107 са болните с коронавирус, нови двама в София

Те са с много леки оплаквания и са поставени под домашна карантина
Обновена: 19 мар 2020 21:05 | 19 мар 2020 21:03,
164
107 са болните с коронавирус, нови двама в София
Снимка: БГНЕС

107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас.  Това съобщи пред NOVA началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.  Новите два случая от последните часове са от София. По думите на шефа на ВМА и двамата са с много леки оплаквания и са под домашна карантина.

Още по темата

Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски. „Болните с коронавирус не са прокажени, те се нуждаят от нашата подкрепа”, допълни той.

„Държавата реагира много адекватно. Претърпяхме много критики, че са прекомерни мерките. Аз съм застъпник на по-строгите мерки”, коментира ген.-майор Мутафчийски.

По думите му няма нищо неочаквано в ситуацията.

Сутринта на брифинга на Оперативния щаб беше съобщено и за трети починал. Издъхнала е 80-годишната пациентка в „Пирогов”, която беше и с инсулт.

Най-много са случаите на коронавирус в София. Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но без признак на дихателна недостатъчност.

Междувременно заразата продължава да обхваща нови области на страната. Положителни проби вече има в Перник и Бургас.

„В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39 години, която е била готвач в едно от заведенията. Прибрала се е преди седмица”, заяви на сутрешния брифинг ген. Мутафчийски.

Жената се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. Преди това е била лекувана и в Банско.

„Преди 2 дни е приета по спешност и веднага започва лечението. Много добре се повлиява, ще я изпишем, след като даде отрицателни проби”, обясниха от болницата.

А снощи мъж в нетрезво състояние, със съмнения за COVID-19, вдигна на крак полиция и спешна помощ в София.

„Закаран е в „Пирогов”, взета му е проба, при което още преди да изчака резултатът е избягал, хванали са го на Централна гара”, обясни ген. Мутафчийски.

У дома се лекува пациентът от Велико Търново. Той е лекар специализант в София,но за почивните дни се прибрал в родния си град. Имал оплаквания, а изследването потвърдило диагнозата.

„След обявяването на положителната проба за коронавирус е поставен заедно със семейството си под домашна карантина”, обясни д-р Галина Гарева.

Под домашна карантина е и мъжът в  Смолян. За да се спре разпространението на болестта, в цялата област се въвежда вечерен час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lanшо бе, оня ДиДжей в коя от твоите рискови групи влиза? Китайците показаха на практика как се възпира епидемията- с пълна карантина. Днес нямат нито един заразен. Вие твърдите че не ставало така. Но кого да се вярва - на тези дето са доказали нещо на практика или на фортуните многознайковци като теб?
86
4
 
4
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Управляващите, ако не искате глад, държавен разпад, умиращи хора И ДЕЦА ОТ ГЛАД, помислете за други мерки. В момента не работят цели отрасли от икономиката - туризъм, развлекателна индустрия, културата, спорта, търговията (освен хранителните магазини), всички услуги даже и някои производства. Това НЕ може да продължи достатъчно, за да се преборим с вируса по този начин. Помислете за изолация на РИСКОВИТЕ групи от хора и се съсредоточете към поминака на другите, защото цяла нация ГЛАДНИ ще е ад!
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99едно е да умре някой от естествена смърт, съвсем друго е от нещо което обществото може да предотврати но разни *** не осъзнават че трябва да се спазват мерките за карантина. В тубата има репортажи от болниците в Италия - събличат пациентите голи, бутат им по една тръба с въздух в дроба, обръщат ги по корем и ги чакат да умрат в собствените им екскременти. Ти така ли искаш да свършиш? Аз не
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен В България умират минимум по 9 човека на час . Още по притеснително ,защото сме 1 в света по смъртност .В Италия умират над 2000 х на ден . Кой ,от какво ,как умират ? Само Бог знае ,колко умират всеки ден ,в света ?
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)при обикновен грип, смъртността е 0,1%. При този е 3% в Китай и 7-8% в Италия и се увеличава. Нали можеш да сметнеш разликата в пъти? Отделно е по-заразен от грип понеже в първите си фази заразения не проявява симптоми но разпространява вируса и хората около него не се пазят какво при болен от грип. Най-лошото е че вирусът малко по малко мутира със всеки следващ заразен, което значи че докато направят ваксината, тя вече няма да е способна да го възпира.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера 475 жертви в Италия, днес 427. Тотално - 3,405 до сега в Италия. Официално Италия размина Китай по жертви с около 60 човека.
81
2
 
6
 
! Отговори
наннананна преди 4 години
Eвропа се самоунищожава с тези забрани и е пред абсолютен икономически ФАЛИТ...
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така стана при падането на социализма и идването на капитализма - същата криза, изчезнаха пазарите, затвориха предприятията, хората останаха без доходи, спекуланти търговци започнаха да богатеят.Кризата е една и съща и резултатите са едни и същи. А новодемократите обясняваха кризата с 45-те години социализъм...
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истерията се дължи на масовото изпростяване на населението в световен мащаб. А кой има полза от това - тези с големия капитал, защото само те остават в играта след една било то истинска или измислена криза.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)475 умрели от вируса в Италия само за един ден. Имай в предвид че това е главно в един регион. Я представи си че за 1 ден в София умрат 475 души по неестествен начин - пожари, катастрофи, строителни инциденти, а освен това очакваш от тук нататък всеки ден в София да умират по толкова хора. Според теб няма ли място за притеснение?
77
3
 
9
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Само след месец една пета от населението ще е без заплати и без спестявания...след три месеца това ще важи за половината население и тогава КАКВО? От глад се умира по-сигурно от вируса...
76
7
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Защо е тая истерия само нещо не разбрах.. Непознат вирус ок, то и свинския и птичия грип бяха непознати и далеч по-смъртоносни, ама нямаше такава психоза..
75
5
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Смешника Годжи смени униформата с траурна - военна
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема ли едни 240 нови случая да има в парламента? Това което никой човек не му стиска да направи, един вирус да го направи - да ни избави от душманите.
73
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски - хронология на изцепките:29 фувруари"Всичко е наред, няма нужда от извънредни мерки, вирусът по нищо не се отличава от останалите остри респираторни заболавания..."7 март"Ситуацията е под контрол, призовавам за спокойствие..."13 март"Извънредното положение даже закъсна, трябваше по-рано да се предприемат мерки, предстои много хора да умрат.../Напълнихте ли гащите?/"Е МОЖЕ ЛИ ДА МУ СЕ ВЯРВА НА ТОЗИ?!!
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Че първите вече не оздравяха ли"Не. умряха.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сан Марино държи първенството с 140 заболели, което прави 413 на 100000 човека. Сан Марино са малко над 33000.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналият петък бяха около 40, прогнозата за утре са 120. Така изчислиха експертите от Германия: фактор 3 на седмица след въвеждане на строги мерки. Поне до Май и Юни около 10000 заразени, освен ако спрат тестовете като французите и китайците сега.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72отделно, ако този вирус се беше появил първо в България, родната медицина нямаше дори да разбере че това е нов вирус, а не просто пневмония. В Индия е същата работа, че и по зле. На ден могат да умират стотици хора, но нивото им е такова че дори няма да знаят че е корона, а не пневмония.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72вирусът се предава от човек на човек по въздушно капков път, или при допир със заразена повърхност. Вирусът не го духа вятъра че да го повее от Китай в Индия. Това че са съседни държави не означава нищо - двете държави са в много обтегнати отношения, водили са воини (Китай заграби територия) и Китай и Пакистан са съюзници. Китайци и Индийци не контактуват едни с други за това и вируса едва сега навлиза в Индия