Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?

Лекари искат таксата да е 1% от минималната заплата
Обновена: 29 яну 2023 11:30 | 29 яну 2023 09:55, Камелия Цветанова
150
Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?
Снимка: Pixabay

Броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. За тази тревожна тенденция алармира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова телевизия.

По думите му има много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което искат от бранша. Според д-р Брънзалов таксата трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата.

„Тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето”, каза лекарят.

Той обясни, че 363 млн. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България. Зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.






 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: джипилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДжобитатА да получават според извършеното реално.А не на калпак от населението записало се при тях.Щото аз от много години не съм идол при него пък ми спират осигуровки.С години не знам кой ми е джилито и кой ми краде парите.Один на доктуру специалист и он ми рече.С каса не работим ,. Хвърляй стотак и ща лекувам у мойта болница...
88
7
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нямаме нужда от лични лекари те ни разболяха как не си нагласиха система да сизапазваш час за преглед ами висим по два часа в мръс-ния коридор болни и здравимлади и стари с ъс здр книжка по доктори и болници докато се излекуваме диспечерине ни трябват да ни ограбват един апарат нямат в кабинета за елемен преглед освенслушалката от студ години
87
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете на тези, които пуснаха ковида, а на Путин за войната , за обедняването на хората. Потърсете им сметка! Не търсете виновни сред лекарите, те също са потерпевши. И изкоренете завистта и мързела си за да бъдете по-успешни и по-богати!
86
4
 
5
 
! Отговори
Северина преди 1 година
80-100 бона годишно
85
3
 
5
 
! Отговори
Северина преди 1 година
Говорите за Шврция и доходи, 60 лв потребителска такса не било много, но наясно ли сте, че там населението обеднява мощно, че 80 -100 бона в евро бруто вече не са достатъчни за живота на едно семейство, поне не за нормалния такъв според тукашните стандрти?
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, но медицината струва същите пари навсякъде. Апаратура, лекарства, технологии, не са по евтини в България. Българите сте бедни, осигуровките ниски, а искате европейски стандарти за лечение с ниски цени. Мисия невъзможна! Колкото за Швеция, пример - при фризьор оставяш 800 крони. В България за същата услуга - 800 крони. Преглед при специалист е оценен на 5200 крони, а в България 150 крони, 20 крони потребителска. Схващаш ли?
83
4
 
21
 
! Отговори
абсолютен кашмер преди 1 година
Навсякъде по кабинетите си джипитата са наслагали едни кутии, в които събират т.н. потребителска такса. Абе, срамна работа! А, касови бележки никой не издава. НАП - къде сте, това не са ли доходи?
82
4
 
12
 
! Отговори
До83 преди 1 година
Примерът ти с Швеция е неуместен ако го погледнем през доходите които се получават тук и там,България средна заплата 940 евро,Швеция средна заплата 4600 евро!
81
6
 
19
 
! Отговори
До 83 преди 1 година
Ясно, ама в Швеция лекуват специалисти и не крият лекарски грешки. Ясно
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато нямаше лични лекари, имаше участъков лекари. По адрес. Питай родителите си! И не можеше при друг да отидеш. И частната практика беше забранена.
79
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Швеция потребителската такса е 60 лв при специалист, 40 лв при джи пи. А иначе преглед при специалист струва 5150 крони - около 500 евро. Медицината струва пари. Ясно?
78
11
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
До i'mПлащаш здравни осигуровки, но прегледа не е безплатен. Ще трябва да си платиш поне потребителската такса. Това е нормално. Така е навсякъде по света. Здравеопазването е изключително скъпо нещо, навсякъде по света. Затова се вземете в ръце, мислете и се грижете повече за здравето си, което е лична отговорност.
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай я тая държава, нищо не става тука, ГЕРБ унищожиха народа.
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно да се плашим, ако намалее кметската администрация. Няма да има кой да администрира на кмета. Не ставайте смешни бе.
75
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските данъкоплатци - златните кокошки за медици, политици, нападжии , както и за всички останали, уважаващи хартиените необлагаеми пликове с пари.
74
6
 
10
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
До АнонименПърва по смъртност и Бързо топяща се нация да се сърди на себе си. , да не нагъва свинските пържоли, да не пуши и не пие ракийка. Тука е истината. Са си подобри здравната култура.
73
2
 
27
 
! Отговори
Питащ преди 1 година
Кой разруши чрез здравната "реформа" здравеопазването? Кой ликвидира чрез "ликвидационни съвети"селското стопанство? Кой разруши икономиката, макар и не най-добрата, без да имаш на среща нещо по-добро, чрез хищнически приватизационни сделки? Кой проточи оборудването на цели заводи? Кой унищожи българското образование с непрекъснати експерименти? НЕКАДЪРНИ АМАТЬОРИ "ДЕМОКРАТИ"- СДС, ОДС, ДБ, НДСВ , БСП, ИТН, ПП и др.подобни "изчегърщващи" всичко старо!
72
2
 
25
 
! Отговори
Татул преди 1 година
По времето на соца и в най затънтения край имаше здравни пуктове. Във всяко село имаше и аптеки. Имаха и линейки дори. Ходете питайте как са се оправяли тогава.
71
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личния лекар не лекува.Дава направление ако има и си взема таксата.А висенето пред кабинетите е по 4-5 часа.Като нямаше лични лекари сигурно не ме се лекували.
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е редно да получава пари, за които не се е трудил. Как по- ясно да го напиша?