Един от най-известните асансьори в света

Той се казва Санта Хуста и се намира в Лисабон
Обновена: 28 фев 2020 15:35 | 28 авг 2015 16:55, Екип на Dnes.bg
3
Един от най-известните асансьори в света
Снимка: flickr.com

Ако ви предстои пътуване до Португалия и по-конкретно до столицата на страната Лисабон, отделете време за да разгледате асансьора Санта Хуста (Elevador de Santa Justa на португалски език).

Той е историческа забележителност, построена в началото на 20-ти век. Асансьорът от ковано желязо свързва улиците Байша с Ларго до Кармо, като помага на хората, спестявайки им нуждата да изкачват хълма Кармо.
Красивият метален обков на Санта Хуста с неоготически арки и месингови циферблати, е истинско произведение на изкуството, обожавано от жителите на Лисабон още от неговото изграждане. Днес той е известната туристическа атракция.

Асансьорът е построен от португалския инженер Раул Понсард, който бил ученик на великия майстор на желязото Густав Айфел, чието най-известно творение е Айфеловата кула.

Изграждането на Санта Хуста започва през 1900 година и продължава две години до 1902 година. Кулата на асансьора се издига на 45 метра височина и включва две асансьорни кабини, декорирани с дърво, огледала и прозорци.

Всяка може да събере до 29 пътника. В горната част на популярния португалски асансьор има платформа за наблюдение, която осигурява прекрасна гледка към Лисабон. Оригиналният асансьор е бил задвижван от гигантски парен двигател, но през 1907 година той е заменен от електрически двигател.

Посетете галерията нa Tialoto.bg и разгледайте популярната забележителност в португалската столица - Санта Хуста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Yo преди 8 години
Произнася се 'Санта Жуста' и може да се ползва с карта за градския транспорт.