Йорданова иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Правосъдният министър ще внесе предложение за това във ВСС
397

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще предложи предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор на Висшия съдебен съвет.
Още по темата
Това обяви Йорданова на пресконференция по повод решение на Конституционния съд от днес.

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Министърът упражнява тези правомощия, когато другите механизми в Конституцията не се задействат, тоест има поредица от бездействия. Има предходни случаи след излизане на решението на КС, аз ще приложа тази хипотеза, добави Йорданова. В резултат на анализ на действията на главния прокурор и след подадени сигнали, ще започнем и ще продължим процедурите, посочи министърът.

Зам.-министър Емил Дечев каза, че в министерството са налице сигнали относно определени действия на Иван Гешев за това, че в качеството си на главен прокурор по един или друг начин с действие или бездействие е уронил престижа на съдебната власт.

"Такива са твърденията в сигналите. Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат внесени в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
4
 
20
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
БРАВО!!!От днес нататък на всеки неудобен главен прокурор,по преценка на мафията,може да му се иска оставката и да се назначава послушник.Сиреч гл.прокурор или трябва да слуша,или и без него.
210
8
 
3
 
! Отговори
"Човека с каске преди 2 години
...Колко дена го бИли, стари и Нови управници ,... да предеде крадливите свои другаре... но устата згрешила, сама промълвила... И.ван..! Своето име им казал, но седмица послемълчал. Повели го в Брюксел на разпит, и там ги збъркъл... хората си запушвали ушите!
209
13
 
3
 
! Отговори
Потрес преди 2 години
Тролчета тиквени, с 15 палеца надолу и пълните Ви глупости мислите, че ще спасите пазителя на боко ли?
208
4
 
14
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Тази дама бързо забрави га гонеше козите в Делиормана !
207
1
 
0
 
! Отговори
Тапир преди 2 години
Сатире, а ти колко Виши* имаш бе, та са убаждаш, като на Тупана малката пиш...пърдон, пръчка ?!
206
4
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Момето има мисия и сериозна мотивация.Бърза да вземе каквото може. Знае поговорката - изтъкаха платното, ритнаха кросното!
205
14
 
8
 
! Отговори
" Воят настана преди 2 години
. . . Герберасти вият, народа ликува ... Гойко и Каскета, тръгнаха за Панделата ...
204
4
 
10
 
! Отговори
asd преди 2 години
Цял министър си има олигархията на министерството по сваляне на Гешев. Duckface.
203
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър Йорданова има правото да иска оставка, но тя трябва да е на някакви правни основания. Досега такива не сме чули. И не - това че Гешев е защитавал Борисов не е доказано, та да е основание.
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки Стоилов поиска същото. няма как да стане ВСС е зад Гешев. цялата прокурорска колегия- също.
201
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска ама няма. Няма основания. То така с "Искам" и "предполагам" и "всички знаят" не става.
200
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на министъра. Показа кураж много повече от някои мъже - лигльовци и слуги на мафията. Т.нар. ВСС естествено няма да накаже каскета, защото всички са назначени от Дебелия и Толупа. Цял народ обаче ще види зависимостта и прос.тотията им и ще си отидат предсрочно. тогава на мафиотите жална им майка
199
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не разбирам! Министърката щяла да иска главата на гл. прокурор. Ок! На какво основание обаче, на сигнали. Никой не отговаря на въпроса тези сигнали някой разследвал ли ги е и има ли престъпление. Тя ще ги внася във ВСС. Ама той има ли разследващи функции и може ли да решава само на база сигнали от някого? Има нещо сбъркано. Решил КС, че можела да иска. Та нали и досега всеки *** прокурор може да разследва Главния. Може ли в една правова държава, член на ЕС да се сваля гл. прокурор така?
198
6
 
2
 
! Отговори
Помия сеизлива върху преди 2 години
...Жена- Министърка, а върху кОлтурния полу-проводник* мадеин "Тушиба-Тунешиба", ( спорет Указанията ), сакън, прашинка да не пада, върху дебелата Му, свинска кожа .
197
4
 
17
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Аз пък искам предсрочно прекратяване мандатите на Радев и Петков, заради измама на високо държавно ниво, и погазване на Конституцията ! Йорданова, ще кажеш ли нещо по въпроса, хайде удари едно рамо да ги съборим тия мер завци !
196
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена ми и сина ми глясуваха за ПП аз гласувах за ДБ с аргумента че нищо няма да излезе от ПП. Накрая се озовахме в коалиция от която нищо не излезе.
195
2
 
2
 
! Отговори
Алф разкри: преди 2 години
... агент "фи 293 мм" е геврек на Колтурен вишист- полюцай с Каскет
194
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С оставката на Гешев ще завърши съдебната реформа на ПП. Магарешкият инат на Гешев торпилира съдебната реформа.
193
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев пречи на Петков правилно да анализила ситуацията, а неправилния анализ води до грешните решения на правителството.
192
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е враг на тутраканската селищна система и тя му иска оставката.