Къде изтича венецуелското злато? Мадуро не си плаща кредитите

Икономическата ситуация в страната е тежка
Обновена: 9 юни 2019 13:57 | 9 юни 2019 11:00, Нели Христова
171
Къде изтича венецуелското злато? Мадуро не си плаща кредитите
Снимка: Reuters

От Дойче банк отказват да коментират размера на кредита, но все пак потвърждават, че Венецуела не обслужва отпуснатия преди пет години заем. По данни на Блумбърг, най-голямата германска банка е наложила запор на 20 тона венецуелско злато, а даденият кредит възлизал на 750 милиона долара, пишат от DW.

Още по темата

Не за първи път венецуелският диктатор Николас Мадуро пропуска сроковете за обслужване на текущи кредити за сметка на златните резерви на страната. Така например през март Ситибанк оповести, че ще задържи злато на стойност 1,6 милиарда долара, тъй като Венецуела не изпълнява ангажиментите си.

Очевидно Мадуро методично разпродава златото, смята венецуелският опозиционен депутат Анхел Алварадо. Според него това се извършва тайно. Германският експерт за Венецуела Гюнтер Майхолд от Фондацията "Наука и политика" на свой ред допуска, че се извършва точно това. "Благородните метали са вид инвестиция, която бързо може да се обърне в пари в брой, заобикаляйки международната финансова системи", отбелязва той.

Предположенията на експертите се потвърждават и от наличните официални данни. Те сочат, че от 2014-а година насам златният резерв на Венецуела постоянно се топи и до началото на тази година е намалял наполовина. Една от причините несъмнено е в срива на цените на нефта през 2014-а, накарал Мадуро да разпродава златото на страната, за да поддържа мита за "Социализма на 21 век" и след загубата на основния си източник на доходи.

Икономическата ситуация във Венецуела обаче не се подобрява и това налага нови и нови продажби на злато. А на фона на наложените от САЩ санкции за венецуелския нефтен износ, разпродажбата на резервите изглежда е един от малкото останали източници на постъпления, предполага Алварадо.

100 тона по-малко

До 2011 Каракас съхраняваше златните резерви на страната в трезори по цял свят, преди президентът Уго Чавес да реши да ги изтегли обратно. Оттогава в чужбина са останали само около 60 тона злато, половината от което се намира в Русия, по данни на вестник "Тагесшпигел".

Същевременно има данни, че 15 тона от резерва са били прехвърлени в Обединените арабски емирства. А и другаде току се появяват сведения за прехвърляне на количества ценен метал - например в Уганда, където били открити 7,4 тона - очевидно внесени без знанието на местните митнически власти.

Значително количество венецуелско злато има също и в Турция - официално, за да бъде преработено в златни кюлчета. засега няма изгледи обаче това златя някога да се върне обратно във Венецуела. Разследване на испанския вестник "Ел Паис" показа, че през първите няколко месеца на 2018 година Турция е изнесла хранителни стоки за Венецуела за 61 милиона долара.

Кога ще се изчерпят ресурсите?

Продажбите гневят и Съединените щати, наложили санкции на правителството на Мадуро, за да му спрат източниците за финансиране. Санкциите обхващат също и търговията със злато. Венецуелската опозиция също е загрижена, тъй като сделките се извършват без знанието на избрания от народа парламент. Според опозиционния депутат Карлос Папарони, миналата година са били продадени цели 73 тона злато. Агенция Ройтерс пък цитира източници от венецуелската Централна банка, според които от началото на тази година са били продадени нови 30 тона злато.

Така излиза, че резервите са намалели с около 100 тона, което възлиза на около 4 милиарда долара. "Страх ме е, че накрая няма да остане нищо от нашите резерви", безпокои се Анхел Алварадо. Ако е права "Ройтерс", а държавата продължи да разпродава резервите си със същите темпове, те могат да свършат някъде в началото на 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 154 През 1960 г. България все още изплащаше репарации на Гърция. Това малко финансово бреме ли е било. Имало е трудности, но са преодоляни, а икономиката вървеше напред
149
0
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
златото?1.3 трилиона $?никой не знае къдВие не разбрахте ли, че с бюджет от 1.3 трилиона долара годишно Пентаго_на изгражда НОВА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ИЗВЪН НАШАТА СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА.НАЙ-ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИ ИЗЧЕЗВАТ ОТ БЛИЗО 40 ГОД. Е ТАКА. ПОНЯКОГА ЦЕЛИ ГРУПИ УЧЕНИ ИЗЧЕЗВАТ. Хората сме просто един ресурс и нищо друго. Дали ще си тук на тази планета или ще си там на новата... Няма значение. Хуманоидите от много време са започнали да населяват планети. Това, че нас ни държат в неведение си е живо робство.
148
0
 
2
 
! Отговори
До 142 преди 4 години
Пълен неук *** си.Двата случая нямат нищо общо. И да всичко се плаща!
147
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Нищо ново!"През 1960 г. управляваната от БКП България става първата страна в социалистическия лагер, която изпада в неплатежоспособност. Комунистическата власт не е в състояние да изгради ефективна икономика и да връща заемите от СССР. Съветският ръководител Никита Хрушчов отказва нови кредити и това принуждава Тодор Живков да спасява поста си, като тайно продава българския златен резерв на Москва. Освен златото най-сигурният източник на твърда валута е търговията с оръжия..."Христо Христов
146
2
 
3
 
! Отговори
4epa преди 4 години
TOVA SA SOCIALISTITE -KOMUNISTI !!!!!!!!!!! NA6ITE NE SE RAZLI4AVAT OT TIAH !!!!!!!!!! SLED TIAHNO UPRAVLENIE VINAGI *** !!!!!!!!!!!!!
145
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото, което стана и в България през 90-те.
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
OSTAVETE VENECUELSKOTO ZLATOKAJETE KOY OGRABI BALGARSKOTO ZLATO LICEMERI ????????????????
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя нашата работа бетер Венецуела
142
3
 
3
 
! Отговори
знам ли преди 4 години
много страно това което у нас го смятаме че е редно а другите страни обвиняваме ами къде отива бг злато от мините които ги продажохте на автсрия канада и последна спиррка сащ това не се вижда а да гледаме на чужда чиния и бг да плаче на чужд гроб можем и още чак и плюваме
141
4
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи засега САЩ не са си приблрали петрола дето се намира на територията на Иран! *** пък гледай всеки ирански гражданин живее в десетки пъти по-добре отколкото гражданите на коя да е държава от източна и европа! Ама на взеха си петрола дето се намира на тяхна територия! ИЗРИТАХА уж добрите американци! И сега се кефят на живота си! Да ама Венецуела почна да изритва говедарите едва пре 2006-2008! И ми се чини, че няма как да вземат петрола дето е на тяхна територия! ФАЩ нема да даде!
140
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука едни разказват изветрели спомени от 60-те години на миналия век. Един мой приятел ми разправяше как му направили войнишко изпращане: цялото село пило и яло на корем, изпили хиляда бири, ляло се вино и ракия. Само нашите завалии ходели от магазин на магазин все гладни и жадни
139
1
 
6
 
! Отговори
Златото преди 4 години
В Русия съм, в Русия съм....
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 141 През коя година си търсил бира и все нямало? Може би 1963 г., защото аз не помня, когато и да е, да не е могло да си купя бира. В ресторантите се продаваше наливна бира на халби, а в магазините поне обикновено пиво можеше винаги да намериш. А вече през седемдесетте години асортимента се увеличи много, най-много се харчеше загорката, имаше леденика, шуменско луксозно в малки бутилки, астика, пилзен и амстел
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГостенинДа разбирам ли, че според теб щом не можем сами да си извадим златото, то сме длъжни да го подарим? Ще ме извиниш, но амсалак си ти.
136
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуела не си плащала кредитите. Това, разбира се, не е добре. А САЩ плащат ли си кредитите?
135
2
 
11
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 141 И на морето беше така. Помня една метална барака за бира и безалкохолни . Зареждаше се два пъти в седмицата.По този повод западно германец сподели, че в магазина до тях където живее се продават 17 вида бира.Попита ме как живеем при тази мизерия ? Ами свиква се ,му казах.Той и семейството му бяха в хотел , а ние в частен дом с черен варел на двора.Та такива ми ти соц. спомени.
134
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 103Така че в България имаше бира да караш воденица с нея, та даже изнасяхме бираПуснали са бира в супера, припкаш с торбата си бутилките - няма.Някой минава покрай опашката и съобщава, че бира имало еди къде си.Тръгваш на състезание с половината опашка до другото място.Отиваш - няма.Магазинера казва, че им еди къде си и така цял ден припкаш като шантав за няколко бири.Толкова за имането.
133
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Където и БългарскотоЦЕЛИЯ 120 тонен златен резерв на България (толкова злато имахме преди да дойде "демокрацията" преди 30 години) беше изнесен от България и в монета се намира в АнглияПредстави си, че съм пред теб и ти плюя в лъжливата мутра.
132
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 123По-добре се поинтерсувайте българското къде изтече !В Русия, и то на няколко пъти.
131
1
 
3
 
! Отговори
кристина преди 4 години
по-големият резерв е запориран в англия и няма изглед да го върнат обратно на мадуро :(