Доц. Киселова: Възможно е Гешев да бъде отстранен до 10 дни

През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магстратурата
9 юни 2023 15:15, Стела Стоянова
81
Доц. Киселова: Възможно е Гешев да бъде отстранен до 10 дни
Снимка БГНЕС

Възможно е главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен до края на следващата седмица, като преди това Висшият съдебен съвет проведе две заседания, прогнозира преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНР.

Първото вече е насрочено за понеделник в 9 ч. Тогава трябва да бъде изслушана заместничката на Гешев Даниела Машева.

В четвъртък ВСС проведе над 14-часово заседание, на което едно от предложенията за отстраняване на Гешев - заради присъствието на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор, бе изтеглено от вносителите. Въпреки това ВСС прие да се произнесе по второто искане за отстраняване - за думите му, че "политическият боклук трябва да бъде изметен от парламента". Мотивът на вносителите е, че така главният прокурор уронва престижа на съдебната власт.

"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата, които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване", каза доц. Киселова.

Още по темата

По време на вчерашното заседание стана ясно, че шестимата вносители от ВСС на предложението за отстраняване на Гешев са били извикани във Върховната касационна прокуратура за обяснения, което те приемат като натиск.

Според Киселова, ако до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор за разглеждане на законовите промени, с които бе свалено изискуемото мнозинство във ВСС за евентуалното му отстраняване от 17 на 13 гласа, ще бъде в компетентността на ВСС да спре или изчака решението.

Тя коментира и че викането на външния експерт не толкова е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, че да бъде отстранен главният прокурор на тази база и затова вносителите са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата".

По повод второто искане за отстраняване – за изказването му за "политическия боклук в парламента" , Киселова прогнозира, че в стратегията на Гешев ще видим две сюжетни линии. "Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той, като всеки магистрат, има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат говореше. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?", попита тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не го изпревариш
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много е лесно да се говори против другите тази доцентка ако я изгонят преди Гешев какво ще говори
57
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев е като малко дете.. да не говорим че постоянно злоупотребява с власт! Да викаш шофьор от ВСС да ти дава ключовете от кабинета на летището на ВИП терминала... Червено килимче не иска ли?
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С тия компромати където ги има, как ще станат нещата?
55
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Ами тези думи не бранят ли законността!
54
1
 
3
 
! Отговори
Гларус преди 10 месеца
Ще повърна отвратително , сбогом мацки , ставам онанист , търсете вината в това нещо от снимката
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Името им е: шопи със сопи, с пръсти, с копрали, с търнокопиц, с вили, с брадви, с топори, с коси и слънчогледи - стари и млади - се спуснаха всички отвред - като отприщено стадо от слепи животни, безброй яростни бикове - с викове, с вой (зад тях - на нощта вкаменения свод) полетяха напред, без ред, неудържими, страхотни, велики: НАРОД!
52
0
 
4
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Моя лаф е друг не като но един колега: Няма начин да няма начин. Няма начин да нама друг по-добър начин. И докато вие като цяло сте раздели едно мръсно оооо бельо и казвате те тво е друго няма , такъв ни е хала, аз да ви напомня, че вие ни докарахте до тоя хал с вашата задръстеност, закостенялост, неадедекватност, неинформираност, корупция и шуробаджанащина .... и аз не искам да имам нищо общо повече с вас, ама ми се налага да работя с вас.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Грозна отвън, грозна отвътре.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Гешев. Вчера той се представи най-добре от всички във ВСС.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вижте бъдещия министър на правосъдието!ПОЛИТИКАсряда, 2 юли 2014Съветничката по юридическите въпроси на президента е най-вероятният министър на правосъдиетов служебното правителство. Кандидатурата на Наталия Киселова е била предложена на Росен Плевнелиев от проф. Георги Близнашки
48
2
 
0
 
! Отговори
Пеевски преди 10 месеца
Готов ли е да го замести?
47
1
 
1
 
! Отговори
Да бе.. преди 10 месеца
До АнонименБабата е на 44 годинки.
46
0
 
0
 
! Отговори
вуте преди 10 месеца
До АНОНИМЕН""И я не сакам ***,ама го има ,нали?
45
0
 
0
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
До Valve Corporation : Направих всичко по силите и възможностите си за ефективно взаимодействие между бизнес, държава и община в сферата на изкуствата и дизайна, но спиралата на смъртта в която е вкарана институцията за която работя и престъпленията извършени срещу мен не ни оставят друг избор. Г-н Ламбърт, г-н Роупър - шефовете на отдели. Република България има нужда от урок по собствено законодателство. Takedown....
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демек преди сряда-четвъртък идната седмица? Баш гат щеше да ви изпее на Брюксел ли е? LMAO
43
1
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
Защо никой не попита българския народ дали иска г-н Гешев да бъде главен прокурор? Ще ми е интересно гласуването.
42
1
 
3
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Дефекто със статута на СУ и Средищно училище държавата закупува образователна институция с национална и световни постижения на ниво посредственост без никакво значение от учебния процес, професиите и постиженията вътре.
41
1
 
2
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Дефекти със статута на СУ и Средищно училище държавата закупува образователна институция с национална и световни постижения на ниво посредственост без никакво значение от учебния процес, професиите и постиженията вътре.
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев с теб сме. Българският народ трябва да знае цялата истина. Стига са ни лъгали тези политици. България има нужда от човек като теб, който да върши работа и да казва цялата истина.