Къде изтича венецуелското злато? Мадуро не си плаща кредитите

Икономическата ситуация в страната е тежка
Обновена: 9 юни 2019 13:57 | 9 юни 2019 11:00, Нели Христова
171
Къде изтича венецуелското злато? Мадуро не си плаща кредитите
Снимка: Reuters

От Дойче банк отказват да коментират размера на кредита, но все пак потвърждават, че Венецуела не обслужва отпуснатия преди пет години заем. По данни на Блумбърг, най-голямата германска банка е наложила запор на 20 тона венецуелско злато, а даденият кредит възлизал на 750 милиона долара, пишат от DW.

Още по темата

Не за първи път венецуелският диктатор Николас Мадуро пропуска сроковете за обслужване на текущи кредити за сметка на златните резерви на страната. Така например през март Ситибанк оповести, че ще задържи злато на стойност 1,6 милиарда долара, тъй като Венецуела не изпълнява ангажиментите си.

Очевидно Мадуро методично разпродава златото, смята венецуелският опозиционен депутат Анхел Алварадо. Според него това се извършва тайно. Германският експерт за Венецуела Гюнтер Майхолд от Фондацията "Наука и политика" на свой ред допуска, че се извършва точно това. "Благородните метали са вид инвестиция, която бързо може да се обърне в пари в брой, заобикаляйки международната финансова системи", отбелязва той.

Предположенията на експертите се потвърждават и от наличните официални данни. Те сочат, че от 2014-а година насам златният резерв на Венецуела постоянно се топи и до началото на тази година е намалял наполовина. Една от причините несъмнено е в срива на цените на нефта през 2014-а, накарал Мадуро да разпродава златото на страната, за да поддържа мита за "Социализма на 21 век" и след загубата на основния си източник на доходи.

Икономическата ситуация във Венецуела обаче не се подобрява и това налага нови и нови продажби на злато. А на фона на наложените от САЩ санкции за венецуелския нефтен износ, разпродажбата на резервите изглежда е един от малкото останали източници на постъпления, предполага Алварадо.

100 тона по-малко

До 2011 Каракас съхраняваше златните резерви на страната в трезори по цял свят, преди президентът Уго Чавес да реши да ги изтегли обратно. Оттогава в чужбина са останали само около 60 тона злато, половината от което се намира в Русия, по данни на вестник "Тагесшпигел".

Същевременно има данни, че 15 тона от резерва са били прехвърлени в Обединените арабски емирства. А и другаде току се появяват сведения за прехвърляне на количества ценен метал - например в Уганда, където били открити 7,4 тона - очевидно внесени без знанието на местните митнически власти.

Значително количество венецуелско злато има също и в Турция - официално, за да бъде преработено в златни кюлчета. засега няма изгледи обаче това златя някога да се върне обратно във Венецуела. Разследване на испанския вестник "Ел Паис" показа, че през първите няколко месеца на 2018 година Турция е изнесла хранителни стоки за Венецуела за 61 милиона долара.

Кога ще се изчерпят ресурсите?

Продажбите гневят и Съединените щати, наложили санкции на правителството на Мадуро, за да му спрат източниците за финансиране. Санкциите обхващат също и търговията със злато. Венецуелската опозиция също е загрижена, тъй като сделките се извършват без знанието на избрания от народа парламент. Според опозиционния депутат Карлос Папарони, миналата година са били продадени цели 73 тона злато. Агенция Ройтерс пък цитира източници от венецуелската Централна банка, според които от началото на тази година са били продадени нови 30 тона злато.

Така излиза, че резервите са намалели с около 100 тона, което възлиза на около 4 милиарда долара. "Страх ме е, че накрая няма да остане нищо от нашите резерви", безпокои се Анхел Алварадо. Ако е права "Ройтерс", а държавата продължи да разпродава резервите си със същите темпове, те могат да свършат някъде в началото на 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците блокираха венецуелски сметки някъде за 15-20 милиарда долара и забраниха на американските нефтопреработватели на купуват венецуелски нефт, а все пак с нещо трябва да се закупува храна, за да се изхранва населението - затова се налага да се харчат златните резерви на страната. Плюс това международния валутен фонд не иска да отпусне на Венецуела кредит за стабилизиране. Явно е, че Венецуала е под външен натиск. От това кой страда - обикновените венецуелци
89
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай опровергава всички клишета на пропагандата срещу социализма, в момента китайският модел е най-успешния в света
88
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Където изтича и българското. За него мислете, питайте и пишете, не за чуждото.
87
4
 
13
 
! Отговори
на коча преди 4 години
Мътят нещо . Китай и Русия ударно изкупуват злато. Май смятат да минем на световна валута обезпечена със злато. И българете ше духат таратора май.
86
3
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Не се притеснявайте за чуждото злато, има кой да го мисли. Мислете си за гайдите и овцете, защото злато нямаме.
85
4
 
22
 
! Отговори
цирк преди 4 години
Никой не контролира фирмата Дънди,която добива злато у нас,никой не знае колко добива и какво изнася тази фирма,а вия сте се загрижили за Венецуела.
84
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мадуро бил доктатор - първо, Мадуро спечели президентските избори и получи втори мандат. В тези избори участваха 5 кандидати, което ги лигитимира. Мадуро печели над 6 милиона гласа, Енри Фалкон - почти 2 милиона и Хавиер Бартучи - към 1 милиона гласа. Върховният съд на Венецуела призна изборите за законни. Обединената опозиция бойкотира изборите, защото явно прецени, че няма шанс да ги спечели. Това са фактите.
83
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека падне Мадуро но САЩ нищо по-добро не им предлагат. Те казват ще ви дадем заеми с хартийки долари, но искаме златото и петрола ви в троен размер както стана и с България която остана без население все едно е война или епидемия. И не е само България ами цяла Африка и половин Азия тънат в мизерия и бедност и няма социализъм, нито комунизмъм а си е капитализъм. Капитализма ще ги закопа.
82
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде изтече златото на САЩ на форт нокс не са му правили одит от 50-те? В същото време от 1971 година е прекратено обезпечението на долара със злато.
81
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като дойде демокрацията разбрахме какво е бедност и безработица, колко е лошо да не можеш да се лекуваш, как хора могат да те крадат и с краденото да се гордеят. В демокрацията разбрахме че да си пенсионер или инвалид е страшно , защото няма пари за пенсии на българи, но за чешки пенсионен фонд и за самолети има.Няма смисъл да изброявам повече.
80
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че защо трябва да ги плаща ? Да ги плащат САЩ ! Щом САЩ могат да турят ембарго значи могат да върнат и кредита на Мадуро !
79
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм нямаше защото заради манталитета не го постигнахме . 80те се научиха да крадат и да прикриват брака и кражбите. Езерото до Ботевград е пълно с дефектни CDдискове.Бяхме втори по големина производител на cd след Китай, но линиите бяха изнесени в контейнери от мутри по нареждане от сащ..Ако се върне ще е най доброто което може да искаме , но за съжаление в момента е утопия
78
3
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
А дойче банк ще я спасяват ли пак или ще я фалират ??? Сега имотите са скъпи . Я да изгорят на някой душичката и уникред май е така .Да вземат имотите на дойчовците и италианците и да им кажат после че ЕВРОПА Е НАЙ ДОБРОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ :))) Те ще повярват .Охооо няма как да не повярват .С такива хубави улици за спане :)
77
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 78Хвалят това за което им плащат. Рубладжии.
76
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунист или не въпрос на убеждение.Комунизма като идея и наука е много добро нещо и всяко цивилизовано общество се стреми към него. Западни мекерета се опитват да омаскарят тази дума, но само невежи я повтарят без да знаят какво е.Дали ще сме комунисти или някакви други трябва да сме общество , хора с един език, ценности, традиции , обичаи .Да се държим заедно , а не да гледаме собствения си интерес . Да сме готови на саможертва за общото благо. А сега помислете дали в настоящия момент е въ
75
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
95% от пишещите са под 30 годишни, ама хвалят ли хвалят комунизма. Иначе не биха издържали 1 седмица ако се върне.
74
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и златото на България демократите го изнесоха от България след 1989 година - през 1992 година. Това не го ли знаете?!
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УжасВ смисъл ? 90% от коментарите симпатизират на САЩ ? Или аз съм кьорав ?
72
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократи - странна дума , какво означава?Борисов е недоучил ***, назначен от началниците зад океана.Имаме назначени чорбаджии които разграбиха държавата. Чужденци грабят ресурси и точат пари чрез енергийни предприятия. Как може да се сравнява уредена и работеща държава през социализма с липсата на държава въобще в момента .
71
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румъния са със САЩ и изгониха русофилите и сега зимат големи мерезета, а ние още сме с Москва и затова мерезетата са ни малки.