Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство
Обновена: 13 дек 2018 09:08 | 13 дек 2018 09:00,
342
Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!
Снимка: архив, Булфото

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението.

Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
14
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Докато де6илите не спрат да гледат в канчето на другарчето и не спрат да чакат някой да им даде, вместо да запретнат ръкави и да изкарат колкото могат, ще си стоят бедни. Факт.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продавам домашна лютеница
38
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на ГЕРБ и Бойко Борисов
37
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. "Прави са и аз докато не започнах да работя , не осъзнавах че съ беден. Затова се писах с постоянен адрес къщата на село и сега точа яко социални, а през свободното време работя на черно. И един среден за пазара на труда,
35
2
 
6
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Ама за кво ви е, за какво ни е България? Че българина не понася българина, сигурно най-тъмната част от нашата достойна за гинес прецакана психология и отношения. Българина го е гнус от Българина, Българина го е страх от Българина, Българина не се гордее с Българина.Тея неща като ги имаш какво светло бъдеще ще има тука? И пари да има пак ще е тегаво, пак ще сме чужденци в България, както винаги. Може би много племена са се смесили и за това е станало така - не знам!
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега трябва да се чувствам виновен, че имам бизнес ли? Не разбрах...
33
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
32
1
 
14
 
! Отговори
ДО НЕ СЪМ ГЕРБЕР преди 5 години
Ти казваш - ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ. Всеки , ако доживее до старини в това подобие на "Държава" , ще си взима това , което си е спестил. Ок ! Тук съм съгласен ! Обаче ... има едно обаче ... КАКВО СТАВА АКО ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН "ПЕНСИОНЕН ФОНД" "ГРЪМНЕ" като ... КТБ ... и още няколко подобни "БАНКИ" през 90-те ... И ПОСЛЕ НЯМА ... ВИНОВНИ ?!?! ... Много добре знаеш "порядките" в Абсурдистан !!! И ТОГАВА ? КАКВО ПРАЙМ , "ДЕМОКРАТ" ТАКЪВ ?!?! ... НАЛИ СИ "ГОЛЯМ ДЕМОКРАТ И МИСЛИТЕЛ" , НЕ ОБИЧАЩ БКП ?!?! ...
31
0
 
9
 
! Отговори
СТОКОВ БАЗАР ИЛИЯНЦИ преди 5 години
на СТОКОВИЯ БАЗАР ИЛИЯНЦИ НЕ СЕ ДАВАТ НИКАКВИ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ОСВЕН ЗА ПАРКИРАНЕ
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?!?Точно това е проблема - дефиницията за богат. Непрекъснато ни набиват в главите колко много пари са 2000 лева, и как виждаш ли трябвало да се вдигнат данъците за "богатите" както навсякъде, ама не споменават, че за богат се водиш в белия свят ако вадиш по 100К евро а не по 20к-30к, с които едвам да водиш достоен живот!
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами оня строй, където всички взимаха по 250 лв. (25 долара) нали квичахте да се маха? Факт е че много мутри и амеби забогатяха нечестно, но има мениджъри, програмисти, специалисти с по 11-15-20 гиляди лева нетни заплати. Това е повод за радост не за злобеене! А държавата да се замисли как държава в ЕУ има мин. работна заплата 280 евро... И в България "високоплатен" св водиш с 2600 лв. заплата, което в ЕУ е санитарен минимум и необлагаем доход. Така че нека да дефинираме "богат" българин какво е.
28
17
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бойко смело напред народа е с теб и ти вярва
27
6
 
7
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Намерете един човек който е бил между 30 и 50 години по време на 90-те който не е обвързан или е бил обвързан с БСП/БКП, който да милее за комунизма. Това са млади хора *** (както повечето българи) които слушат глупавите истории на бабите си от комуничма. Бабите, дядовците родени и израстнали в матрицата, тъкмо след като са замазали кръвта от изтезанията и убийствата на ранните комунисти.Та през комунизма имахме наш си Гулаг в Белене бе! В БГ останаха манипулатори и зомбаци и шепа с акъл
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който за каквото е учил.
24
9
 
7
 
! Отговори
Бай Енчо преди 5 години
До Не съм ГербаджийчеКато вземаш ще даваш, трябва да ти удържат поне 50% данъци както в Западните държави. Така всички ще имат.
23
2
 
16
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Точно по тоя повод вчера бях на доктор бе.Викам на джипито-Докторе, идвам за две работи, ама ако им разбираш де...пък той вика-давай, че няма време.Ами то малко срамно, ама кажи, що като са сборим вечер с жената и после ми шумат ушите и другото, що като отворя портмонето вътре нищо не виждам бе...пък той вика-туй първото е от аплодисментите дядо, демек браво ти викат, а пък за другото, ще ти дам талон за очен лекар, да ти смени диоптъра, та друг път кога ходиш да гласуваш да гледаш по-добре
22
13
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само ГЕРБ ще спаси България.
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако взимаш 8 пъти по-малко шанса е, че това което произвеждаш е 8 пъти по малко ценно. Икономиката е простичко нещо. В България е пълно с работа за много пари, ама няма кой да работи. Как не разбрахте, че роботите идват и физическия труд си заминава. Ако само това може да правиш... проблема си е твой.