Детройт вдигна бялото знаме

Градът, чиито финанси от години са в плачевно състояние, обяви банкрут
Обновена: 19 юли 2013 13:59 | 19 юли 2013 11:05, Елка Василева
43
Детройт вдигна бялото знаме
Кевин Ор. Снимка: Reuters

Един от символите на американската индустриална мощ – Детройт, вече е най-големият град в САЩ, който обяви банкрут, съобщават световните агенции.

От години финансите на града са в плачевно състояние, а населението трайно се стопява заради липсата на работни места. Това доведе до разруха в цели квартали и засилване на престъпността, отбелязва АП.

Молбата за защита от кредитори изправя Детройт пред сериозни предизвикателства. Може да се очаква, че ще последват съкращения на общинските служители, да започнат да се продават активи, да се повишат местните данъци и такси, както и да спрат да се изпълняват основни услуги за населението, за които бюджетите и без това са достатъчно свити.

“Само един възможен път предлага изход”, посочва губернаторът Рик Снайдър в писмото, с което одобрява обявяването на банкрут. “Гражданите на Детройт заслужават ясен път извън цикъла на постоянно свиване на услугите. Кредиторите на града, както и служителите, заслужават да знаят какво може да им се обещае и да се изпълни. Единственият начин това да се случи е радикално преструктуриране и преосмисляне на тежестта на невъзможните задължения”, допълва той.

За 10 години (от 2000 до 2010 г.) Детройт се е стопил с 250 хил. души. Ако през 50-те години на миналия век населението на града нарасна до над 1,8 млн. души, в момента то е малко над 700 хил. Голяма част от средната класа, както и бизнесът, напуснаха града, а с тях си отидоха и сериозни данъчни постъпления.

Кевин Ор, който през март беше назначен за специален финансов управител на Детройт, не успя да постигне споразумение с кредиторите, за да улеснят финансовото преструктуриране. Ако заявлението за банкрут бъде одобрено, градските активи може да бъдат продадени, за да удовлетворят исканията им.

Ор вече има опит, тъй като представляваше автомобилния производител Chrysler по време на успешното преструктуриране на компанията. Екипът му изчислява, че Детройт не изпълнява необезпечени задължения за над 2,5 млрд. долара, за да запази “свежи пари” за полицията, пожарната и други обществени услуги. Дефицитът в местния бюджет надвишава 380 млн. долара, а дългосрочният дълг се изчислява на между 17 и 20 млрд. долара.

Решението на Кевин Ор да подаде молба точно сега вероятно е повлияно от съдебните искове, които общински служители и пенсионни системи подадоха, за да предотвратят одобряването на фалита от Рик Снайдър. Опасенията им са, че фалитът може да доведе до промяна на пенсионните обезщетения, които по принцип са гарантирани.

Със сигурност обаче банкрутът ще накара малкия и среден бизнес да преосмисли присъствието си в района. Засега поне от General Motors, които също преминаха през преструктуриране и процедура по защита от кредитори, заявиха, че ситуацията няма да се отрази на дейността на компанията.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: банкрутСАЩДетройт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
maora преди 10 години
Usa imat problemi....no ne sa samo te. Ama ako chakate Imperiata da padne ste mnogo daleche ot istinata. Koito e jovial tuka znae che mnogo pari ima tuk i shte produljava da ima. Ot edna sedmica cenata na petrola padna do 3,09/galon na benzinostanciata sreshtu nas. Las Vegas. Taka che ima da chakate razpadane .....hahahah Celia sviat she podhluznat USA ama pak shte sa nared. Polovinata China e na Amerikanski firmi.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Детройт, вземете Шимон Дянков, той ша ви управи, но ще се върнете в родово- общинния строй!ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
35
3
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Съединени Сомалийски Щати - ей това ще бъдат Щатите след двайсетина години
34
2
 
1
 
! Отговори
До 37 емо преди 10 години
За да се изказваш така, предполагам, че дълги години си живял там. И споделяш личен опит.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не мога да разбера кви са тия либерлни течения(***..ски течения), да нямало расизъм, да нямало еди кво си...., либерали плюс черни и ето ви резултата. Лошото е, че така ще става и в Европа където се пъни с черни и мюсолмани и хилядолетно изгражданата християнска циливизация ще се унищожи за няколко десетилетия. Казвам го от първа ръка защото съм го виждал с очите си на живо в Западна Европа, ужасно е...
32
0
 
8
 
! Отговори
Anonimous преди 10 години
Stava kato v Robocop :D ... i kmeta e 4eren ! :D
31
2
 
15
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Това очаква света когато почернее.
30
5
 
14
 
! Отговори
емо преди 10 години
сащ си е била клоака винаги;нищо ново под слънцето
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Детройт не е ли град населен предимно с черни. И града както Африка е само доказателство че за състоянието са му виновни само хората които ги населяват. Еволюция, нали така!!!!
28
0
 
21
 
! Отговори
darcas преди 10 години
САЩ е като всяка една империя - отвън непобедима, отвътре - разпадаща се
27
1
 
19
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
Нас пък бат Сали са ши нъ упраи
26
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Империята на злото САЩ се разпада! Има надежда за света!"---И какво??? На теб пак джоба ще ти е с 5 лева. И на теб и на всички останали които ти цъкнале +
25
5
 
25
 
! Отговори
$ преди 10 години
Всички злини идват от щатите! След като повлияха зле на повече от половината свят, сега започват да си сърбат собствената попара!
24
38
 
11
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
Боже мили...бедните български посрани душици седнали да говорят за краят на Америка ...хахахахаххахахахахахах до там ли сколасахте бе лузери :) малийййййй....
23
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Територията USA я превърнаха в ционистки концлагер по съветски модел!Да им е честито построяването на СоциализЪма!Сега следва - разграждането..
22
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мъничко интелект да притежавахте щяхте да разграничите "причината" от последиците. Нарастването на чернокожото население спрямо бялото е последица от срива в икономиката на Детройт и е напълно разбираемо по-богатите да избягат в Чикаго или Ню Йорк, а бедните, които в мнозинството си са чернокожи да останат като затворници там.Да се прехвърля вината за срива на този град върху определена раса или етнос е непочтено и глупаво-най-малкото издава неспособност да се разбере причинно-следствения процес. Тези ваши мисловни дефекти пък поставя под съмнение расовата ви теория за интелектуалното превъзх
21
6
 
41
 
! Отговори
ПРИЧИНАТА преди 10 години
82.7% Black or African American;10.6% White (7.8% non-Hispanic whites);3% from other races;1.1% Asian;2.2% from two or more races;0.4% American Indian;0.02% Pacific Islander.+ БАНКИТЕ
20
3
 
52
 
! Отговори
... преди 10 години
Всяка жаба да си знае гьола!Така е като пускат всякакви индивиди в страната си!Това очаква и много европейски страни-Франция е пример!Там където има различни раси винаги има и много проблеми..И не дискриминирам никого,просто погледнете какво се случва в тези места и ще видите!А голяма част от *** там са като нашите ***,постоянно се оплакват от дискриминация,занимават се с престъпна дейност и т.н.
19
4
 
19
 
! Отговори
Американска драма преди 10 години
Голям зор са видели, като не им харесва в един град-гето като Детрой. Имат избор измежду стотици градове с идеална инфраструктура,работа и стандрат. Тука като града ми е пред обезлюдяване кой път да хвана? София като всички останали ли!?
18
5
 
52
 
! Отговори
xerth преди 10 години
Аз все повече се убеждавам, че макар и всички да сме хора, и да сме еднакви, то наистина има раси които градят и се развиват и такива които не могат... Черните в САЩ, *** в европа и т.н. се убеждавам че не са в състояние да се развиват, може би малка част от тях имат този капацитет, но като цяло болшинството не. Не съм в състояние да проумея как така, на пръв поглед би трябвало това да не оказва влияние, но е факт, по тъмните раси, не смогват на темпото на развитие на белите.