Прокурори по делото за АМ "Хемус" искат отвод от разследването

Причината е оказаният им от ГДБОП натиск
14 дек 2021 23:15, Анисия Иванова
73
Прокурори по делото за АМ "Хемус" искат отвод от разследването
Снимка: БГНЕС

Наблюдаващите прокурори по делото за пране на пари, отклонени от строителството на магистрала „Хемус“, са поискали да бъдат освободени от разследването.

Причината е оказаният им от служители на ГДБОП натиск, съобщиха от ръководството на Софийската градска прокуратура на специален брифинг.

 Това е поредният епизод от скандала, които ескалира тази неделя, когато от прокуратурата на два последователни брифинга огласиха, че работещите по аферата "Хемус" прокурори са били притискани от шефа на ГДБОП Калин Стоянов да променят в по-леко обвинението на единствения обвиняем - Борислав Колев, срещу негови показания за хората над него в схемата за източване на милионите от „Хемус“.

В отговор от МВР обвиниха прокуратурата, че съзнателно не работи по случая, защото пази бившите управляващи, съобщи БНР.

Още по темата

И през вчерашния ден престрелката продължи на ниво - главен прокурор и вътрешен министър, и така днес заместник-градският прокурор Ивайло Илиев обяви:

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия, които са извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да напусне страната и да отиде от чужбина, и да направя така ,че да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че  по този начин пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение“.

Предстои по депозираните отводи на прокурорите да се произнесе Софийската апелативна прокуратурата, а ако те бъдат уважени, на случаен принцип ще бъдат избрани други техни колеги, които да работят по случая.

След като в неделя шефът на икономическите разследвания в ГДБОП Александър Анастасов разказа, че с колегите му били превърнати в лични шофьори на прокурорите, някои, от които дори не знаели къде е ГДБОП, днес градският прокурор на София Илиана Кирилова обяви:

„С оглед на създалата се ситуация, прокурорите заявяват, че оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на Министерство на вътрешните работи, ще се извършват в кабинетите на прокурорите, тъй като по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват, както знаете, ръководството и надзора по всички досъдебни производства".

Утре Софийският апелативен съд ще заседава по протест на прокуратурата и срещу домашния арест на Борислав Колев. Тогава за първи път ще може да се чуе както неговата гледна точка, така и на адвоката му, който също е замесен в обвиненията за натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ХемусГДБОПпрокурори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва ми се, че накрая процесуално-следствените действия,които органите на МВР извършват, ще се провеждат в МВР, защото Прокуратурата и МВР са в две различни власти, а наблюдаващият прокурор ще следи нещата по телефона. Всичко това ще бъде в сила, докато МВР и МП съумеят да отстранят гл. прокурор от поста му, след което четирите му заместнички и шефката на СГП може би ще вземат решение за своята по-нататъшна месторабота. Приятна вечер!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов защо не е депутат в нс? Трябва да подава декларация за имотно състояние и да декларира тази къща в барселона. А така не е длъжен.
52
0
 
3
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ще си кажете сами,кой ви кара да нарушавате закона и кого пазите ако ли не ще метете двора в Банкя!
51
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
А за натиска от страна на каскетов,нищо не казват прокурорите,които си правят отвод.
50
1
 
4
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Гешев, злостно пази далаверите на Боко и неговите ортаци!
49
0
 
6
 
! Отговори
@ #53 преди 2 години
До Анонимен Ясно е какво е станало: От БОП-а са предложили на Б.Колев 'пропяване' срещу намаление на присъдата и той се е съгласил да говори. Идват двете прокурорки от СГП и са отказали тази мярка, защото пропее ли Колев бая гербаджии ще се окажат в кюпа. Сега се опитват да замажат нещата, а петима от градските прокурои са се 'отвели', защото знаят, че при всички положения ще бъдат виновни пред Каскета.Затова затворена устица - мирна главица.
48
0
 
11
 
! Отговори
Ясно е на всеки преди 2 години
Че се цели да се покрият всички следи. Но се надявам, че поне един път да се намери Някой от прокуратурата, който да не е зависим и да се стигне до край. Поне веднъж господа Прукурори!Ако не можете , и имате до един зависимост, ами сменете си работата, подайте оставка и закривайте тази институция!!!!!
47
2
 
14
 
! Отговори
Искрев преди 2 години
Г-да прокурори, ако ние лекарите от звената за спешна помощ си подаваме отвод като Вас, когато решим, какво ще стане с хората в критично състояние. Ако нямате данни за заеманата длъжност, дайте си оставката. Тази играе в правосъдната система не може да продължи!!!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПОРЕД ЧЕРЕПИТЕ БОРИСОВ ИМА КЪЩА В БАРСЕЛОНА КАКВО ОТКРИ ТАРАШКОВ ЧЕ НЕЩО ЗАМЪЛЧА!
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А БОРИСОВ ИМАШЕ ГРЪЦКИ ОСТРОВИ- ЗА КОИТО СЕ ГОВОРЕШЕ ПРЕДИ ИЗБОРИ, НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ГИ ВИДИМ ИЛИ СА САМО В ГЛАВАТА НА ЧЕРЕПИТЕ.
44
2
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Натиска нее от ГДБОП а от каскета за да се прекрие Толупа
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокурорите и съдиите НС да ги върне в Министерството на правосъдието, където са били 110 години и да ги лиши от 20 заплати на куп и нещата ще се оправят. Само че ония skлepита от КС ще писнат, търтеите му с търтеи.
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, Рашков, вашите "специалисти" защо не проследиха къде отиват тези пари и да имате информацията, а не да чакате някой да ви каже.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си какво щеше да е, ако имаха удобна пешка за главен прокурор. Фабриката за фалшиви новини щеше да се превърне във фабрика за фалшиви доказателства, а хората дори нямаше да знаят какво се случва.
40
3
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Прокурори си правят самоотвод заради оказан натиск да си свършат СЪВЕСТНО работата, защото не знаят откъде да си намерят СЪВЕСТ.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем от МВР искат да пуснат човека, който е изтеглил парите да си ходи по живо по здраво в чужбина без да носи отговорност, хем твърдят, че прокуратурата прикривала престъпления. Не се връзва. Повече прилича на обратното - искат да пуснат уличения да си харчи парите в чужбина ако даде исканите лъжливи показания.
38
11
 
3
 
! Отговори
А ИЗТОЧЕНИТЕ ЯЗОВИРИ преди 2 години
В ДЪРЖАВАТА НА ПРЕЗИДЕНТ НАРУШИЛ КОНСТИТУЦИЯ, ПРЕМИЕР НАРУШИЛ КОНСТИТУЦИЯ СТАВАТ ЕЙ ТАКИВА НЕЩА ИМА ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА- НЕКА ОТНЕСАТ КЪМ НЕЯ ФАКТИТЕ С КОИТО РАЗПОЛАГАТ. ЗНАЯТ ЧЕ ЩЕ СТАНАТ ЗА СМЯХ ОТ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И НАДУВКИ, НЕКА СЪЩО РАЗСЛЕДВАТ ЗАПЛАХИТЕ КЪМ ХАЗАРТА И МВР МИН И ПРОИЗХОД НА МИЛИОНИ НА ТАРАШКОВ. И ДА ПИТАМ КАКВО СТАНА С ОНИЯ ЯЗОВИРИ НА КИРЕ ДЕТО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ СЕ СНИМА СЛЕД КАТО ГИ ИЗТОЧИ.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да ги арестувате. То със самоотвод и баба знае.
36
0
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Тоя за 5 минути ще ми пропее в ръчичките!
35
6
 
5
 
! Отговори
др0гаре 5 минутката преди 2 години
ви тече........след 5 месеца макс сте аут от мандрите/правителството/парламентЪ.