Украйна започна основната част от контраофанзивата срещу Русия

Хиляди военнослужещи и западни бронирани машини са навлезли на фронтовата линия в Запорожието
Обновена: 27 юли 2023 13:07 | 27 юли 2023 13:07, Елка Василева
780
Украйна започна основната част от контраофанзивата срещу Русия

Украйна започна основната част от своята контраофанзива с хиляди военнослужещи и западни бронирани машини, които навлязоха на фронтовата линия в Запорожието, съобщи в. "Телеграф".

Още по темата
Британският вестник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски е приветствал снощи "много добрите резултати" на страната си на фронтовата линия, обещавайки скоро да предостави подробна информация за успехите им.

Разширените украински сили, чиито редици са попълнени с обучени на Запад военнослужещи и около 100 западни машини се надяват да напреднат на юг, за да прекъснат така наречения сухопътен мост на Русия към полуостров Крим.

Ако новата операция е успешна, тя може да отнеме от една до три седмици, съобщиха украински представители във Вашингтон.

"Това е голямото изпитание", каза високопоставен американски официален представител.

В момента Украйна настъпва в три посоки - в Донецк, в Запорожието и към Бахмут.

Източници от Пентагона съобщиха за американския в. "Ню Йорк таймс", че украинските официални представители се фокусират върху Запорожието в Южна Украйна, тъй като руското ръководство в региона е обхванато от разногласия.

Украйна е усетила възможност да спечели позиции, след като местният руски командир в региона, генерал-майор Иван Попов, каза, че е бил отстранен, след като е изразил пред началниците си своята загриженост по отношение на бойното поле.

"Руснаците изнемогват", каза официален американски представител пред в. "Ню Йорк таймс".

"Те все още изпитват проблеми с логистиката, снабдяването, личния състав и оръжията. Те усещат натиска", отбеляза той.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че е започнала "масирана" атака и ожесточени сражения южно от град Орехов, който Украйна държи в свои ръце на около 60 мили северно от Азовско море.

Руски официални представители казаха, че в нападението са участвали украински войски, които са обучени в чужбина и разполагат с около 100 бронирани машини, включително с германски танкове "Леопард" и американски бойни машини на пехотата "Брадли".

Кадрите, показващи вчерашното настъпление на украинските машини "Брадли" по фронтовата линия в Запорожието, изглежда подкрепят тези твърдения.

Според съобщенията украинските официални представители са казали на американските си колеги, че стремежът им е да напреднат на юг, през осеян с руски мини терен, към град Токмак.

След това се надяват да напреднат към град Мелитопол, недалече от крайбрежието на Азовско море, като крайната им цел е да бъде прекъснат така нареченият сухопътен мост между окупираната от Русия Украйна и полуостров Крим.

В случай че не успеят, те се надяват украинските сили да се доближат до самия полуостров Крим.

Според наблюдатели обаче разкриването на украинските секретни планове пред американски медии може да е трик за отвличане вниманието на Москва.

Украинските войски по южния фронт съобщиха, че напредват постепенно при изтласкването на руските войски, като по пътя си са затруднени от минни полета и силен руски обстрел и въздушни удари. Официални представители на Белия дом следят напредъка им отблизо, отбелязва в. "Телеграф".
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


780
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
622
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми Путин едно говори, друго прави. Ку.венска му работа
621
5
 
8
 
! Отговори
настъпената мотика преди 9 месеца
днес е пълна тишина. Все едно не е имало бой. Урките да не са се спънали и западните медии да траят гузно?
620
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 649 Да и затова зеленчука се опитваше да.се набутва в НАТО,а и само на луната не е ходил да проси На тия глупости само уркопитек може да вярва ,а истината е съвсем друга.Зеленчука се опитваше да вкара и НАТО щото няма вече нищо друго обаче ония не са глупави,да си води войната ще му дават там нещо си и толкова .Искаше 300 танка дадоха му 50.С такива съюзници нищо не можеш да направиш,а те даже не са и ти и такива.
619
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимендо 647 и просяците направо унищожиха русия
618
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 647 Значи Шойгу скоро няма да победи.
617
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 646 А как точно с обикаляне и с просене ли.Ами просяците не могат да побеждават те просто са си просяци и нищо друго.
616
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е интересно как има още хора който вярват , че русия ще победи , колко трябва да си сляп и да не виждаш как Украйна разби русия
615
4
 
5
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
Много се изхвърляте с писанията си в този сайт. Проумейте го и си го набийте в *** кратуни, без поддръжка от въздуха, няма как тези войски да минат тридесет километра.движението в колони е смъртоносно, а да се разгърне боен ред на целия този участък нецелесъобразно. Не пишете глупости, просто давайте ежедневна сводка.
614
4
 
4
 
! Отговори
Дани преди 9 месеца
Вчера вечерта по клиповете в телеграм броброих 17 леопарда, с онзи ден сатават около 30, и досегашните 30, при дадени 210 стават около 60 от 210, общо взето една трета. С тези темпове нямат много време.
613
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тотална манипулация чрез *** на антируски коментари!!!!
612
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Давай Путине, мобилизирай всички, даже русофилите. Няма да ни липсват.
611
2
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 9 месеца
Накрая се разбра кой е авторът на Ислямска Държава
610
7
 
7
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
До Анонимен 637 Русия се превърна в терористична държава, това казах. Дали "могат" или "не могат". И Хитлер не са "могли" да го "намерят" 1942ра.
609
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
че кой вярва и на 2-те воюващи страни
608
1
 
5
 
! Отговори
тома неверни преди 9 месеца
До Анонимен: Що да не им се вярва? - пуснаха и клипчета. Не за всичко, но дава основание че е истина.
607
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анна КаренинаИ ти им вярваш ??? хахахахахах
606
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 632:Ами като толкова го издирват не знаят ли къде е Русия та не отидат и да си го намерят.Клоун!А май и зеленчука никой вече не го търси,а той сам се набутва къде ли не.Е единия го търсят ,а не отидат да го намерят като знаят къде е ,а другия не го и търсят,ама не го и искат.
605
1
 
0
 
! Отговори
Опааа преди 9 месеца
До Анонимен 636 Как така "не мисля"? Дал ли е някакви доказателства за твърденията си, или не?
604
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен, А истина ли е това, което е казал в интервюто Хърш и Дъглас Макгрегър? Ето това е питанката. Не мисля, че лъжат.
603
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Конфликтът в Украйна не е нужен на самите украинци, а на страните от Запада, които всъщност управляват ръчно тази изгубиласуверенитета си страна. Това мнение изрази унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радиоКошут"