Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?

Лекари искат таксата да е 1% от минималната заплата
Обновена: 29 яну 2023 11:30 | 29 яну 2023 09:55, Камелия Цветанова
150
Джипитата намаляват все повече, кой ще ни лекува?
Снимка: Pixabay

Броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. За тази тревожна тенденция алармира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова телевизия.

По думите му има много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което искат от бранша. Според д-р Брънзалов таксата трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата.

„Тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето”, каза лекарят.

Той обясни, че 363 млн. е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България. Зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.






 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: джипилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Фелдшерите са толкова зле, че като им гледам автомобилите по служебните им паркинги се питам, дали мама им е давала от пенсията за да си ги купят. Само реват, а качество никакво. Когато излизам от здравно заведение изпадам в агресия, а защо ли ?
108
4
 
5
 
! Отговори
Лекарка преди 1 година
Дай 300 кинта и имаш направление за специалист. На ден давам по 5 направления. Нека ми е зле.
107
2
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Абе вие си дайте парите, пък контрол на качеството - никакъв!!!
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 96 - За различните възрастови групи е разбично. вече забравих какво обявиха в началото, когато ни обясняваха с какво ще се занимават джипитата, но си спомням, че за деца се даваха най-много пари, а за пенсионертие таксата беше под 1 лев.
105
0
 
2
 
! Отговори
До Възмутен преди 1 година
С (5.99) навремето се влизаше "Медицина" само в случай, че няма как да ползваш предимство по някой параграф. Дори няма да пиша подробности, за да не стряскам по-младите ползватели на сайта. В специалността "Стоматология", за да запълнят задължителната квота за мъже в бройките, предназначени за изоставащите окръзи, знаеш ли какви индивиди приемаха? Като онези, които влизаха да следват в СУ "Бълг.филология" и на държавния изпит писмената им работа беше с по 10-15 правописни грешки на страница.
104
0
 
14
 
! Отговори
Пациент преди 1 година
Посещение при ЛЛ през 3 м. Чакане минимум 2-3 ч. Най после! Добър ден. Тишина! ЛЛ пред компютър. Глас-ЕГН! Търсене в компютъра и писане на електронна рецепта. Разпечатка. Амбулаторен лист.Подпис. Кутийка. Такса. Довиждане! Следващия! Това направи от лекарите "здравната реформа"
103
1
 
12
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Пак криеш точните пари. Заплащането на пациент от касата никога не е било стотинки. Беше два лева, после го вдигнаха. И броя пациенти е неограничен. Мойта лична има 3000 броя. Градът ми е малък с малко на брой жители. Представям си какво е в големите градове. Заплатите на джипитата не падат под 5000 лв. Наистина сте свикнали ВИНАГИ да лъжете.
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни цери врачката от маалата. Аз като ви казвам, че онзи етнос ще придобива все по-голямо социално значение, вие не вярвате. Ще видим кой кого ще интегрира и приобщи!
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск ще направи изкуствен интелект с робот-лекар. Ще бъде супермодел, а не Герганата Сутрешния блок. В изкуствения интелект ще бъдат събрани умовете на най-добрите световни професори. Герганата днес не отива в библиотеката да търси нещо, което спешно и трябва и не знае, а отваря лаптопа. По същия начин Герганата Сутрешния блок ще бъде заменена.
100
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкуствения интелект ще изчисли, че си tup и излишен. Няма да те ликува. Ще стане като в Терминатор. Машините ще ни превземат и нaeбaт.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом изкуствен интелект може да кара автомобил, ще може и да лекува. Ще станат излишни като хартиената преса, която изчезна.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без това за нищо не стават тези канцеларски плъхове. Много грозно се появяват по телевизията, с идеята да бръкнат в джоба на българина и да му откраднат 8 лева потребителска такса. безсрамници. Много грозно се изказават за пациентите. Герганата говори за пациентите като за идддиоти, които нищо не разбират, не спазва лекарската тайна. Грозно и възмутително. Брънзалов също участва в решението на Бялата мафия да вдигне таксата на 8 лева. Очевидно има заговор срещу пациентите за ограбване с 5 лева
97
1
 
16
 
! Отговори
Алчни тарикати преди 1 година
Таксата се въведе като възпираща излишни посещения на пациенти. Не беше въведена за забогатяване на лекарите от платено здравеопазване. Спомнете си какво каза Илко Семерджиев за таксата и за плащането в безплатното здравеопазване: Таксата ще спира ненужните посещения в доболничната помощ. Забогатяването на българина не трябва да води до обедняването му обратно и да бъде ограбван от лекарите и от уж безплатната медицинска помощ.
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро от джипи няма да има нужда, ще лекува изкуствен интелект! Нали в Бг има супер компютър!
95
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплащането на пациент от касата е стотинки. Докарват си доход от потребителската такса. Имат лимит до 1800 записани пациенти. Като платиш заплата на сестра, ток, консумативи и остават чисто 2500-3000. Това е!
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме лекуват Аптекарките. Само им казвам какви симптоми имам и ми дават лекарства. Така се лекувам от 15 години. Аптекарките повече разбират от дофторете.
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не намаляващия брой GP_та е проблем. Проблемът е липсата на квалифицирани лекари. Над 90% разхождат бялата престилка и се правят на Господ. Дори преките си началници не слушат, зер те са по-големи... Затова най-много си отиват "лекуваните" от тези шарлатани. Малкото читави лекари са вече в пенсионна възраст и работят, защото виждат какво е след тях. Всичкото, което се оправдава с Касата, е просто алчно и некадърно. А Касата е такава именно заради лекарите, защото са алчни и безгръбначни!
92
2
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Моето уважение към лекарската професия, но не към всички упражняващи я. Много са попаднали случайно защото носи големи доходи. Какво значи платена от тати докторска титла. Преди години за медицина приемаха с успех над 5,99, а сега с кисията на тати...! Кога ЛС ще излезе с анализ за второто място в света по смъртност от Ковид след Чили. Какъв е приноса на личните лекари за това? Какъв приноса на болничната помощ за това? Сигурно отишлите от този свят не си са платили, или толкова можехте ....!
91
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравеопазването беше безплатно едно време, при социализма, когато всички получаваха по- равно, независимо дали си работил или не. Тогава лекарите работиха без пари, тежък висококвалифициран труд и бяха най- ощетените. Сега пак са натоварени, изложени на всякакви вредности, но поне частично техния труд е заплатен. За да се изгради един лекар като специалист отнема много години от живота му. Да не говорим за постоянния стрес на който са изложени. Затова лекарският труд е високо платен в чужбина.
90
6
 
11
 
! Отговори
НЗОКК преди 1 година
Няма ОПЛ с по_малко от 15 хиляди плащане от Касата!!! на месец!!