Йорданова иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Правосъдният министър ще внесе предложение за това във ВСС
397

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще предложи предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор на Висшия съдебен съвет.
Още по темата
Това обяви Йорданова на пресконференция по повод решение на Конституционния съд от днес.

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Министърът упражнява тези правомощия, когато другите механизми в Конституцията не се задействат, тоест има поредица от бездействия. Има предходни случаи след излизане на решението на КС, аз ще приложа тази хипотеза, добави Йорданова. В резултат на анализ на действията на главния прокурор и след подадени сигнали, ще започнем и ще продължим процедурите, посочи министърът.

Зам.-министър Емил Дечев каза, че в министерството са налице сигнали относно определени действия на Иван Гешев за това, че в качеството си на главен прокурор по един или друг начин с действие или бездействие е уронил престижа на съдебната власт.

"Такива са твърденията в сигналите. Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат внесени в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Импийчмънт за Радев и измислената организация ПП! Всеки ден държавата потъва с тези мошеници! Къде са протестиращите? Има ли някой, който все още не вярва, че тези протести бяха ПЛАТЕНИ!!!
230
2
 
16
 
! Отговори
АИИИИ преди 2 години
ДА МАХНАТ ГЕШЕВ ТА ЧЕРЕПЧЕТО БЕЛГРАД И ДР АИДУЦИ ДА СИ ДОЙДАТ СПОКОИНО
229
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снощи по БТВ се оплете като пиле в кълчища ,Ризова като я попита за конкретни сигнали срещу Гешев .А за Цацаров започна да пелтечи и си загуби словореда.
228
1
 
8
 
! Отговори
До анонимен 335 преди 2 години
Именно - политика и право. Защото едва събират 30 души за тази категория. Другите се занимават с наука, а тя - с правата на ГЛБТ общността, много печеливша кариера днес. Вероятна е тяхна номинация. И какво величествено има да си завършил СУ с отличие. Огромно число хора са. Не е учила в Харвард, а СПЕЦИАЛИЗИРАЛА. Това са различни неща. Поредният кон (кобила) с капаци, който само цитира наизустени клишета. Неща не я видях при пороите в Югоизточна България да защити правата на бедстващите там.
227
1
 
15
 
! Отговори
Шок! преди 2 години
Най-калпавото правителство на всички времена. Плазмодии в комбинация с милиционерки фуражки. А децата ни - все по-нагли и мързеливи, защото имитират управляващите и бандитите. Светъл пример!
226
1
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
По едно време го обвиниха Гешев, че имал в дома си специален хладилник, охлаждащ виното до не знам си колко градуса. Явно се намери кой да им каже, че това е голяма глупост, млъкнаха като риби по този въпрос. Направо търсят кал под ноктите му. Утре сигурно ще го обвинят, че няма коса и не е фотогеничен.
225
1
 
16
 
! Отговори
Покойният преди 2 години
Радичков написа: "Едно е да искаш! Друго е да можеш! Трето и четвърто е да го направиш". Само ходят напред-назад по инстанции и се размотават, вместо да свършат някоя полезна работа. Имитират дейност, белким ги преизберат на местните избори. Гешев не ни е спешен. Само за политиците е такъв (Стани да седна!). По-спешни са ни здравето, икономиката, децата, земеделието... даже транспортът. И изчезването ни като народ.
224
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свали си мръсните ръце от Гешев ***! Ти си направо за сливенския!
223
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука много гербав ***,бе.Отива да видя как е в ПИК.А,Упссс...там са били спрели коментарите.
222
10
 
4
 
! Отговори
Потрес преди 2 години
Смятате ли тиквени ***, че можете да повлияяте на здравомислещите хора? Хайде сега 7те дето сте наряд - палец надолу
221
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Како и ти ли нещо прочете във вестниците ,чела си чук-чук май?
220
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надка можеше да попита милото ВКС дали може да си поиска да стане галактическа кралица. И ВКС щеше д й отговори пак същото, че разбира се, може да си поиска каквото й се ще - кралица, бронтозавър, батман, но едно е да искаш, друго е да можеш.
219
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да?Точно.
218
1
 
16
 
! Отговори
да? преди 2 години
оставка зашото разследваше разни олигарси ли?
217
2
 
18
 
! Отговори
Защо преди 2 години
президента пак се набърка в изпълнителната власт. И защо прави внушения преди решението на ВСС? Или подготвя обществото, или предупреждава съвета. Кое от двете? Или не си научи мястото. Колко пъти трябва да го "изберем" та да се научи!!!
216
2
 
6
 
! Отговори
Какво значи преди 2 години
"на крака"? По-специален ли е? Има "важна информация". По куриер ли иска да я прати?! Дано...да е такава. Ама надали. Нищо не каза за "питането" си. Питал ли е, загатвал ли е или пак е пушилка, т.е. пиар...
215
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виско може, обаче госпожата секретарката на Пинокио слугата на Прокопиев наясно ли е, че безупречно трябва да докаже системно неизпълнение на функциите на главния прокурор и груби нарушения, то не е само да искаш то и аз много неща искам.
214
4
 
3
 
! Отговори
Тая Жена без шапка.. преди 2 години
...е хвърлила око на Прокорора бес каскета,...да го прати на "почивка" в Панделата...
213
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вай вай троловете на Пи Ар Севи ше си претъркат пръстите да рабптят бе :) Боко Оранжевия зеленчук нема да бъде във власта повече. Нерде и ще иде в зандана барабар с мама ви Севи . Капиши?
212
5
 
4
 
! Отговори
Как ни върти Живота! преди 2 години
Ето, на ББ дедата, ако не беше гонил всяка фротовашка булка, нямаше да го убият като фашист, в "царевичака", и кумонисти да се кичат със заслуги, а на ББ да не му разрешат "Правото" да учи, и сега дае обратното: ББ глаф.прокорор, а Каскета-право в Панделата