Хронология: Какво е правил Джокович, след положителния си тест за COVID-19?

Той вероятно е нарушил правилата в родната Сърбия
11 яну 2022 11:03, Нели Христова
103
Хронология: Какво е правил Джокович, след положителния си тест за COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Новак Джокович поиска медицинско освобождаване от строгите визови правила на Австралия за ограничаване на COVID-19 въз основа на това, че се е заразил с вируса през декември.

Сега обаче се появи въпросът дали тенис звездата е нарушил правилата в родната си страна Сърбия, като хората подчертават няколко публични ангажимента, на които очевидно е присъствал в дните след положителния му тест.

Джокович е дал положителния си тест в Сърбия, където по закон сте задължени да се изолирате за 14 дни при инфекция.

Ето хронология на събитията от това, което знаем досега.

14 декември: Посещава баскетболен мач

Джокович присъства на баскетболен мач от Евролигата в сръбската столица Белград между Цървена звезда и Барселона.

След мача много хора, които присъстваха, са дали положителна проба за COVID-19, така че е възможно именно тук тенисистът да се е заразил.

16 декември: Положителен тест за COVID

В съдебните документи адвокатите на Джокович представиха доказателства, които потвърждават, че е направил PCR тест малко след 13:00 часа на 16 декември.

В документа на Института по обществено здраве на Сърбия се посочва, че резултатът е положителен седем часа по-късно, около 20:00 часа на същия ден.

Не е ясно дали на Джокович е казано, че има COVID в този момент.

По време на пресконференция, проведена от семейство Джокович в Белград на 10 януари, брат му беше попитан: "Вярно ли е, че на 16 декември Новак е дал положителна проба и е знаел, че е заразен с COVID?"

Брат му отговори: "Да, целият процес беше публичен и всички документи, които са публични, са законни."

Джокович присъства на панелна дискусия и церемония по откриването на марка в негова чест в Белград на 16 декември (преди 20:00 часа), за което публикува в Twitter на следващия ден.

17 декември: Церемония по награждаване

Сутринта на 17 декември Тенис асоциацията на Белград публикува във Facebook кадри за церемония по награждаване в тенис център "Новак" в Белград, която се проведе по-късно същия ден.

Те казаха, че трофеите ще бъдат "предадени на младия талант от любимия тенисист на този регион, а и извън него".

По-късно същия ден на същата Facebook страница беше публикувана поредица от снимки, на които Джокович връчва награди без маска.

18 декември: Фотосесия

Френският вестник L'Equipe съобщи, че Джокович е присъствал на фотосесия с един от техните фотографи на 18 декември.

Той позира с трофея Шампион на шампионите на вестника - награда, която признава изключителния спортист на годината.

Вестникът казва, че той е носил предпазна маска по време на интервю, но я е свалил за фотосесията.

22 декември: Отрицателен тест за COVID

В съдебните документи, предоставени от адвокатите на Джокович, има потвърждение, че той е направил друг PCR тест на 22 декември.

Този тест е бил отрицателен в 16:15 същия следобед.

Сръбските разпоредби за COVID  изискват пълен 14-дневен период на изолация, така че карантината на Джокович би трябвало да приключи на 30 декември.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
13
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Новакс се е съобразил с правилата на домакините, съдията нали е разгледал документите?Какво повтаряте като папагала Джаро само за правилата. Правилата се нарушават от Скот Морисън, МП на Австралия да му отменя валидна виза. На това му се казва корупция и преяждане с власт. Следваща стъпка е да го нарежат в чувал, както прави С. Арабия.
48
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, Джокович бил нарушил ПРАВИЛАТА! Аз всеки ден виждам поне няколкостотин нарушения на тъпите ви фашистки правила, развявам сертификат за антигенен тест, правен преди 3 месеца пред охраната навсякъде и си влизам необезпокояван. Време е да ви стане ясно, че на хората им омръзна от тъпия ви грип и фашистките ограничения, които обратните политици въведоха, за да делят едни пари с фармамафията. Масова ваксинация в България НЯМА да постигнете, ако ще да си оцапате гащите.
47
12
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Джокович е спазил правилата на държавата на която е на гости и това беше потвърдено от австралийският съд, така че не виждам какъв е проблема в случая.
46
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СРЪБСКИ ПА.ЛЯЧО!
45
9
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Джокович - враг номер едно на тутраканската здравна система!
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борците срещу буржоазния свят живеят в Монте Карло.Там са всички репресирани от буржоазния свят.Натъпкани са там като в концлагер.
43
8
 
23
 
! Отговори
... преди 2 години
Джокович може да прави каквото си иска когато е вкъщи,но когато е нагости е длъжен да се съобразява с изискванията на домакините.
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам, балкански номера! Никакво изкарване не е имало! Просто положителен тест....за които му е подшушнато, че ще му позволи да играе на Австралия Опън, ама пък как да прекараш 14 дена в къщи....като си Джокович и не си болен??? И то баш по време на коледните (макар и не сръбската коледа) и новогодишните празници?
41
11
 
6
 
! Отговори
В. преди 2 години
Манипулациите, лъжите и измамите на Фашистите нямат край. Всеки човек е свободен в личния си избор дали да си бие лъжливите ви ваксини.
40
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическа Сърбия се дърли с фашистка Австралия заради един блъскач на жълти топки. Мултимилионерът Ноле е борец срещу буржоазния свят според баща му?!!! Ясно е, че всички тия са изперкали и нормалните хора може да им гледаме сеира и падението на двете страни.
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То едно е кога са публикувани дадени снимки, а друго е кога точно са правени. Може и ден, и два да минат между тези събития. Така че хайде да се спестят тези глупости. Ако Сърбия има претенции, че им е нарушил правилата по някакъв начин, да си го наказват те. Но няма как това да е повод на австралийските власти да решават за визата му.
38
4
 
13
 
! Отговори
Един Българин пита преди 2 години
Дали Джокович щеше да има проблеми в Австралия, ако беше черен или евреин?
37
11
 
12
 
! Отговори
Господ Бог преди 2 години
Джокович може да прави каквото си иска, фашистите нямат абсолютно никакво право да му се бъркат в личния живот! Всяко друго мнение е проява на глупост, зависимост или психоопатия!
36
17
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
Колко много главоболия можеше да си спести,ако се беше ваксинирал,както направиха милиони по света.За тази магарешка упоритост ще съжалява цял живот...
35
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако е нарушил правилата в Сърбия това НЕ Е от компетенцята на фашистка Австралия!!
34
3
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Ами то съда в Австралия вече се произнесе по въпроса , така че нарушения на правилата няма.
33
4
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Ами, че то 80% от "болните" от коронката всъщност не са болни а само с положителен тест така, че каква е разликата.
32
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки си има право на убеждения. НО като ходиш в друга страна се съобразяваш с местните правила. Не разбирам, защо някои хора го издигат за герой. Не е! Нека си има разследване и каквото и да е решението да си носи последствията.
31
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По достойно беше изобщо да не отиде в Австралия.А сега с тия шменти капели -сертификати ще го скъсат от подигравки колегите му.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-лошо от това да не си го боледувал пустия Ковид и да не искаш да се ваксинираш срещу кихавица.