Алкарас детронира Ноле на "Уимбълдън"

Той спечели титлата за пръв път в кариерата си
Обновена: 16 юли 2023 21:24 | 16 юли 2023 21:04, Стела Стоянова
58
Алкарас детронира Ноле на "Уимбълдън"
Снимка БГНЕС

Испанецът Карлос Алкарас спечели за пръв път в кариерата си титлата на "Уимбълдън".

Във финала при мъжете на най-престижния тенис турнира на трева в света 20-годишният Алкарас надигра сърбина Новак Джокович с 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4 след 4 часа и 42 минути игра, пише БНР.

Двубоят на Централния корт бе един от най-добрите в историята на финалите на турнира, а залогът освен трофея бе и първото място в световната ранглиста. С победата си Алкарас си гарантира, че ще остане на върха в класацията на най-добрите играчи.

Освен това за испанеца това е втора титла в турнири от Големия шлем след тази от Откритото първенство на САЩ миналата година, като така той е без загуба в мачове за титлата.

В същото време за Джокович остава голямото разочарование от пропусната възможност да спечели 24-ти трофей от Шлема. Сърбинът остава с 23, колкото има и американката Серина Уилямс, но с един по-малко от австралийката Маргарет Корт. Джокович се сбогува и с мечтата си да направи "златен шлем", печелейки четирите най-големи турнира в рамките на една календарна година. По-рано през 2023-та той триумфира в Откритото първенство на Австралия и на "Ролан Гарос".

Поражението, което пък той допусна, бе първо за него на Централния корт от 2013 година насам и първо на "Уимбълдън" от 2017 година. Джокович остава със седем титли от турнира, което е с една по-малко от рекордьора Роджър Федерер.

Мачът започна с труден сервис гейм за Джокович, който трябваше да спасява точка за пробив. Сърбинът обаче се справи и бързо пое пълен контрол над играта. Той поведе с 5:0 гейма преди Алкарас изобщо да вземе гейм в мача.

Първият сет завърши 32 минути след началото на мача, като в него Алкарас взе само 16 точки от 45 разиграни.

20-годишният испанец обаче показа, че не е случайно, че е номер 1 в световната ранглиста и реализира първия си пробив в мача още в началото на втория сет, за да поведе с 2:0 гейма.

36-годишният Джокович обаче веднага успя да върне пробива, за да изравни за 2:2 гейма. Последваха минути, в които и двамата тенисисти печелеха подаванията си сравнително лесно, което доведе до изиграването на тайбрек.

В него Джокович, който не бе губил 15 поредни тайбрека в мачове от турнири от Големия шлем, поведе с 3:0 точки и изглеждаше, че е на една ръка от това да вземе и втория сет. Алкарас намали изостването си на 2:3 точки с два отлични сервиса, след което сърбинът пробва къса топка, която обаче не успя да мине над мрежата за 3:3.

Джокович все пак стигна до сетбол при 6:5 точки, но след това направи две напълно идентични и крайно нехарактерни грешки. Той сбърка два удара от бекхенд, пращайки ги в мрежата, като и в двете ситуации не бе притеснен особено от Алкарас.

Така испанецът стигна до сетбол и с минаващ удар от ретур успя да вземе втория сет с 8:6 точки в тайбрека.

Водачът в световната ранглиста използва импулса от спечеления втори сет и стартира третия с пробив. Джокович имаше две възможности да върне брейка в четвъртия гейм, но Алкарас показа много зряла играе и задържа подаването си за 3:1 гейма.

Последва колосален пети гейм, който продължи изумителните 26 минути - само с няколко по-малко от целия първи сет. В него Алкарас и Джокович преминаха през 13 дюса, а испанецът успя да стигне до още един пробив при седмата си възможност.

Изостанал с 1:4 гейма и с два пробива, Джокович не вложи повече сили в опити да обърне третия сет и скоро след това той приключи при 6:1 в полза на по-младия му опонент.

Сърбинът предприе дълга близо десетминутна пауза преди началото на четвъртия сет и се върна преобразен. Той спаси два брейбола във втория гейм, а малко след това нанесе и първия удар в сета. Той направи пробив за 3:2 гейма, възползвайки се от третия си брейкбол.

Допуснатият пробив разстрои играта на Алкарас, който бе безупречен в предишните два часа игра. Испанецът не успя да върне пробива, а дори напротив - допусна още един такъв в последния гейм, като Джокович изравни сетовете след двойна грешка на съперника си.

В първите два гейма на решителния пети и двамата тенисисти пропуснаха по една възможност за пробив.

В третия гейм, в който на сервис бе сърбинът, пред Алкарас се откри нов шанс да спечели подаването на противника си и този път той успя да го направи. Това предизвика гневна реакция от страна на Джокович, който счупи ракетата си с удар в дървеното колче, поддържащо мрежата в центъра на полето. Това, разбира се, предизвика негодуванието на зрителите, сред които бе кралското семейство на Великобритания, краля на Испания, редица бивши шампиони в турнира, както и известни личности.

До края Джокович вложи абсолютно всички усилия, за да върне пробива и да запази шансове за рекордния си 24-ти трофей в турнирите от Шлема, но младият Алкарас не трепна нито за момент и със спокойна игра на собствен сервис затвори мача с 6:4.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 8 месеца
До Кокорович Няма по-противен тенесист от него.Прави се на болен щом види ,че не може да се опъне на противника ,пие хапчета ,физиотерпевти...докато загуби концентрация този срещу него и тогава ето изведнъж оздравява и побеждава.Гадняр.
44
0
 
1
 
! Отговори
Номератович преди 9 месеца
Клоуна Джокович се провали.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Невярвам да е Стероидалено Психоидирано Джендероитче Сукалче, но ще го защитаваме защото помни каквото го учат кога колко с какво, къде, а с кои и как. Хап след хап, гранулка след гранулка и те булка нова шлемка. Максимум 3 години ще се друса до като Джокича застарее, а после Арканзас ще клекне с болките на Надал, стави, прешлени и сухожилия ще му шиат като фолклорни дантели.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Акоепедераст Алкарас плюска ли стероидас и 7 пюретизирани сперматозоидас от татко, батко, чичко, съседко, бикорас, кучерас и петелрас. От първия до последния сервис в този клоун нямаше ни ох ни ааа. темпото едно и съсщо. Това е възможно с фармацефтични и психотерапевтични хуйратори и куратори. Яана е сцената за допингиращите се. Погледнете на какво прилича Допингал, ЛарсАрмстронг СереНа Уйямс
41
5
 
3
 
! Отговори
Кокорович преди 9 месеца
Клоуна Джокович няма да види титла.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Федерер, един от любимците ми, но както пишете по-долу, испанеца бил пъпчивв - ами млад е ! Я вижте както каза един от коментиралите, как Роджър изненада Сампрас, преди повече от 20 години вече(по-точно 2001г на Уимбълдън) и аз вижте, тогава Федерер дали и той, не беше с пъпки и е нормално, все пак е млад !!!
39
2
 
3
 
! Отговори
Симулантович преди 9 месеца
Този път номерата на Джокович не минаха.
38
2
 
2
 
! Отговори
Ококорович преди 9 месеца
Симуланта Джокович никога няма да спечели Календарен голям шлем.
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спрях да гледам женски тенис, когато се появи третополовата Серина, напомпана като бик, на която не само не и правеха проблем, че е на перманентна допинг "поддръжка", ами и бе официално...разрешено, щото била болна от нещо си и това за нея не било допинг, ами лекарство. И това как мачкаше наред останалите, просто не ми беше интересно. Сега ще спра и с мъжкия тенис, защото с това назобено момче, приличащо на стероидно добиче още на 20 години, което се очертава да мачка наред, пак не ми е интерсно
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Момчето е много талантливо, Господ му е сипвал не с шепите, а с кофата... но още от малък са започнали да го "моделират" и толкова назобен и стероиден още на 20, не ми се мисли, ако продължават така... Явно са решили да залагат на взривна кариера и да се оказва "контузен", като стане напечено, за да се поизчисти (редовните изпълнения на Надал, и той продукт на същата испанска школа), като си носят риска, че тази кариера може и рязко да приключи. Ще видим как му ще развият нещата.
35
10
 
10
 
! Отговори
Пич преди 9 месеца
Много добре. Беше безценно да видиш нещастната физиономия на сръбския простакк и антиваксър, който се подиграваше с България в съблекалнята преди време. Изключително неприятна фамилия, преенциозна и изкукала жена, родителите са турбо простаци и сръбски шовинисти, изобщо една сръбска касика с мирис на плескавица. Колкото по-рано се пенсионира тоя, толкова по-добре за тениса. Обърна този аристократричен спорт във футболен мач и зрелище за простации.
34
1
 
4
 
! Отговори
дддд преди 9 месеца
какво се случи с говедата на герена
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво се случи с тирето на градския стадион в Пазарджик.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чист мавър е Ал-Карас, потомък на онези, които след Реконкистата са били принудени да станат християни за да останат в Испания. Щастлив беше да получи поздравления от крал Фелипе Шести. Постижението му е безспорно, защото става шампион на Уимбълдън само на 20 г., а тримата големи са правили това на по-късна възраст - Федерер и Надал на 22 г., а Джокович на 25 г.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шмекера искаше да счупи колеца, ама не му се отдаде.
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Новак е фен на ЦСКА и това му изигра лоша шега.Също както армейците, и той губи от време на време от разни анонимници.ЦСКА го прави срещу Ке - не - фски ( Шопско полье ) , мтк (будапеща), вафлички ( Мура ) ... простено му е.Но пък малките отборчета от По - дуенската товарна гара се бият в гърдите , че миналия век били шампиони.Едните са с 20 точки назад, другите са с 20 титли назад ... кремче срещу цирейчета , джингибиии ! ДАВАЙТЕ МИНУСИ УЕЕ КОМПЛЕКСИТЕ ИЗБИЙТЕ И СЕ ЗАВИЙТЕ
29
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алжирския тунизиец трябва да е благодарен, че Крал Джокович бе контузен и му пусна фандък тая титла ! Ноле си остава най-великия ! Цъкайте колкото щете минуси ! Късопиш*ковски джедайчета ! 99 от 100 мача срещу Джоко,Надал и Федерер, тоя тунизийски емигрант от ганайско потекло на сирийски джебчии би загубил ! Е , днес бе щастливото му потупване по кржавоту рамо от съдбата ! И 200 титли да има , щом на тоя се кефите ... ясни сте ми ! ИДЕМО , НОЛЕЕЕ ! ЗАУВЕК СИ НАЙ - ЛЕПШИИИИ У ЦЕЛ СВЕТ !!!!!
28
1
 
9
 
! Отговори
До 28 ! преди 9 месеца
Карлитос, на който й да е турнир, като срещне Циципаската и го млати както си иска, или май пишеш ей така да има нещо :)))
27
8
 
17
 
! Отговори
Нострадамус преди 9 месеца
Ноле трудно ще преглътне загубата. Но по-важното е, че отук нататък той едва ли ще спечели турнир, където ще играе и Алкараз. Просто не му е по силите да го бие. Трябва да е благодарен , че Алкарас се контузи тази година на Ролан Гарос срещу него на полуфинала, в протиен случай едва ли щеше да вземе и тази титла.
26
17
 
3
 
! Отговори
Иринеос Птолемей преди 9 месеца
АЛКАРАС Е ГРЕКОС / ЕЛЛИНАС...А ЦИЦИПАС ЩЕ ГО СМЕЛИ ОТ БОЙ...ЦИЦИПАС Е ДВА ПЪТИ ПО-СИЛЕН И ДОБЪР ОТ КАРЛОС .