СО ще плати 20 бона обезщетение за счупена ръка заради тротоар

Пострадалата е поискала 50 000 лева
4 май 2023 21:20, Стела Стоянова
25
СО ще плати 20 бона обезщетение за счупена ръка заради тротоар
Снимка БГНЕС

Столична община ще плати 20 000 лева обезщетение на жена, спънала се в стърчащи от земята корени на дърво. Това е присъдил Софийският градски съд, съобщава „Лекс“.

Става дума за инцидент отпреди 3 години в района на улиците „Будапеща“ и „Родопи“, при който 56-годишна жена е счупила ръката си. Тя се спънала на тротоар с разбити и разместени плочки от стърчащ от земята масивен корен на дърво. Тя е била в София на гости на своя приятелка. По време на разходка се спънала в стърчащия корен, след което паднала на неравната повърхност и счупила лявата си ръка. Изпитвала силни болки, както непосредствено след падането, така и през нощта, но отказала да отиде веднага в болница и искала да се прибере и да отиде със съпруга си на преглед в Тетевен.

След това се наложило да бъде оперирана три пъти в Плевен, но подвижността на китката ѝ така и не била възстановена напълно. Жената посещавала многократно центрове за рехабилитация и похарчила близо 1000 лева за лечение, а отделно търпяла болки и не можела дълго да се обслужва сама. Тя твърди, че причина за увреждането е неподдържаният от Столичната община тротоар и иска обезщетение от 50 000 лева.

Съдия Росен Димитров пише в решението си, че задължение на общината по Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му е да се грижи и поддържа тротоарите и пътищата, като осигурява „необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година“.

В случая, пише съдът, общината е бездействала, като е допуснала корените на крайпътното дърво да избият над плочките и да доведат до тяхното разместване. В решението се казва, че отговорността на общината е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, като тя е отговорна за своите служители, които не са обезопасили тротоара и не са го направили годен за движение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 11 месеца
малко е одрала данчето и общината, поне х3 още да й дадат на жената.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Столична община трябва да бъде съдена и за ***-те колчета които наслагаха по и без това тесните тротоари в центъра.Сега не могат двама души да се разминат. Инвалидна количка не може да се движи, нито майки с колички. Има нови сгради пред които също не оставят тротоар, кой дава разрешение за това? Съдете ги и да си плащат, съдете общината масово, за да има промяна
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Половината на адвоката който я посъветвал . Така, за да се научат да си вършат работата , това е пътят .
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че вървът и гледат у фейсу нещо да не би да стане без тях си е тъй. Че кра дли ва та сврака от компировци е за измитане също е вЕрно. И че ще плати с нашите данъци - ептен верно. Значииииии много има за метене....
13
10
 
1
 
! Отговори
алооо преди 11 месеца
като се ходи се гледа в краката а не у телефоно !
12
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 11 месеца
ДВАМАТА С КОТЕТО ЩЕ УМРЕМ ТАКА НАПРАВЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА НИЕ НЯМА НА КОЙ ДА РАЗЧИТАМЕ И ДВАМАТА СМЕ ПОЛУЖИВИ
11
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 11 месеца
МНОГО МАЛКО ПЛАЩАТ ЗА АНКЕТИТЕ КОИТО СА НАДОМНА РАБОТА ОТ СЪДА ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ПО ВЪПРОСА АЗ ОТКЪДЕ ДА ГИ ВЗЕМА ПАРИТЕ ДА СИ ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ И ХРАНАТА ПЛЮС НА КОТЕТО МАНДЖИЧКАТА
10
1
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Добре де тук сумите са по малки а като ни накарат от - ес да вьрнем мисля писаха - 2 милиона евро заради злоупотреби с жьлтите павета кво правим
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А шарнири, носачи, джанти...
8
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То по скоро тая овца заблеяна нея е трябвало да осъди общината. Да счупиш ръката на равното, какъв *** трябва да си!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия трябва да вземат да плащат и за счупените автомобили, иначе след изборите ще разберете че може и по-зле както стана сега.
6
4
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
Идат избори...никога повече герб на каквито и да е избори. Само ни крадат по всякакви начини и въпреки че купуват и контролират поне 15% от вота си ума едни 10% кръгли кре-те-ни, които мислят че се борят с комунизма като гласуват за охранителя на другатя Тодор Живков
5
0
 
19
 
! Отговори
Avo преди 11 месеца
Общинарите са заети да вдигат суданското знаме пред общината.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Картофката от джоба си ли ще ги плати или пак от данъците на нас софиянци.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да се съди. Не че на общината и пука, от милионите крадени пари могат да се дадат и за обезщетения. Ако правеха тротоарите щяха да могат да откраднат по-малко.
2
4
 
27
 
! Отговори
Тодор преди 11 месеца
Малко са!
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо ново. На мен на няколко пъти ми плащат по 5-7к заради повредени гуми и джанти. Разбира се, не съм лаещ из ФБ, а директно в съда.