"Кeshwa Chaca" – последният въжен мост на инките

Перуанците го реставрират всяка година, за да запазят традицията
28 апр 2015 10:13, Теодора Драгоева
4
"Кeshwa Chaca" – последният въжен мост на инките
Снимка: orangesmile.com

"Кeshwa Chaca" е името на последния въжен мост на инките, който е построен преди петстотин години. По онова време инките са искали да разширят своята империя през Андите и са създали невероятна мрежа от пътища за бързо и ефективно движение на своите войски, хора и стоки. Въпросната пътна мрежа се е простирала на 40 000 километра, от съвременен Еквадор до Аржентина.

Пейзажът на това място е доста интересен. Той включва високи върхове и дълбоки долини, което означава, че е било необходимо да се строят много мостове.

Те са били неразделна част от тези пътища, като най-често са били изработвани от различни подръчни материали – дървени трупи, камъни, тръстика, слама от високи треви и др.

Именно затова тези мостове са имали кратък живот и са били подменяни на няколко години. След изчезването на инките в началото на 17 век, повечето мостове са били разрушени, с изключение на този. Той е оцелял, благодарение на усилията на местните жители, които го реставрират всяка година през юни, с помощта на същата техника, използвана от техните предци.

На снимката долу виждате местните жители от провинция Канас в Перу, които работят по въжения мост "Keshwa Chaca", който виси над река Апуримак.

Мостът се състои от пет паралелни въжета, усукани от дебелите стъбла на местно растение. В древни времена, индианците, идващи от други области е трябвало да плащат такси, за да ползват моста (като форма на пътен данък).

Вижте снимки на моста в галерията на Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Аржентинаперуинките
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Ханонимен 3 преди 8 години
До Анонимен 1Неграмотен коментар , иначе за моста съм съгласен.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хубаф мос