Над 70 сигнала има срещу Гешев за извършени от него нарушения

Те са подавани от 2018 година до момента
Обновена: 23 май 2023 15:50 | 23 май 2023 15:49, Камелия Цветанова
25
Над 70 сигнала има срещу Гешев за извършени от него нарушения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещу главния прокурор от 2018 година до момента са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления. Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации, информират от прокуратурата.

Отделно от това институцията многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления.

Сигналите, депозирани в прокуратурата, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на Министерския съвет.

По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, антикоруоционната комисия и др.

Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до различни съдилища, инспекторати, комисии.

От прокуратурата посочват, че съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, Държавна агенция „Национална сигурност” и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В хода на извършвани проверки съобразно компетентността си прокурорите са се произнасяли по същество, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът, уверяват от държавното обвинение и посочват, че "внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен не отговарят на истината".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Нещата в България не се получават със сигнали. А пък, времената на доносите отдавна отминаха. Аз цяла жалба внесох против решения на АПИ и МС, а те ми искат документ за платена такса. Че дори и един от призовкарите им ме взе личната карта и не ми я даваше докато не се подпиша. Между впрочем, имам спесимен на подписа си. А и не само. А пък, личната ми карта не е на призоркарите, нито пък на държавата. Просто защото, като ми я издаваха, отново си платих.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички знаят че е мръсен ама сега като заплашва да порти аверчетата , означава ли, че е по-малко гн ус ен. поне да си признае че и той е участвал въс всичките тия далавери иначе портата е по-зле от тези които порти.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази държава ясно е, че всеки си прави каквото поиска ,без да му се търси сериозна отговорност! Само с кокошкарските неща се занимават! И отново бедния човек е потърпевш! Всички с власт и възможности се разминават, минават, заминават!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Яката работа преди 1 година
Е само 70 ли хахахахах
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стоев А преди 1944 г. не е имало БКП и бг губи население и теритроия както и сега без БКП.
13
4
 
2
 
! Отговори
Стоев преди 1 година
Една безродна и бездарна партия-БКП завладя БГ през 1944г. и не я е пуснала оттогава до сега.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от както не е приятел, излязоха много сигнали. А преди това ги нямаше ли, от онзи ден ли е такава маскара? или и вие сте същите и се държите с компромати, за да си правите далаверите. Значи и вие сте като него, но от другата страна. Трудно ми беше да използвам думи без ***
11
2
 
8
 
! Отговори
BG преди 1 година
Как тоз човек за няколко дни натрупа толкоз много сигнали. Досега каде бяхте ***.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето гръмна един Уотъргейт и гръмнаха много хора ,даже и Никсън основно. Сега пак ще гърми някой многовисокопоставен ама не е Гешев. Схемата е подобна. Избори ,влияние , пари. Много пари.
9
4
 
9
 
! Отговори
буци преди 1 година
кофти, че гешо ще изгори, буци се е разбрал с козячетата, ако склони ПП и ДБ да управляват заедно да не го закачат. То така и стана. Сега кирчо, кокорчо, брадатия мравояд и "генералчето" да обяснят на електората си, как кога защо ....?
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И 700 да са, ако са като на Боец-ДБ кьор-фишеците на съчинения без доказателства и при този гласуван смехотворен механизъм за разследване на глав.прокурора, който ще падне на първия КС, все тая.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иване, изчакай да започне Колелото и тогава тресни в Хага артията със Сересутерастите, флашките с разговорите и снимките от самолетите, врътнилетите, билетите иииии парапетите. На другия ден изпрати на 100те полит кадети по буркан с вазелинитетите
6
2
 
14
 
! Отговори
Държава на сигналите преди 1 година
От толкова много "сигнали" не знаем кой е верния сигнал.Нещо като "Лъжливото овчарче" в нов прочит.Такъв батак в държавата ни не е имало никога!
5
1
 
9
 
! Отговори
1 ден преди 1 година
Започна се с плювните, парата пристигна до медиите.......
4
5
 
7
 
! Отговори
Перник преди 1 година
Проверка по сигнала затова че лицето Иван Гешев изполва властта си и контактите си в МВР за да въдворява ЛГБТ хора в психиатрия за "лечение" !
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закръглили са ги на 70, че да не са 69.
2
5
 
7
 
! Отговори
Козяк преди 1 година
Което е добър повод за промяна на Конституцията, която пък малко ни пречи да ви пробутаме Истанбулската конвенция.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ..как пък точно 70 !!