Тръмп иска да купи правата за ваксина от Германия, тя не ги дава

Изследванията за ваксина срещу коронавируса не са за продан!
16 мар 2020 13:07, Елка Василева
112
Тръмп иска да купи правата за ваксина от Германия, тя не ги дава
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че правата за изследвания на ваксина срещу коронавируса не са за продан. Това стана на фона на твърдения, че президентът Доналд Тръмп е поискал да купи ексклузивен достъп до потенциална ваксина, разработена от германска фирма, предаде Франс прес.

Коментарът в интервю за медийната група „Функе“ идва, докато учени от цял свят се надпреварват за разработка на ваксина срещу COVID-19, който причини смъртта на над 6000 души по света, постави милиони под ограничения и срина финансовите пазари.

„Германските изследователи играят водеща роля в разработки на лекарства и ваксини и не можем да позволим други да получат ексклузивните им резултати“, каза Хайко Маас.

Тръмп е предложил „милиард долара“, за да имат „само САЩ“ правата върху изследванията на ваксината на германската фирма в сферата на биотехнологиите CureVac, писа преди това в. „Ди Велт“, позовавайки се на източници в правителството.

Още по темата

„Германия не е за продан“, каза пред ARD икономическият министър Петер Алтмайер, реагирайки на твърдението.

Вътрешният министър Хорс Зееехофер бе помолен на пресконференция да потвърди опитите за ухажване на германската компания.

„Мога да кажа само, че няколко пъти чух това от правителствени представители“, каза той в неделя. И добави, че на днешното заседание на кризисния комитет това ще бъде обсъдено.

CureVac излезе вчера с изявление, че се „въздържа да коментира спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейни технологии.

Съобщението в „Ди Велт“ предизвика гняв в Германия, но американски представител го нарекъл пред АФП „твърде пресилено“.

„Правителството на САЩ е разговаряло с много (над 25) компании,, които твърдят, че могат да помогнат с ваксина. Повечето от тях са получили пилотно финансиране от американски инвеститори“, казал той. И отрекъл, че САЩ се стремят да осигурят ваксина само за себе си.

Компанията CureVac е основана през 2000 г. в провинция Тюрингия, но има свои обекти във Франкфурт и Бостън. Лабораторията й сега работи заедно с института „Пол Ерлих“, който е свързан с германското здравно министерство, пише БНР.

Миналата седмица компанията изненадващо съобщи, че изпълнителният директор Даниел Менихела е заменен от Ингмар Хьоер, само седмици след като Менихела се срещна с Тръмп, вицепрезидента му Майк Пенс и представители на фармацевтични компании във Вашингтон.

„Убедени сме, че ще можем да разработим силна ваксина в рамките на няколко месеца“, каза той след визитата.

В неделя инвеститорите в CureVac обявиха, че няма да продадат ваксината на отделна държава.

Министърът на икономиката Алтмайер нарече това „фантастично решение“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
52
 
! Отговори
Господ да ви накаже преди 4 години
Тази държава наречена " щати" е исторически доказано най голямо зло в историята на човечеството.
62
2
 
8
 
! Отговори
До Р.Рад преди 4 години
Ти мразиш мизерията нали? Но си некадърен. И гъзо си даваш и мама си продаваш за да пипнеш някоя пара. А не мислиш ли че точно ти си мизерникът.
61
3
 
42
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
А защо пък Ексклузивни права? После да изнудват целия свят, ли? Сега да не 1956?
60
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да я купи за да я засекрети най вероятно.
59
31
 
5
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 4 години
След като Радев искаше да купи Грипените ,Тръмп Защо да не може да купи немската ваксина !?
58
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците станаха по-гнусни и от руснаците! Искаха и Гренландия да купят! Супер нагъл ***!
57
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТе искат пълните права по разработката на ваксината,т.е. да не може друг да разработва ваксина,освен САЩ.Това е много егоистично,цял свят да умира ли?
56
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фейк. Как Тръмпи ще предложи само 1 милиард, при положение че ЕС заяви че ще кихне 6.2млрд и то в евра(което е повече от долари) за ваксина?Виж, да бяха казали 10, 20, 50млрд - да се вържеш. Ама то 1...
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издаде се, че е пуснал вируса.
54
13
 
13
 
! Отговори
ined преди 4 години
Путин има вече ваксина, казва се "Нови Чок" 100% убива вируса
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмпи я купува и я прави по слабо ефективна или я унищожава.Наш' те вирусолози биха ли се продали.Или те не,но Мисирек веднага ги продава барабар с епруветките.ПриКостов,се направи закон при ,койтоминпреда ,има право да влиза навсякъде и да знае всичко по производствения цикъл.
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или просто САЩ искат ексклузивни права за да се потули ваксината докато вируса който пуснаха си свърши работата.
51
21
 
3
 
! Отговори
Р.Рад преди 4 години
Група съветски академици са разработили ваксина и ще продадат правата на Тръмп, защото мизерията в Русия е голяма
50
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като има толкоз ваксини против грип от различни по тип грип обявени не само с общи названия как кратко наименование,а с медицински названия как артикулна регистрация по съдържание на компонентите с веществата и субстанциите с процентите използвани как маса и обем за противодействие на таквиз зарази при обмен на инфекции от тип известни що за проблем за тоз тип на който се казва,че е производно на някакъв предишен тип или комбинация от предишни,ако се свързват да се създаде собствена ваксина
49
1
 
23
 
! Отговори
танер преди 4 години
който първи направи ваксината става трилионер
48
0
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Дай факти? Ама не от кварталната кръчма или кварталния интернет сайт.
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ало, за какво има да се противопостовят, след като 50 милиона в щатите са с германско самосъзнание!!! Неук.."Произход и самосъзнание са различни неща.А неук е човек, който не е посещавал училище, а не този, който не е запознат с всеки един случаен и относително маловажен факт. Много хора в САЩ са с немски корени, но никога не са подкрепяли Германия през световните войни. Това тря ва, да ти е достатъчно, за да спреш да пишеш глуосоти.
46
13
 
2
 
! Отговори
Инфо!! преди 4 години
пълни лъжи. Ваксина няма да има
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше българин, щеше и жена си да даде заедно с компанията.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак е частна комоа ия и са в правото си, да се разпореждат, както си искат с ваксината.А иначе браво, че са решили, д не продават. Но се чудя, ако я разработят, какво? Едва ли ще е по 30 ст? Усещам 4 цифрени суми на бройка, за да изтичат малко от скандинавските, британската, канадската и немските здравни системи, плюс каквото могат от САЩ... А други ша дуами супата.