Доц. Киселова: Възможно е Гешев да бъде отстранен до 10 дни

През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магстратурата
9 юни 2023 15:15, Стела Стоянова
81
Доц. Киселова: Възможно е Гешев да бъде отстранен до 10 дни
Снимка БГНЕС

Възможно е главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен до края на следващата седмица, като преди това Висшият съдебен съвет проведе две заседания, прогнозира преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БНР.

Първото вече е насрочено за понеделник в 9 ч. Тогава трябва да бъде изслушана заместничката на Гешев Даниела Машева.

В четвъртък ВСС проведе над 14-часово заседание, на което едно от предложенията за отстраняване на Гешев - заради присъствието на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор, бе изтеглено от вносителите. Въпреки това ВСС прие да се произнесе по второто искане за отстраняване - за думите му, че "политическият боклук трябва да бъде изметен от парламента". Мотивът на вносителите е, че така главният прокурор уронва престижа на съдебната власт.

"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата, които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване", каза доц. Киселова.

Още по темата

По време на вчерашното заседание стана ясно, че шестимата вносители от ВСС на предложението за отстраняване на Гешев са били извикани във Върховната касационна прокуратура за обяснения, което те приемат като натиск.

Според Киселова, ако до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор за разглеждане на законовите промени, с които бе свалено изискуемото мнозинство във ВСС за евентуалното му отстраняване от 17 на 13 гласа, ще бъде в компетентността на ВСС да спре или изчака решението.

Тя коментира и че викането на външния експерт не толкова е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, че да бъде отстранен главният прокурор на тази база и затова вносителите са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата".

По повод второто искане за отстраняване – за изказването му за "политическия боклук в парламента" , Киселова прогнозира, че в стратегията на Гешев ще видим две сюжетни линии. "Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той, като всеки магистрат, има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат говореше. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?", попита тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Държавата и съответните министерства могат да приберат движимата си собственост, без корпоративната собственост и преди преименуването от СОУ на СУ, което пречи на училище "Отец Паисий" да премине в статут на национална гимназия , както и да предприемат сливания или съдебни актове към корпоративния партньор.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киселова , абе бабо , оди до пощата вземи си пенсийката , прибери се пикай и си легай и не ми филосоствай
37
1
 
1
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Държавата и съответните министерства могат да приберат движимата си собственост, без корпоративната собственост и преди преименуването от СОУ на СУ, което причинява на училище "Отец Паисий" да премине в статут на национална гимназия , както и да предприемат сливания или съдебни актове към корпоративния партньор.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Атентат срещу Гешев , опит за убийство срещу Гешев, уплаши се и реши да говори , веднага дай да го махаме , що така бе Буци вече ти е неудобен Гешев ? Аз пък вече съм на негова страна , нека говори човека
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен политически бок,лук има и много такъв смърдящ в съдебната система, но там за единия келепир и по собствените си сур,ати си плююят, нечистоплътни и зависими мишоци се чудят как да угодят на плащача и в същото време да са чисти и почтени?!?, с достойнство?!?(ха, ха, ха) Каква ирония
34
2
 
2
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Valve Corporation придобиват и запазват Господарят на Вятъра, УК "Авангард" , по настоящем СУ "Отец Паисий" , гр. Враца , ул. Александър Стамболийски 10по членовете на закона за сътрудничество с бизнеса и световни постижения в науките и изкуството, които държавата като партньор отказва да признае, както и дискриминоционно поведение към корпоративния партньор и неговият стажант, явяващ се аз.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възможно е отстраняването на Гешев, но по други УВАЖИТЕЛНИ ПРИЧИНИ. Това за политическия *** дори е комплимент, а ВСС да не са моралисти и техния изказ да е самия изискан етикет и безупречен по протокол. Да си спомним за опраскване и разни други каруцарски приказки от съда, а за парламента даже да не споменавам изказа им. Киселкова се е взела на сериозно по главния прокурор, стяга я чепика, но защо ли?
32
1
 
2
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Министерство на културата остава само с функциите си за запазване на националното и световно културно наследство. както и с международните отношения между културните институции по света, ЮНЕСКО коктофи членовете на законите ш конституцията свързани с светската характер на културата и изкуството и образованието и предпазване от посегателства по чл.13 на Конституцията на Република България. 5 века война за светска държава и изкуство и науки куррррвииии да свинете всичко за 20 години....
31
1
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Няма да го махнат за такова нещо, това би било смешно и излагация за Държавата. Ще излезе, че само заради това "политическите бо клужи" са променили закона - за да се разправят с Гешев. Всъщност с това глупашко обвинение те го "изпират"... просто с Киро и Ассен Държавата *** ба Народа.
30
5
 
1
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Министерство на образованието и науките запазва образователните си функции в природните и точните науки и лингвистиката... както и връзката с БАН.Министерство на на младежта , спорта и изкуствата прибира НХА като основен партньор в изкуствата , както и лицензирането факултети по изкуствата и спорта.
29
1
 
19
 
! Отговори
Ани преди 10 месеца
Прав си, Гешев, за "политически ***".
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво толкова има в израза "политически бок луг"? След записите на Киро и Асен, с които те се и хвалят, нищо друго не звучи нецензурно
27
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
що бе лельо да отстранян главния прокурор до 10 дни? Че казал политически ***? А стига бе! Откога свободно изразено мнение накърнява престъжа на събентата власт. Това е цензура. Така искат да затровят устата на всички.
26
1
 
1
 
! Отговори
Vasil Angelov преди 10 месеца
Те ви решението дето Пеевски няма да го даде. Министерство на младежта и спорта се преименува на Министерство на младежта, спорта и изкуствата по член 23 от Конституцията на Република България и изземва образователните функции на Министерство на културата с прилежащите материални бази и правото но реституцията по чл.23.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още на 1 май щеха да го махнат и вече са забравили.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пеевски, Боко и Гешев ще бъдат печени на бавен огън.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ристо Иванов е много по-зле от Гешев. Такива са им калинки сички кадри на Пепе дебе и бебе и сесе.
22
3
 
11
 
! Отговори
моч преди 10 месеца
Това кисело, вкиснало и превкиснало тесто вече много ми дотегна ! Сутрин , обед и вечер ни го пробутват за пенкелер да разяснва какво ли не .... Стига толкова пропаганда и манипулации ! Истината трябва да е обективна , а не ситуационна и въпрос на гледна точка !!!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важен държавен проблем ли решаваме?!?
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Толкова енергия и амбиция да махнат Гешев и никой не знае защо...... А нещо за Божков, който чака да се върне с корупционните схеми?