Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!

България е сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство
Обновена: 13 дек 2018 09:08 | 13 дек 2018 09:00,
342
Сметката: Богатите българи получават 8 пъти повече от бедните!
Снимка: архив, Булфото

Доходите на най-богатите 20% от българите са 8,2 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните 20% от населението.

Данните са от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), цитирано в отчета за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността.

Това поставя България сред страните в ЕС с най-високо подоходно неравенство.

Всеки трети у нас живее в материални лишения, като този показател достига най-ниската си стойност през 2017 г. спрямо предходните години.

Близо 39% от населението, или 2,766 млн. души, са били в риск от бедност и социално изключване през миналата година. Стойността на показателя намалява с 1,5 процентни пункта (п.п.) спрямо 2016 г.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда. Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (58,7% за 2017 г.), а при заетите лица той намалява за година с 1,6 на сто до 10%.

Най-голяма опасност да изпаднат в мизерия има при възрастните хора, които живеят сами, показват още данните. 29,2% от децата на възраст 0-17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 2,7 на сто по-малко спрямо 2016 г.

През последните години непрекъснато нараства търсенето на работна сила от бизнеса, се посочва още в доклада. През 2017 г. на първичния пазар на труда са заявени 197 815 свободни работни места, което е с 5% над очакванията за годината.

Анализът показва, че най-голямо търсене на служители има от сферата на преработващата промишленост, търговията и хотелиерството.

Реалният бизнес търси предимно неквалифицирани работници – 76% от всички места, следват ги тези с работническа професия – 14%, а специалистите са едва 10%, сочи още докладът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
1
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Никъде другаде в света няма да видиш такъв заспал и отчаян народ,нация ни в най нарасналите части на Африка нито другаде
279
2
 
10
 
! Отговори
La France преди 5 години
Неравенствата растът, хората са недоволни и ако елитите не станат по-отговорни към страданията на народите, скоро ще летят зелки. Гилотината чака да бъде извадена от музея.
278
2
 
4
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Уол-Март" е най-големият работодател в страната с 1,4 милиона служители в САЩ и повече от 25 милиарда печалба преди данъци. Спокойно може да си позволи да плаща на милион минимално платени служители допълнителни 10k $ на година, да ги измъкне от пълна бедност и да им позволи да пазаруват в "Уол-Март".Това не само ще спести на данъкоплатците допълните разходи по лечение, социални помощи и финансова подкрепа, но "Уол-Март" ще изкарва по още 15 милиарда преди данъци."Уол-Март" няма (и не бива) да предлага на служителите си повече от конкуренцията си. Но за да имаме функционираща икономика, всич
277
2
 
10
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Повечето от вас вярват, че трябва да следваме добрите примери на фирми, които плащат на служителите си толкова, че да не умрат. Или да позволим на пазара да определи цената. Но! Когато тези, които налагат лошите примери, като "Макдоналдс", плащат на служителите си абсолютния минимум, това, което казват, е, че биха плащали на служителите си дори по-малко, ако беше легално. В големи групи хората не правят правилното нещо. Затова икономиката ни може да бъде ефективна само ако се води от закони.
276
2
 
11
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Най-лошата част от сегашната икономика не е вярването, че ако богатите забогатеят още повече, това е добро за икономиката. Най-лошото е вярването, че ако бедните забогатеят, това е лошо за икономиката. Знам, че всички вие смятате, че задължаването на бизнеса да плаща на служителите повече е нечестно или прекалена намеса. Повечето от вас вярват, че трябва да следваме добрите примери на фирми, които плащат на служителите си толкова, че да не умрат. Или да позволим на пазара да определи цената.
275
2
 
11
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Най-бързо развиващият се град в Щатите? Сиатъл. 15 $ на час не е рискова политика. Просто е добавка към стратегията, която вече дава възможността на нашия град да бие вашия град по точки.И ако се замислите, е напълно логично. Ако служител изкарва 7,25 $ на час, каква част от надницата на този човек ще се върне в касите на местните малки бизнеси? Почти никаква, ето каква.Този човек ще си плати наема, ще напазарува от най-евтината верига магазини и ако има късмет, ще си купи карта за градския транспорт. Но няма да иде на ресторант. Няма да си купи нови дрехи. Няма да купи цветя на 8 март.
274
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ник ХанауерТвоя приятел Дейвид Ролф ? Това ми звучи като "моя приярел Франк Лойд Райт" ХАХа
273
4
 
2
 
! Отговори
Re: Videnov преди 5 години
Имаше вид на есесовец и успя да превърне България в нещо като концлагер по стандарт на живот, макар и за година две.
272
3
 
5
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Средната класа дава пари на нас, а не обратното.На 19.06.2013 "Блумбърг" публикува моята статия Защитата на един капиталист за минимална надница от 15$. Сп. "Форбс" отговори с Ник по пътя към лудостта. Въпреки това едва няколко седмици след публикацията моят приятел Дейвид Ролф, организатор на синдиката на работниците в сферата на услугите, започна стачка сред служителите във веригите за бързо хранене, изисквайки минимална надница от 15$ на час. И едва 350 дни след публикуването на статията ми кметът на Сиатъл Ед Мъри подписа наредба за същото нещо, превръщайки го в закон.
271
1
 
7
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
В Англия или САЩ съотношението е приблизително 1 към 20.
270
1
 
9
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Средната икономика отрича концепцията, че икономиката е ефикасна механична система и предлага много по-акуратния възглед за комплексна екосистема, изградена от хора, които зависят един от друг. Точно затова в основата на капитализма трябва да лежи идеята, че ако служителите имат пари, бизнесите имат повече клиенти. Това прави консуматорите от средната класа, а не богатите бизнесмени като нас истинските създатели на работни места.
269
1
 
4
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Трябва да опитаме да направим нещо. Идиотските политики в момента намаляват хората, които могат да си позволят да купуват стоките ми. Или вашите стоки. Когато осъзнах това, реших да напусна удобния си малък супербогат свят и да започна да се занимавам с политика. Не директно, кандидатствайки за офис или ставайки един от редицата милиардери, които подкрепят някой кандидат.Вместо това реших да се опитам да променя мисленето с нови идеи - подкрепяйки това, което аз и съавторът ми Ерик Лиу наричаме средна икономика. Това е дълго отлаганата промяна във възгледите за икономиката, които са приеман
268
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко дни до оставката всички искат оставката
267
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко още време остава до оставката искаме оставка
266
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Всеки трети у нас живее в материални лишения------------------------------------------------------------------------Да четат хората от Западните Балкани, как добре се живее в бойковия рай.
265
2
 
13
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
"Тук трябва да следваме модела на Хенри Форд, който бързо осъзнава, че всички служители във фабриката му в Мичиган са не само евтина работна ръка, която може да експлоатира - те са и огромна група консуматори. Форд осъзнал, че ако повиши надниците им до космическата за онова време сума от 5 долара на ден, те щели да могат да си позволят да си купят кола. От него. Каква чудесна идея. Моето предложение е следното: нека да го преиграем. "
264
2
 
12
 
! Отговори
Ник Ханауер преди 5 години
Ако направим нещо, ако променим политиката си така, както, да кажем, Рузвелт направи през Голямата депресия, така че да помогнем на тези 90% и да спрем революционерите и откачалките, онези, които първи ще заразмахват вилите, това ще е най-добрият изход за нас, богаташите.Не само ще си спасим кожите, но и с почти пълна сигурност ще станем дори по-богати.
263
0
 
18
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Неравенствата стават все по-големи не само в България, а в цял свят.
262
0
 
7
 
! Отговори
До Ник Ханауер преди 5 години
Господин Ханауер млад човек съм с образование търся си работа на нормална заплата от 2000 3000 лв не искам много а просто нормален доход.Наемете ме на работа готов съм да работя всичко за човек като вас.Има ли начин да се свържа с вас.
261
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста повече от осем пъти получават, но и осем да е, това е зле! Според анализи на международни експерти, ако разликата в доходите на най-богатите и най-бедните е 5 и повече пъти, не можем да говорим за демократична държава. Сливането на олигархията с властта създава много бедни и много богати, липса на справедливост и на честни и обективни критерии. А България е най-бедната и шуробаджанашка държава в ЕС! Защо в Чехия, Словакия, Унгария не е така?