Съдят счетоводителка, присвоила над 600 бона от фирма

Тя работила в нея от 2003 година
8 мар 2024 13:23, Стела Стоянова
20
Съдят счетоводителка, присвоила над 600 бона от фирма
Снимка БГНЕС, архив

Предадоха на съд жена за длъжностно присвояване за над 600 000 лева във Враца, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемата от 2003 г. е работела като счетоводител на трудов договор с фирма. Тя отговаряла за цялостната дейност на счетоводството, за съставянето на балансите и счетоводните отчети, за спазване на законността при осъществяване на имуществените и паричните операции.

От създаването на дружеството тя била негов единствен счетоводител, изпълнявайки и функциите на касиер. Управителят на фирмата е имал безрезервно доверие към нея, разчитал на нейната лоялност и компетентност при организация на финансовата част на бизнеса му.

С течение на времето фирмата сее  утвърдила като водеща компания на пазарите, на които е работела. Обаче възходящата тенденция в развитието на фирмата била окончателно преустановена през 2017 и 2019 г., когато нейното финансовото състояние се влошило.

Това принудило нейния управител да взема заеми от банки и приятели, за да не спре дейност. Търсейки причините за тези трудности, той е проверил дейността на счетоводителката.

Управителят възложил извършване на вътрешен одит на счетоводната отчетност на фирмата за периода 2011-2020 г., при който били разкрити тежки нарушения на финансовата дисциплина.

Било е установено, че тя присвоявала средствата на дружеството, като напълно съзнателно, целенасочено и трайно осъществявала системни нарушения на служебните си задължения, които предизвикали негативно влияние върху цялостната му дейност.

Констатирани са и начините, по които тя се е разпоредила в собствена полза без разрешение на работодателя с паричните средства на дружеството.

Освен ежемесечно превеждане в своя лична банкова сметка, тя периодично теглила различни суми на каса от сметка на фирмата без знанието и позволението на управителя, които не отчитала по надлежния ред и пряко присвоявала. С действията си обвиняемата причинила на дружеството имуществена вреда в особено големи размери.

Впоследствие той е прекратил трудовото правоотношение с нея и инициирал образуване на гражданско дело с цена на иска 679 855,13 лева. Тази стойност представлява сборове от неправомерно отклонени, изтеглени и получени от нея средства.

В рамките на производството между страните е била подписана спогодба, с което ответницата е признала, че дължи на фирмата въпросната сума и направени разноски по делото в размер на 46 324,21 лева.

Тя се е задължила да ги изплати за срок от 180 месеца, но е внесла само няколко вноски на стойност 10 500 лева. След това преустановила окончателно плащанията.

Това принудило мъжа да образува изпълнително дело срещу бившия счетоводител на фирмата, а впоследствие и да подаде сигнал до прокуратурата за извършените от нея злоупотреби, пише "Дарик нюз".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Враца брат, дето гарга не каца Гепят и със задниците си:):)
15
0
 
0
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Всичко е до време.Банките ако са го притиснали за кредитите и е помислил,че за да не я осъдят по-тежко може да е мотивирана да му върне парите и да сключи споразумение за по-ниско наказание,което значи,че е неосъждана и да ги върне и да не ги върне "условна".Е,няма да пипа дето не бива до края на изпитателния срок.
14
1
 
1
 
! Отговори
Чичолина преди 1 месец
Възрастта е най-големия враг на жената.С течение на годините е загубила способностите си.А шефа три години теглил кредити преди да я уволни като непригодна.Първо бил завел гражданско дело и едва като спряла да плаща я дал на прокуратурата.Защо не я е дал веднага на прокуратурата и да предяви граждански иск без такси,а първо е платил по гражданско дело 25000 лв държавна такса и на адвокат вероятно над 2000 лв той си знае.
13
0
 
5
 
! Отговори
реалност преди 1 месец
БРАВО НА КОЛЕЖКАТА.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАП къде е била?! Значи всичко е навързано!? Да не мислите, че е присвоявала ей-така?! Нали при проверка контролните органи ще засекат, че има нередности. Тази счетоводителка е с връзки с проверяващите и ония са си мълчали.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опасна счетка, ужас! Аз директно бих й теглил куршума
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масово тия счетоводители са измамници! Лошото е те са навсякъде ,във всяка организация
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко са бързи тия от прокуратурата след 20 г вкарали делото в съда !Сега търпение след 25г да видиме присъдата.
8
2
 
5
 
! Отговори
Кире преди 1 месец
И кво? Очаква се да повярваме, че шефа оставил счетоводителката да си тегли пари на воля. Е той ако беше толко *** как щеше да има успешен бизнес?
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шшшшт! Тя е жена бе! На жените всичко им е разрешено, на мъжете НЕ! И това се нарича равноправие.
6
8
 
5
 
! Отговори
Хахахах преди 1 месец
Това е смешна сума. Кви са тез успешни бизнесмени дето за 10 години някой им взел 600 хиляди лева и те фалират. Това са по 60 хиляди на година.
5
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
И за органи да я продаде пак не може да събере тази сума. Но поне ще е добро начало
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Счетоводството е много отговорна дейност, счетоводителят е гръбнакът на всеки бизнес. Ако не е той ,няма да има бизнес, тъй като всели бизнес е длъжен да води счетоводство.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо чудно, главният счетоводител на фирмата на сестра ми, я завлече с куп задължения! Ама накрая си стиснаха ръцете и се разделиха, не искаше да го дава на съд.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия счетита са опасна работа! Масово укриват данъци и злоупотребяват с финансовото управление на фирмата
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжа това са премиите на счьотката - 20 години е бачкала по 30 000 лв. = 600 000 лв. :)))