Прокурори по делото за АМ "Хемус" искат отвод от разследването

Причината е оказаният им от ГДБОП натиск
14 дек 2021 23:15, Анисия Иванова
73
Прокурори по делото за АМ "Хемус" искат отвод от разследването
Снимка: БГНЕС

Наблюдаващите прокурори по делото за пране на пари, отклонени от строителството на магистрала „Хемус“, са поискали да бъдат освободени от разследването.

Причината е оказаният им от служители на ГДБОП натиск, съобщиха от ръководството на Софийската градска прокуратура на специален брифинг.

 Това е поредният епизод от скандала, които ескалира тази неделя, когато от прокуратурата на два последователни брифинга огласиха, че работещите по аферата "Хемус" прокурори са били притискани от шефа на ГДБОП Калин Стоянов да променят в по-леко обвинението на единствения обвиняем - Борислав Колев, срещу негови показания за хората над него в схемата за източване на милионите от „Хемус“.

В отговор от МВР обвиниха прокуратурата, че съзнателно не работи по случая, защото пази бившите управляващи, съобщи БНР.

Още по темата

И през вчерашния ден престрелката продължи на ниво - главен прокурор и вътрешен министър, и така днес заместник-градският прокурор Ивайло Илиев обяви:

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия, които са извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да напусне страната и да отиде от чужбина, и да направя така ,че да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че  по този начин пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение“.

Предстои по депозираните отводи на прокурорите да се произнесе Софийската апелативна прокуратурата, а ако те бъдат уважени, на случаен принцип ще бъдат избрани други техни колеги, които да работят по случая.

След като в неделя шефът на икономическите разследвания в ГДБОП Александър Анастасов разказа, че с колегите му били превърнати в лични шофьори на прокурорите, някои, от които дори не знаели къде е ГДБОП, днес градският прокурор на София Илиана Кирилова обяви:

„С оглед на създалата се ситуация, прокурорите заявяват, че оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на Министерство на вътрешните работи, ще се извършват в кабинетите на прокурорите, тъй като по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват, както знаете, ръководството и надзора по всички досъдебни производства".

Утре Софийският апелативен съд ще заседава по протест на прокуратурата и срещу домашния арест на Борислав Колев. Тогава за първи път ще може да се чуе както неговата гледна точка, така и на адвоката му, който също е замесен в обвиненията за натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ХемусГДБОПпрокурори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
22
 
! Отговори
ОтКадЯнаКадЯ? преди 2 години
Изключително нагли,безскруполни и арогантни,а като капак отгоре - некадърни и некомпетентни.С една дума - каскетъджии,като началника им.Едва ли са наясно основанията за самоотвод,защото по си рането им в конкретния случай не е основание, предвидено в НПК.Този случай още веднъж затвърждава убеждението на данъкоплатеца,че системата е гнила отвсякъде,та чак смърди, и е нужна голяма метла и силни дезинфектанти.
33
1
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
казана се нажежи и гойната почнаха да врят
32
1
 
18
 
! Отговори
!?!? преди 2 години
Ам то има лесно -що не си потърсят работа някъде в Люлин или на село...да не се губят по София..да вземат и Каскета и да си ходят..Казват -"Безпрецедентно"- а какво да кажат двете женици и от Младост - дето ги нарочиха - за "Борба с корупциятааа" и им съсипаха живота-като им сложиха една кутия с ? и ги разхождаха като панаирджийски мечки с години..и други схеми - Нагло та нагло- и мноооого смешно..."Моля другарко..пък Иванчо Каскета ...нъц няма пък- нъц"Въх мари..недей- ЖАЛКИ СХЕМАДЖИИ
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ми бъде мъчно за това НЕДОРАЗУМЕНИЕ ... В затвора кой ще му бръсне tukвата ..
30
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Като чуя прокурор и си представям милиционер-на един акъл са.
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутренски приьоми за запазване на боса, ех герберчета калинчести. Тези прокурори дали ще се откажат от новогодишните премии, че там не се подминават. Нищо не работят, всичко забатачено, но те премии си раздават.
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да постъпи? Да взема парите и да си трае. Да не се прави на честна и да злепоставя другите колеги.
27
1
 
18
 
! Отговори
Н преди 2 години
Прокуратурата в тая си форма е държава в държавата, който разбута тия пияници и корумпирани мърлячи ще ми се издигне в очите. За 30 години, не може да са останали много свестни хора там.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега старите я вкарват в правия път към парите, рушветите. Ще влезе и ще се радва само.
25
1
 
7
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Нормално е да реве, особено, когато не е навлязла навътре в игрите ;)! Нека да навлезе и друго ще приказва!
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На моя приятелка дъщеря й е прокурорка в нашата районна прокуратура! Момичето е много свестно, върши си съвестно задълженията! Обаче майка й казва всяка вечер ми плаче, казва, че й е трудно, че понякога разни хора и се месят в работата, не можела да издържа, не знае какво да прави, как да постъпи! Та, майка й казва - аз й викам да напуска, ще ми разболеят момиченцето! Наистина ужас е там! Острани може да изглежда друго, ноо
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тефтерчето на Златанов" изчезна................Тези прокурори се правят на разсеяни и правят фокуси и ще изчезнат доказателствата. Рашков здраво да ги държи.
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко много хора искат да сбъднат мечтата на черепа, да направят главния прокурор фигурант.
21
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата се гледа работата. А хунтата на Радев ги притиска. Гешев каза, че ще уведоми Брюксел за тази безпрецедентна намеса в работата на покуратурата. Само така трябва да се действа срещу комунистическите у--треп.ки.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви корумпирани прокурори имаше -старата школа - Апостол Хаджиев (СГП), Емил Христов (БАП) , Жанет Красимирова (БАП) и много други! Добре че вече ги пенсионираха, те бяха шефове на прокуроската мафия и обслужваха мафиоти!Красимирова почина де, преди пенсия!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя приятел е прокурор в Бургас! От 15 години е такъв! Расте яко нагоре! Ама не с хубаво!
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата е част от мафията в България! Важна част!
17
3
 
10
 
! Отговори
Н преди 2 години
Имах познат, много умно момче завърши право и много искаше да стане прокурор. Години наред участваше в конкурси, стана накрая прокурор и след година избяга с мръcна газ. Това, явно е много добро място за развитие на юрист.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи - Ицо Хзарта, сега ще го размотавате, да давя обяснения, ама собствените ви хора "под натиск" - нееее за тях нама да има разследване. Много избирателно взе да става .... Но какво говоря - то винаиг е било избирателно!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че така се отклонява вниманието! Но има и още нещо! Защо се смята, че това, което казва прокуратурата е истина? Тази прокуратура! И защо да вярваме на тези прокурори, които се оплакват?! Значи те са божества! С тях трябва да се говори с подходящ тон! Иначе ти образуват дело! Само че те лъжат относно това, че има престъпление! Говорителкара с изкуствените мигли говори все едно е била там! А не в! Откъде знае какво е било?