СО ще плати 20 бона обезщетение за счупена ръка заради тротоар

Пострадалата е поискала 50 000 лева
4 май 2023 21:20, Стела Стоянова
25
СО ще плати 20 бона обезщетение за счупена ръка заради тротоар
Снимка БГНЕС

Столична община ще плати 20 000 лева обезщетение на жена, спънала се в стърчащи от земята корени на дърво. Това е присъдил Софийският градски съд, съобщава „Лекс“.

Става дума за инцидент отпреди 3 години в района на улиците „Будапеща“ и „Родопи“, при който 56-годишна жена е счупила ръката си. Тя се спънала на тротоар с разбити и разместени плочки от стърчащ от земята масивен корен на дърво. Тя е била в София на гости на своя приятелка. По време на разходка се спънала в стърчащия корен, след което паднала на неравната повърхност и счупила лявата си ръка. Изпитвала силни болки, както непосредствено след падането, така и през нощта, но отказала да отиде веднага в болница и искала да се прибере и да отиде със съпруга си на преглед в Тетевен.

След това се наложило да бъде оперирана три пъти в Плевен, но подвижността на китката ѝ така и не била възстановена напълно. Жената посещавала многократно центрове за рехабилитация и похарчила близо 1000 лева за лечение, а отделно търпяла болки и не можела дълго да се обслужва сама. Тя твърди, че причина за увреждането е неподдържаният от Столичната община тротоар и иска обезщетение от 50 000 лева.

Съдия Росен Димитров пише в решението си, че задължение на общината по Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му е да се грижи и поддържа тротоарите и пътищата, като осигурява „необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година“.

В случая, пише съдът, общината е бездействала, като е допуснала корените на крайпътното дърво да избият над плочките и да доведат до тяхното разместване. В решението се казва, че отговорността на общината е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, като тя е отговорна за своите служители, които не са обезопасили тротоара и не са го направили годен за движение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
малко е одрала данчето и общината, поне х3 още да й дадат на жената.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Столична община трябва да бъде съдена и за ***-те колчета които наслагаха по и без това тесните тротоари в центъра.Сега не могат двама души да се разминат. Инвалидна количка не може да се движи, нито майки с колички. Има нови сгради пред които също не оставят тротоар, кой дава разрешение за това? Съдете ги и да си плащат, съдете общината масово, за да има промяна
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината на адвоката който я посъветвал . Така, за да се научат да си вършат работата , това е пътят .
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че вървът и гледат у фейсу нещо да не би да стане без тях си е тъй. Че кра дли ва та сврака от компировци е за измитане също е вЕрно. И че ще плати с нашите данъци - ептен верно. Значииииии много има за метене....
13
10
 
1
 
! Отговори
алооо преди 1 година
като се ходи се гледа в краката а не у телефоно !
12
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ДВАМАТА С КОТЕТО ЩЕ УМРЕМ ТАКА НАПРАВЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА НИЕ НЯМА НА КОЙ ДА РАЗЧИТАМЕ И ДВАМАТА СМЕ ПОЛУЖИВИ
11
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 година
МНОГО МАЛКО ПЛАЩАТ ЗА АНКЕТИТЕ КОИТО СА НАДОМНА РАБОТА ОТ СЪДА ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ПО ВЪПРОСА АЗ ОТКЪДЕ ДА ГИ ВЗЕМА ПАРИТЕ ДА СИ ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ И ХРАНАТА ПЛЮС НА КОТЕТО МАНДЖИЧКАТА
10
1
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Добре де тук сумите са по малки а като ни накарат от - ес да вьрнем мисля писаха - 2 милиона евро заради злоупотреби с жьлтите павета кво правим
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А шарнири, носачи, джанти...
8
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То по скоро тая овца заблеяна нея е трябвало да осъди общината. Да счупиш ръката на равното, какъв *** трябва да си!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия трябва да вземат да плащат и за счупените автомобили, иначе след изборите ще разберете че може и по-зле както стана сега.
6
4
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Идат избори...никога повече герб на каквито и да е избори. Само ни крадат по всякакви начини и въпреки че купуват и контролират поне 15% от вота си ума едни 10% кръгли кре-те-ни, които мислят че се борят с комунизма като гласуват за охранителя на другатя Тодор Живков
5
0
 
19
 
! Отговори
Avo преди 1 година
Общинарите са заети да вдигат суданското знаме пред общината.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картофката от джоба си ли ще ги плати или пак от данъците на нас софиянци.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се съди. Не че на общината и пука, от милионите крадени пари могат да се дадат и за обезщетения. Ако правеха тротоарите щяха да могат да откраднат по-малко.
2
4
 
27
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Малко са!
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново. На мен на няколко пъти ми плащат по 5-7к заради повредени гуми и джанти. Разбира се, не съм лаещ из ФБ, а директно в съда.