Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?

Лекари искат таксата да е 1% от минималната заплата
Обновена: 29 яну 2023 11:30 | 29 яну 2023 09:55, Камелия Цветанова
150
Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?
Снимка: Pixabay

Броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. За тази тревожна тенденция алармира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова телевизия.

По думите му има много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което искат от бранша. Според д-р Брънзалов таксата трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата.

„Тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето”, каза лекарят.

Той обясни, че 363 млн. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България. Зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.






 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: джипилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравната реформа беше излишна., просто трябваше да се подобри заплащането на труда на медицинските кадри и те да бъдат оставени да си гледат работата спокойно. И ако се продължи избраната вече нова здравна система ще обогатява все повече и повече лекарите... а ние пациентите ще отказваме скъпото лечение до един ден... л
68
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма направления. Ела другия месец, ако си още жив. Дай сега 5 кинта такса. Това е положението.
67
0
 
19
 
! Отговори
Ми преди 1 година
И населението намалява.
66
5
 
23
 
! Отговори
До Лекар преди 1 година
Влиза ми в работата колко получава всеки медик, защото това не са пари изкарани с честен труд, а това са мои пари, които аз съм изработил и съм ги внесъл в здравната каса, вместо да ги внеса в сметката на сина ми примерно. Доходите ви ТРЯБВА да бъдат ясни и прозрачни от къде по колко и за какво сте крали! Ъндърстенд??
65
1
 
26
 
! Отговори
Дай Боже преди 1 година
Всички джипита да изчезнат и да го закриват това античовешко търговско дружество!!!
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 И аз съм ЗА старата система на здравеопазване. Боли ме гърлото, отивам на УНГ, при усложнение- отивам на инфекционист. Боли ме кракът- на ревматолог, стомах- гастро и т.н. Сега какво се получава- възпалено гърло, час за ЛЛ след 3 дена, вземам направление за УНГ, час за специалиста за след 5 дена. Е, аз 10 дена ходя с ангина, може инфекцията да слизе надолу към белите дробове. Може и в болница да вляза, след 10 дена чакане, а може и да оздравея, направлението става излишно.
63
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ни лекуват. Първи по смъртност. Най бързо топящата се нация и най ниска продължителност на живот.За тези прекрасни резултати да благодарим на медиците ни.
62
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личните нямат време и пари за да ходят на специализации и квалификации за продължаване на обучението си. Като еднолични търговци, са длъжни да платят на заместник за да отидат на курс, обучение или отпуска. Това е извратено! Затова толкова им е компетентността.
61
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До О хо хо 56 Защо ревете за тия касови бележки? Вземате си час на регистратура и винаги издават касов бон. Аз такса в кабинета на лекаря не плащам. Плащам на регистратура.
60
3
 
20
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ преди 1 година
...ДА ВЛИЗАШ ПРИ ЛЕКАР И ТОЙ ПЪРВО ДА ПИТА ДАЛИ СИ ПЛАТИЛ !!!
59
1
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Джи итата са ОКОВАНИ в напълно безсмислени административни отчетности!!!Безумия!
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекуването ще бъде дигитално.
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старата система преди 2000г на здравно обслужване е по - благоприятна за нас пациентите. Днес след реформите е здравно ограбване и под всякаква критика. В Здравеопазването нещата са същите, каквито са и в други области на живота.
56
1
 
21
 
! Отговори
999 преди 1 година
Напълно Сгрешена е Здравната реформа на Костов!!! То е нещо много сбъркано. Не знам дали въобще може да се оправи!
55
1
 
26
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
НИТО ЕДНО ДЖИПИ НЕ ДАВА КАСОВА БЕЛЕЖКА ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА. НА ВНИМАНИЕТО НА НАП!!!!! ТОВА СА НАПЪЛНО БЕЗОТЧЕТНИ ПАРИ!!
54
1
 
21
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Добре нека имат такса обаче и да са свързани с НАП и да издават касова бележка, и да си плащат данъка. Не, като и се обадя, че детето е болно да ми каже Ами направете тест за Ковид и ако е отр. тогава елате.Е аз, питам защо им бяха давани тези допълнителни пари за първа линия, като са абсолютно незаслужено. Миналата седмица ми стана лошо обадих се да попитам дали може да ме приеме тя ми даде час за следващата седмица и кво няколко часа по-късно бях приет по спешност с високо кръвно и извън ритъм
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според д-р Брънзалов таксата трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата. . . . Тази тараба Брънзалов (естествено без д-рска титла) за иконом ли е учил (не следвал)? Оправете си качеството защото и Възраждане не може вече да изправи нещата! Здравната система трябва да се ликвидира и да се изгради отново, но с образовани лекари! Позволявам си тази лека критика защото мога да оценявам по образование качеството на лекарската дейност!
52
2
 
17
 
! Отговори
ганг преди 1 година
До Лекар 37 Никой няма да гледа в паницата на лекарите, ако спрат да реват за пари. По 3-4 пъти в годината ревете за пари.
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Джипито съм ходил 2 пъти за 10 г,за да ми даде болничен. Лечението за всичко при тях е едно и също. Антибиотик,чай с мед и сироп за кашлица. Веднъж като малък ми се направи на голяма специалистка и,за да спести направление при силна болка в главата ми предписа капки за уши,а се оказа възпаление на лицеви мускули последвало от частична парализа на лицето. И тогава директно отидох в болница и там ме оправиха. Та вече има ли нещо съмнително направо си плащам на специалист. Не рискувам с личния
50
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да махат личните лекари! Никого не лекуват. Само излишни разходи.