Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство
Обновена: 13 дек 2018 09:08 | 13 дек 2018 09:00,
342
Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!
Снимка: архив, Булфото

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението.

Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
8
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Излиза, че "богатите" българи вземат по около 4 342 лв заплата. Ха-ха-ха! Че то и аз взмам толкова, но не съм богат.
19
12
 
8
 
! Отговори
Не съм Гербаджийче преди 5 години
До ДО АНОНИМЕН 5Тук не говорим за виновни и невинни, а за това какво е решението? А хората са виновни, защото те са го градили тоя строй дето накрая ги ограби, а те още продължвата да го хвалят и защитават! Да им се дадът високи пенсии, и от къде да дойдат тия пари?!! Как си го представяш това! Какво да ми вземат по 80% от заплатата да не мога да храня собствените си деца и родители, за да има за тия дето 45 години са дремали на яслите ли?!! Хайде у лево...
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук Баце определя кои да са богатите!!!Икономиката се движи основно от държавните поръчки.Смех!!!!!!!!!!!!!!!!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димо Падалски 2Ами, кои са великите приватизатори бе Димо, от чии редици излязоха?! Не са ли от пролетариата - виж го Банев, виж Корнелка, Божков, Стайков?!! Правело се нещо едно време, толкова се направи, че 89'та главния правач излезе по телевизията и призна, че това дето се е правило е нефелно и вече не може да се прави! Има го в нета клипчето с недоносения социализъм на Тошо бе, излгедай го добре! Защо фалира държавата 89-та и едва не изпукахме от студ и глад, ако е било толкова хубаво?
16
4
 
20
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН 5 преди 5 години
... Ало , ГЕРБаджийчето ... С КАКВО СА ВИНОВНИ ТИЯ ХОРИЦА , КОИТО СА СИ ВНАСЯЛИ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИЯ ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ , ЧЕ СА ГИ "ОКРАЛИ" НЯКАКВИ "ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ" , КОИТО МАЙ ВЕЧЕ НЕ СА И МЕЖДУ ЖИВИТЕ .... ?!?! ... Това ако беше в нормална Държава , нали знаеш КАКЪВ МЕГА СКАНДАЛ щеше да гръмне и как тези хорица НИКОГА нямаше да ги оставят с пенсия от 100 евро ... на месец !!! ... А СЕГА КАКВО ТИ ГАРАНТИРА , *** ТАКЪВ , ЧЕ ТИЯ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ НЯМА ДА "ГРЪМНАТ" СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ... КАТО КТБ?
15
2
 
12
 
! Отговори
Е какво от туй? преди 5 години
Единият яде 9 кебапчета - другият 1. Средно нали се падат по 5 кебапчета на калпак! А три пъти 5 кебапчета са депутатската заплата! К'во искате - депутатите да *** от глад? Я си....
14
4
 
8
 
! Отговори
niki преди 5 години
А кой колко работи казвате ли? Щото и аз вземам 8 пъти повече от един, дето е на помощи и го мързи да започне да работи, да не би да му заминат помощите?
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом в държавни структури се държат образовани хора на по ниски длъжности, а на необразованите /но свои/ се дават разни експертни длъжности за да получават повече за какво говорим. Всичко е направано за близките на силните на деня.
12
1
 
5
 
! Отговори
, преди 5 години
няма ляво, няма дясно, няма брат, няма сестра, кой може будала днес да измами, го прави, без да го еня, а кои грабят, тези които са прости и алчни за много, не стига, че в държавно са, а и с *** и дърва, простотия тяхна, политик, че ги назначиха от селата навсякъде, имат пари, има какво да бутнат, гражданите кво да им дадат под масата, голи пушки, нямат коч, нямат злато, имали са, но през 1923, както стори динко ограбили и успяла само една лира да скрие, не се оплакваме, няма
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки народ сам си прави стандарта.
10
16
 
15
 
! Отговори
защо преди 5 години
Във Франция данъкът на богатите е 35-40 % а тук 10% за всички !!
9
3
 
30
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Поредната статия с цел разделяй и владей. Цирфочките след това си го казват : 76% са ниско платените позиции с заплати които са под минимума14% сезонни и профилирани 10% нормално платените, които в България се водят богатиТова ви дава реална представа колко е трагично положението. Нормално платените трябва да станат 60%,10% високо платени за да се оправят нещата
8
6
 
27
 
! Отговори
Димо Падалски 2 преди 5 години
... Такова "ГЕПСАНЕ" за 28 години "Демокрация" и все още има какво да се "гепса" и "приватизира" от мутрафоните !!! .... Може да плюете БКП. Да. И те са взимали и са си оправяли живота. Обаче са СТРОИЛИ и СА ПРАВИЛИ НЕЩО !!! ... А сега освен да "приватизират" за собствени облаги и да се правят невероятни далавери с всичко - АБСОЛЮТНО НИЩО ДРУГО НЕ СЕ ПРАВИ ! ... САМО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ЗА КАКВИ ЗАПЛАТИ ПРОТЕСТИРАТ И ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ В ФРАНЦИЯ .. А ТУК ВСИЧКИ СЕДЯТ И МЪЛЧАТ ОТ СТРАХ С "ПРЕКЛОНЕНИ ГЛАВИ"!
7
1
 
33
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Точно 20% от некадърниците са във властта , и грабят с всички сили и средства труда на робите ,които вегетират с по 400-500 лв. заплати !
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с дерек,връзки и малко знаещи от удряните получават в провинцията 3000 хиляди лева, а останалите в частното 400 лева, къде е кяр на кирия, и затова масово се изселват и напускат *** ви, независимо от партии, ляво, дясно, сентър дпс, това е действителността, дпс не го мислете, те улучиха десятката, строители са, търсени са и тук и на запад, всичко е до късмет братко, а керванът си върви кучетата си лаят, пропаднали къщи, мръсотия, беднотия, а по време на соца са били окей сите, но вече разли
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димо ПадалскиНиски пенсии вземат тези, чиито пари за пенсия са внасяни преди 10 Ноември, и техните червени другари им ги взеха след тази дата. Това се влачи вече 30 години и не виждам как може да се оправи. Решението е всеки да си внася пари в собствена пенсионна сметка, като същевременно се грижи за родители те си. Така в края на живота си, всеки ще яде това, което сам си е спестил. Тоя социализъм на никъде не върви.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо чудно-БГ стандарт!!!
3
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 8 пъти??????Това е нечестно! Трябва да е много повече.Все пак един високообразован лекар, инженер, ИТ спец или финансист е доста повече от 8 гнуснари без основно образование, нали?
2
7
 
32
 
! Отговори
Димо Падалски преди 5 години
... ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ ЗА НАШИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ "УПРАВЛЯВАЩИ" , ПОЛИТИЦИ , ИКОНОМИСТИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 28 ГОДИНИ "КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ" : ИСКАМ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ ЗА ДРУГА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА С МЕСЕЧНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН ( НЕ ГОВОРЯ ЗА "НАШИ ХОРА" , РОДНИНИ , ЛЮБОВНИЦИ !!! ... ) 300 - 350 ЕВРО ?!?! И ПЕНСИЯ ЗА ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК - 100 - 150 ЕВРО ?!?! ... МНОГО ИСКАМ ДА МИ КАЖЕТЕ ЗА ТАКАВА ... "ДЪРЖАВА" ... ?!?! ... НЕ В ЗАПАДНАЛАТА ЧАСТ НА АФРИКА ОБАЧЕ !!! ..... ?!?!
1
16
 
19
 
! Отговори
Сошълист преди 5 години
Имам страхотна идея - да вземем от богатите и да дадем на бедните! Дали ще проработи?!