Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство
Обновена: 13 дек 2018 09:08 | 13 дек 2018 09:00,
342
Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!
Снимка: архив, Булфото

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението.

Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
10
 
! Отговори
Emigrant преди 5 години
До Анонимен 53:Пич, ние тук имаме какво да ядем. не сме огладнели за твоя (3 звездички).
59
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе искам да видя дали ако се разболееш и трябва хирург да ти спасява живота, дали ще мислиш, че продавачката от магазина е по-важна от него
58
4
 
9
 
! Отговори
комунист преди 5 години
най сме добре тия с куфарчетата па вие ми спорете 2-3000лв стигат ли не стигат ли
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДО НЕ СЪМ ГЕРБЕР"Мислителю", ти сам отговори на въпроса си. Правим това, което направихме като се случи последния път :) И един съвет, не пести пари в левове а инвестирай. А най-доброто в което можеш да инвестираш са собствените ти деца - ако го направиш умело, ще имаш богати и щастливи старини, ако не - ще умpeш като куче! И майка ми и баща ми, взимат по 200-300 лева пенсия, аз обаче се грижа за тях така, както те се грижеха за мен и ме отгледаха. Нищо не им липсва! Помисли над това...
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметката е, че тук "средна класа" няма от години. Скоро и в целия ЕС.
55
2
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Те не ги получават бе ...те ги крадът от по бедните...ай сиктир.....туй капитализъма ,Е....
54
15
 
3
 
! Отговори
Оффффф! преди 5 години
Оплаквате се, че малко получавате? Ами това е, защото малко давате бе!
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство"Не вярвам има страни с много по-високо подоходно неравенство. Но нали ние винаги трябва да сме първи във всичко.
52
4
 
14
 
! Отговори
Emigrant преди 5 години
Дори аз вземам 4 пъти повече от самия себе си, когато бях в България.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкъй!!!!
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници 76% от всички места"Търси роби да им работят за без пари, после се чудим защо е подоходното неравенство е голямо.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и много хора с недекларирани доходи. Статистиката ще бъде изкривена зареди тях.
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много високо платени места за лекари и инженери. Обаче като не ставаш за тази работа. И кой е виновен?
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саму Герб
46
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ЕнчоПлащам по 723 лева социален "данък" месечно, и същевременно по още 500 лева данък върху доходите! Същевременно се опитвам да отгледам 3 деца под наем, а майка ми взима пенсия от 260 лева! Колко още да давам бе другарю?!!! Докога?!! Платих за раждането и на трите си деца, един път не съм минал само с таксата като съм отишъл на лекар, държавата не може да осигури дори елементарна ясла и градина за децата ми?!! Така ли е в нормалните страни, които цитираш?!!
45
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен"Продавам домашна лютеница"Браво! А други продават само мурафети и затова стоят гладни.
44
2
 
15
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Хората с ниско платена работа заслужат достоен живот и заплащане. Кой мете улиците, кой събира продукцията, кой кара автобусите, кой продава в супермаркетите или пък готви и сервира. Май-май тези хора допринасят повече да фунционира живота и обществото от тези по офисите?
43
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един хирург би трябвало да взима дори повече от 8х заплата на чистачка. Това е нормално, едините са били добри ученцим другите са друсали кючеци в училище и сега трябва да има равенство с заплащането? Не мисля така.
42
4
 
4
 
! Отговори
Отваряйте шенгена преди 5 години
Хихихи нека тогава видим как богатите ще избягат и ще ни оставят нас тез които ни ограбиха на макс с арабите и мюсюлманите да се избиваме. Аз против шенгена. Защото едва ли ще ме вземат на д-р място на работа. И тез бандити трябва да си заслужат затвора. Никакъв Шенген. Иначе ще бандитите ще избягат.
41
15
 
5
 
! Отговори
Беден преди 5 години
На който парите са му малко, да започне по-добре платена работа. Просто е!