Фалиралият туроператор "Томас Кук" с огромни дългове към наши хотели

Щетите за родния туризъм ще са големи, блокират се много пътувания
106
Фалиралият туроператор "Томас Кук" с огромни дългове към наши хотели
Снимка: Reuters

Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50 процента от полетите към летищата във Варна и Бургас. Така че ние имаме значителна щета в случая. Това коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Още по темата

По думите му на бизнеса в България този фалит ще се отрази в две направления. "Томас Кук" има значителни задължения към български хотелиери, тъй като съгласно договорите плащането се извършва 60 дни след реализиране на самото пътуване, обясни Драганов. Това означава, че има висящи плащания към български хотели за юли и август.

От друга страна, добави Драганов, няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. "Томас Кук" е имал планирани полети до 8 октомври. Очевидно е, че и договорите за 2020 г. също няма да могат да бъдат изпълнени, каза още Драганов.

Той определи фалита на британския "Томас Кук" като "значително сътресение" след провала на преговорите с кредитори. Ако и "Томас Кук" - Германия обяви фалит, ще има верига от фалити, която ще предизвика хаос, който вече се наблюдава на редица от летищата в света, допълни анализаторът.

Той съобщи, че вчера на летище Бургас, поради отмяна на полета на "Томас Кук", 54 пътници са били натоварена на самолети на "Балкан холидейс еър" и са откарани до лондонското летище "Гетуик", вместо до летище "Кардиф" в Уелс. Това според Драганов е добро решение, тъй като авиокомпанията се е обърнала към гражданската въздухоплавателна администрация на Великобритания да поеме извозването на всички британци към родината им.

На Острова всеки туроператор е свързан с гаранционен фонд, посочи той. Така че, който и да превози британски туристи със самолет от друга авиокомпания, ще получи заплащане от гаранционния фонд на Великобритания, който е към Асоциацията на британските туроператори. По този начин няма да бъде засегнат нито един британски гражданин с изключение на това, че ще има забавяне, обясни Румен Драганов.

Както БТА съобщи, британският туроператор "Томас Кук" обяви днес фалит, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука като гледам пяна на устата имат дежурните прокоби! Радват се, има ли нещо лошо!
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,това са англичани и сеир няма да има със сигурност! А другата година има други фирми! Стига пророци в тая държава!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен,,не е успял да намери необходимите пари ,за да продължи дейноста си,,Правете си изводи!
64
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news. tez gi razkazvaite na baba beti...
63
3
 
16
 
! Отговори
akud преди 4 години
просто брекзит. джонсън всява паника както може и с каквото може
62
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капиталиста обявява фалит преди наистина да е банкрутирал.
61
2
 
43
 
! Отговори
cinik преди 4 години
А имаше един чишльо дето на първите статии за празния Слънчев бряг броеше полетите на летище Бургас и с пяна на уста ни убеждаваше,че сите самолети на Томас Кук били пълни до горе с елитни платежоспособни туристи. *** сигурен съм,че го четеш това, нищо,че сигурно си се насвяткал с някаква шльокавица от мъка- та приказката ми беше,че каквото ти е писано ще се случи и ако ще хиляди коментари да напишеш няма да промениш съдбата си на ***. Ае наздраве ,че съм си сипал една Метакса ...
60
1
 
34
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Типичните капиталистически далавери.
59
9
 
19
 
! Отговори
Стар червен комунч преди 4 години
Типичен ден в ЕСРРР. Здравей, дългокрация и свободен пазар.
58
1
 
35
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
За нашите хотелиери остана кука на Томас.
57
5
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Жалко. С тях пътувах до Гран Канария, Гамбия и Малта. Добро обслужване, ниски цени.
56
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почесах се (не казвам къде), а сега отивам да си разплета някой чорап от тази "новина".А сега конкретно - като клиент този оператор никога не е искал да ми продаде нещо, защото аз съм българин и живея в България, а те се бяха засилили да оптимизират ниски цени за клиентите си от западна Европа.А не съм собственик на български хотел, който да отсвирва българските клиенти, за сметка на потенциалните лоу кост западноевропейски "платежоспособни" посетители на българското лай.номорие.Капиш?
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
bg parlament da digne danacite za sgradi na bg hotelite i dedese na turisticheskite bg uslugi, taka ste idvat veche samo bogatite egipetski i moroccanski toristi s sobstveni samuleti i yachti....i bg zaplati v torist buzness ste stanat visoki...ayyy...mnogo visokiii...kolkoto skladovete na jysk...
54
2
 
41
 
! Отговори
anon преди 4 години
прекрасно. нека сега селските бекове по морето да се преориентират да ядат бетон и фекалии.
53
3
 
49
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Ми нека цялото Черноморие да фалира и да съборят тая грознотия и да посадят палми маслини и смокини
52
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вентилират. Боли ме хипоталамуса. Налага ми се да работя и нямам време за отпуск. Защото давам половината на държавата. То пък една държава...
51
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tova e falshiv faaaalit, angletata piratstvat francia, germany, eu...
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
offshorni angliiski mafioti iskat da precakat europeiskata bamka i madam Lagarde...
49
12
 
35
 
! Отговори
Вълка от Уолстрийт преди 4 години
Световната криза дойде ... честито на печелившите , затягайте коланите
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news. angliiskite tarikati perat offshorni pari s spekulativen ***...