тези дела !!!___На всички до болка ни е ясно ЗАЩО, нали !!!