Славов ще обжалва във ВАС избора на Сарафов

Процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна
29 юни 2023 12:28, Стела Стоянова
10
Славов ще обжалва във ВАС избора на Сарафов
Снимка БГНЕС

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че утре ще подаде жалба във Върховния административен съд срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор, съобщи БТА.

Според Славов процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна, след като вчера КС реши да разгледа въпросите, поставени от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Има изрична норма в Административно-процесуалния кодекс, която казва, че когато има допуснато дело в КС, с което е оспорена конституционността на закон, който трябва да се приложи в едно производство, каквото безспорно е изборът на нов главен прокурор, тогава съответният орган спира производството по делото до произнасянето на Конституционния съд, обясни Славов.

В момента изборът на нов главен прокурор не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура, посочи Славов.

Още по темата

Според правосъдния министър допуснатото дело пред КС, с което бяха атакувани текстовете за разследване на главния прокурор, не блокира механизма. Става дума за съдебно производство, посочи той.

Славов смята, че през юли ще има готови предложения за промени в Конституцията.

Предполага се, че Висшият съдебен съвет ще бъде основно реконструиран. Ще има два отделни съвета - съдебен и прокурорски съвет, с различно разпределение на професионална и парламентарна квота. Безсмислено е за няколко месеца да се открива процедура по избор на членове на ВСС, каза Славов.

Не мисля, че Делян Пеевски е бил пречка да започне процесът по промени в Конституцията, коментира Славов.

Правосъдният министър е на мнение, че докато не минат и промените в Конституцията, не е добре да започва процедура по избор на нов главен прокурор, тъй като се говори за намалени правомощия, както и по-кратък мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С какво точно се занимава министерство на правосъдието и какво точно работят, при положение, че нищо не зависи от тях в областта на правосъдието?!
7
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Махнахте Гешев и ставате все по-жалки
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бързайте да махнете Гешев, а сега правите само циркове. Жалки сте.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голямото разграбване на България и народа върви с пълна пара. Ограбиха вашите баби и дядовци 1946 година, вашите родители 1990 и сега сте наред вие младото поколение да бъдете ограбени. ДС и БКП комунистите-хамелеони ще ви видят сметката под една или друга форма. Управляващите са истинските престъпници!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде е Пламен Галев няма ли да го ликвидирате и него? Как само използвахте тъпия Гешев за бушон и го хвърлихте под камиона за да измъкнете Борисов и други от съд. Ограбихте страната и един народ. Ограбихте го 1946 година. После пак 1990 година и сега за трети път! Крадене и грабене. Управляващите са истинските престъпници!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво сега? " Избори" докато сложим * наш човек ли"?-:((( Нямате подкрепата на българите Предатели Американофили!!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сарафов е избран незаконно! Как може такъв едър плъх да достигне до най-високата позиция в правосъдието?!?
1
0
 
9
 
! Отговори
нелицеприятници преди 10 месеца
Спрете да го снимате в близък план, може би е нарочно,да отвратите народа да се интересува по съдебната реформа и фащ.истите да си правят каквото поискат