107 са болните с коронавирус, нови двама в София

Те са с много леки оплаквания и са поставени под домашна карантина
Обновена: 19 мар 2020 21:05 | 19 мар 2020 21:03,
164
107 са болните с коронавирус, нови двама в София
Снимка: БГНЕС

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас.  Това съобщи пред NOVA началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  Новите два случая от последните часове са от София. По думите на шефа на ВМА и двамата са с много леки оплаквания и са под домашна карантина.

Още по темата

Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски. „Болните с коронавирус не са прокажени, те се нуждаят от нашата подкрепа”, допълни той.

„Държавата реагира много адекватно. Претърпяхме много критики, че са прекомерни мерките. Аз съм застъпник на по-строгите мерки”, коментира ген.-майор Мутафчийски.

По думите му няма нищо неочаквано в ситуацията.

Сутринта на брифинга на Оперативния щаб беше съобщено и за трети починал. Издъхнала е 80-годишната пациентка в „Пирогов”, която беше и с инсулт.

Най-много са случаите на коронавирус в София. Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но без признак на дихателна недостатъчност.

Междувременно заразата продължава да обхваща нови области на страната. Положителни проби вече има в Перник и Бургас.

„В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица”, заяви на сутрешния брифинг ген. Мутафчийски.

Жената се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. Преди това е била лекувана и в Банско.

„Преди 2 дни е приета по спешност и веднага започва лечението. Много добре се повлиява, ще я изпишем, след като даде отрицателни проби”, обясниха от болницата.

А снощи мъж в нетрезво състояние, със съмнения за COVID-19, вдигна на крак полиция и спешна помощ в София.

„Закаран е в „Пирогов”, взета му е проба, при което още преди да изчака резултатът е избягал, хванали са го на Централна гара”, обясни ген. Мутафчийски.

У дома се лекува пациентът от Велико Търново. Той е лекар специализант в София,но за почивните дни се прибрал в родния си град. Имал оплаквания, а изследването потвърдило диагнозата.

„След обявяването на положителната проба за коронавирус е поставен заедно със семейството си под домашна карантина”, обясни д-р Галина Гарева.

Под домашна карантина е и мъжът в  Смолян. За да се спре разпространението на болестта, в цялата област се въвежда вечерен час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има данни, че избухването на вируса е станало през септември 2019 г., когато няколко японци се разболяха след пътуване до Хавайските острови. Японските вирусолози също смятат, че първоначално епидемията е възникнала в Америка, където симптомите й са били приписвани на други заболявания.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тайванските учени посочиха над 200 смъртни случая в САЩ, както се твърди, от белодробна фиброза, но симптомите на тези фатални случаи, регистрирани миналото лято, не съответстват на това заболяване.Водещ тайвански вирусолог информира американските власти за това и препоръча сериозно разследване дали тези смъртни случаи не са свързани с коронавируса. Но американските лекари ги приписаха на електронни цигари.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-любопитното е, че Италия изобщо не бе поразена от китайския хаплотип.Дешифрирането на генома му показа, че в Италия преобладава типът, привнесен от някакъв друг източник, а не от китайски туристи.По ниво на смъртността той е такъв като китайския. И най-смъртоносният хаплотип удари Иран.Иранците наричат това бактериологична диверсия.
124
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 4 години
До аноним. 113.Да точно така беше.И тогава не знаеха лекарите какво се случва.Лекуваха на посоки.Урбазона беше най-използваният,плюс бронхоинхалатори и др.През следващите месеци имаше бум на хора съ сърдечни и бъбречни оплаквания.Изменения в бронхите за цял живот.Сегашният вирус е,,синчето " на тогавашният.Вчера на въпроса,,..ще има ли последствия за боледувалия ",някой каза Да и мълчание.Стана ми страшно
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тайванските вирусолози направиха сензационно откритие. Проучванията в Тайван потвърдиха, че епидемията от коронавирус идва от САЩ.Порталът Veterans Today, позовавайки се на предаване на тайванскатателевизия, отбелязва, че Тайван е бил засегнат от хаплотип на вируса, който се разпространява само в Австралия и САЩ.И само в САЩ са открити всичките пет известни типа на вируса.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е 475 смъртни случая от ковид в италия за един ден.10% са под 65 год възраст от общо загиналите 7000.франция и испания е подобна статистиката.ако 70% сега настъпва болестта и тука.ако почнем да даваме по 400-500 жертви на ден ще е страшно.сега както правим по 15 теста на ден, трудно ще се въвземем.
121
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерал Мутафчийски ще смени генерал Радев на следващите избори. Гарантирано от генерал Борисов.
120
5
 
3
 
! Отговори
56 преди 4 години
Този генерал ЧЕТЕ НЯКАКВИ ДАННИ и стана герой '' стана спасител на нацията .... Тази държава ще затъва все повече ... В момента робовладелската България приема ФАШИЗМА .....БЪЛГАРИ БЯГАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩАИТЕ АМИН.....
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой спомня ли си, че през 2013 от декември до 2014 година март имаше епидемия с подобни грипоподобни симптоми - висока температура, задушаване, кашлица и болниците бяха пълни със заболели от вируса който ни атакува тогава. НО НЯМАШЕ такава истерия и паника и защо ли, може би защото социалните мрежи не бяха толкова развити, и най-вече нямаше толкова телевизии, търсещи сензация!
118
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lanсъжденията ти относно икономиката са на ниво хороскоп. Да приемем 5% смъртност - 110 000 заразени - 5500 умрели. Разходите за тези хора никога не могат да бъдат избити от спестени пенсии. Като искаш да има какво да ядеш - мотиката и на село, където може сама да си отгледаш. Е вярно ще се наложи здраво да работиш.
117
1
 
1
 
! Отговори
Фейк Фейк Фейк преди 4 години
Разпуснете сбирката. Страната си има вирусолози.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойкономиката се спихна! Само за една седмица!
115
0
 
0
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Като статистика и информация добре,ама нещо като резултат работата е "нефела"!!!Кога ще има маска за всеки простосмъртен гражданин?Защо за едни има от държавния резер ,а за други йок?
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 132Ха дано стигнеш 70 и задърпаш икономиката назад и тогава да те гътнат директно и без вирус, като стар ***. Ще е справедливо, готов ли си? Готов ли си да гътнеш майка си или баба си? А в икономиката влиза и продажбата на лекарства и сума ти услуг, които са и за възрастни. Пък и не само възрастните са рискува група, ако не си разбрал.
113
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"след 20 дни - 109568. Ти осъзнаваш ли че при такова ниво на болни цялата икономика ще се срине след 20 дни, не след 3 месеца?!?"Няма да ти се срине, защото 80% от тия 110 000 ще го изкарат на крак, почти без симптоми. 5% ще ти гътнат, ама те ще са на 70+, т.е. реално дърпащи икономиката назад, неработещи. Единствено ще се наложи болничен на 15% от тия, което е смешен разход, на фона на текущите загуби...
112
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
124, иначе твоята прогноза е много човечна, но икономиката е жестока наука. Икономиката няма да се срине, само малко ще се забави, и после ще литне тъй като пенсионната, здравната и социалната система ще са сериозно разтоварени! Ти сериозно ли си мислиш, че най-силните държави в ЕС 'случайно" забавиха мерките?! Няма НИЩО случайно.Съвсем съзнателно пожертваха възрастните си хора, за да са най-богатите пак. А аз просто искам да има какво да ядем всички!
111
2
 
1
 
! Отговори
kaputt преди 4 години
айде да си го признаем в началото на милениума бяхме 6 млрд сега сме 7,8 млрд а колко войни имаше ирак, афганистан ,сирия т.н., колко болести ебола, сарс, свински грип ит.н. и тенденцията е само растящо население, няма работа няма храна за всички, тенденцията е да станем 2040 към 11-12 млрд , какви са тея държави бангладеш 130 хил кв. Км 150 млн души ,повече от руското население,дайте да си признаем че асансьора е за 4ма и някой трябва да слезе, всеки си го мисли признайте
110
2
 
0
 
! Отговори
Satira преди 4 години
107 болни, 11 дни след първия заразен в България. Ако приемем че нещата ще утихнат някъде към началото на Май месец. Вероятно ще имаме около 2000 преминали през Коронавируса
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lanти изобщо четеш ли? Не четеш ли? Китайците опитаха частични ограничения - резултат 80 000 души болни. Планът не проработи в Китай, няма да проработи и в България, където медицината ни е далеч по-лоша от тяхната. Да не мислиш че наложиха тези ограничения за кеф? Не, наложиха ги защото идеи като твоята доведоха до 80 000 заразени там. Попитах те какво ще правим ако след 20 дни (има що-годе някакви мерки така че нека са 60 дни) стане така че имаме 110 000 болни? Хайде кажи.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БиБиСи475 смъртни случая в италия за един ден от ковид19 защо се крие истината най вероятно... тоз Мутафчийска базика ли се