Грешка ли ще е военна намеса в Сирия?

В Инджирлик е забелязан "самолетът за края на света"
Обновена: 28 авг 2013 15:14 | 28 авг 2013 08:57, Елка Василева
134
Грешка ли ще е военна намеса в Сирия?
Столицата на Сирия Дамаск. Снимка: Reuters

Очертаващата се военна намеса в Сирия е водеща тема за редица издания. Френският президент Франсоа Оланд вчера изрази готовността на Франция да защитава цивилните, но евентуална интервенция в Сирия поражда дълбоко разделение във френската политическа класа, пише в. "Фигаро". Не са малко партиите, сред които Национален фронт и Ляв фронт, които са убедени, че Сирия ще се превърне в блато, в което ще затънат френските войски, посочва изданието. Дали в юридически план е възможна намесата на международната общност в Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не даде мандат в тази насока, пита вестникът.

Съществува алтернатива и тя датира от 2005 година. Тогава Общото събрание на ООН прие документ, който призовава международната общност да се намеси във вътрешните дела на дадена страна, ако тя не изпълнява задълженията си да защитава населението си от престъпления срещу човечеството, примерно използване на химически оръжия. В тази юридическа рамка няма нужда от мандат на Съвета за сигурност. На дипломатически жаргон гореспоменатата алтернатива се "Отговорност за защита".

Върху разделението сред френските политици относно войната във Сирия се спира и френският в. "Монд". Мнозина са тези, които във Франция вече говорят за огромна грешка, за рисковано начинание или за сляпо следване на САЩ, подчертава всекидневникът.

Още по темата

Американска медия вече прогнозира, че от четвъртък се очертават три дни на удари по Сирия. Но САЩ опровергаха това съобщение с аргумента, че Барак Обама все още прави оценка на ситуацията. Твърди се, че утре САЩ ще разпространят доклад за използваните в Сирия химически оръжия, в който ще се подчертае отговорността на режима в Дамаск, пише в. "Кориере дела сера".

Италия чрез премиера Енрико Лета обяви, че няма да предостави базите си за интервенцията, ако няма мандат на ООН, припомня изданието.

САЩ обаче, както изглежда, разчитат на Турция, където в базата Инджирлик е била забелязана специалната версия на американския самолет Джъбмо E4B. На авиационен жаргон тази машина е известна като самолета за края на света. В света от него има само четири броя и той е проектиран и оборудван така, че да се използва при евентуален ядрен конфликт в големи мащаби. При спешни случаи машината може да превозва най-висшите американски държавници, които от борда й да контролират и командват каквито и да е операции. Една от четирите машини летя именно след атентатите от 11 септември 2001 г., припомня вестникът.

В коментарна статия изданието се спира и върху твърдата риторика на държавния секретар на САЩ Джон Кери, опитващ се да убеди сънародниците си в необходимостта от интервенция в Сирия, след като там за над 2 години бяха убити над 100 000 души. Кери трябваше да насочи вниманието върху ужасите на конфликта, върху съдбата на сирийските деца, защото американците все още далеч не са убедени, че е необходимо да се намесват в Дамаск, посочва вестникът. За разлика от Ирак този път САЩ не трябваше да полагат усилия, за да сформират коалиция за евентуална интервенция. Тя се създаде спонтанно и в нея са някои предани съюзници на Вашингтон, като например Великобритания, както и други заинтересовани страни, като Турция и Саудитска Арабия, подчертава италианският вестник.

Докато САЩ и Великобритания подготвят планове за намеса в Сирия, бивши британски висши военни предупреждават за непредвидими последици, посочва британският в. "Гардиън" . Сред тях е и бившият началник на генералния щаб на британските въоръжени сили лорд Данат. Изданието посвещава няколко анализа на конфликта. Атака по Сирия само ще доведе до разпространение на конфликта и до още повече убийства, се твърди в първия от тях. Предстои британските депутати да вземат решение относно Сирия, но над тях тегне призракът на британската интервенция в Ирак, предупреждава втори анализ.

В трета статия се съобщава, че сирийският елит е започнал да напуска страната през границата с Ливан редом с обикновените бежанци. Четвърта статия посочва, че най-сигурна индикация за предстоящ удар по Сирия ще е отпътуването на инспекторите на ООН, които са на мисия там.

Великобритания очевидно няма да изчака Съвета за сигурност на ООН по сирийския въпрос, посочва британският в. "Индипендънт". Изданието предупреждава в друга статия, че ако САЩ започнат военна операция на страната на противниците на Асад, те де факто ще застанат на страната на Ал Кайда, тъй като срещу режима на Асад се сражава Фронтът ан Нусра, който е съюзник на терористичната мрежа. Можем да се обзаложим, че ударите на САЩ по сирийски цели няма да бъдат насочени срещу Фронта, посочва вестникът.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
19
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
интересно...нито дума за най-ключовия играч в конфликта - Путин..
61
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хах, ми що не пишете нищо и за БГ, имаме злато под Родопите и другаде за над един ТРИЛИОН ДОЛАРА, но концесионера изнася всичко добито, като на държавата плаща някакви мизерни 1-2-3 процентчета. Ми ако Р. България си го добиваше сама, да си прави по 2-3 милиарда от злато на година, нали нямаше да има и за пенсионери и за здравни фондове и за образование и за още други разходи, А? Но поне война е нямало тук, наште хора си го подариха ей така. ***!
60
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Войната - еврейската жътва!"Хенри Форд
59
2
 
9
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.... "УДАР" ще има предполагам! Но чак до трета световна сега мисля,че няма да се стигне! Ще стане като в Афганистан,Ирак,Либия,Египет.... Това ще стане най вероятно :( Ще свалят Асад,който НЕ им играе по "американо-еврейската ***" и ще си сложат техен послушник от Сирийски произход!!! Все пак Сирия НЕ Е Иран,Китай или Индия,където преди да се "опитат да сложат ръка и там" първо биха се НА_ _АЛИ ОТ СТРАХ... а едва биха изобщо се и пробвали ;) само им "лаят като озлобени кучета" но дотам ;) !
58
3
 
37
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
Америка си играе с огъня и Русия скоро ще и покаже на какво е способна трябва да се радваме че България и Сърбия няма да участва в агресията срещу Сирия и това го заявиха министър Вигиенин и началниците на генералщабовете на България и Сърбия генералите Симеонов и Дикович на съвместна среща
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да
56
4
 
31
 
! Отговори
дааа преди 10 години
Сирия докато има възможност да бомбардира евреите с цялата си мощ...
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кадето то еутишъл американец народа хубаво не е видял , да но българия несе намеси в манджите на амеика
54
2
 
17
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Разбира се, че ще е ОГРОМНА ГРЕШКА...!! Но Американо-еврейската "завера" така или иначе ще го направят! Когато "ДАЛАВЕРАТА" им от една такава война ще са милиарди долари за оръжия и по еврейската банкова система... Ще го направят без да им мигне окото! Доказали са,че могат да бъдат абсолютно БЕЗКРУПУЛНИ и БЕЗЦЕРЕМОННИ,когато става дума за много хартийки,наречени пари... за власт и влияние.. за контрол над все повече и повече страни! Те си АТАКУВАХА САМИ "Близнаците" в Ню Йорк.. та Сирия ли няма?
53
2
 
23
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
ООН, НАТО, Г-8 и прочее измислени съюзи не е зле да се разтурят час по-скоро, защото както става ясно - някои страни си правят каквото си наумят, без да се съобразяват с мнението на другите.А, да и да не забравя - FREE PALESTINE!
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Войните винаги са били катализатор на световната икономика, но най-вече за преразпределение на ресурсите на планетата. Нефтът в Персийския залив намалява, обстановката във Венецуала все още не е под-контрол, остава Иран! Просто в момента Китай са ОГРОМЕН потребител, битката този път ще е повече от жестока! Който вземи петрола на Иран ще има икономическо надмощие в следващите години. Например, печалбата от нефта на Нигерия, един от най-големите производители над 90% отива за Бритиш петролеум.
51
25
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До категорична грешкааз като данъкоплатец само изгубих от намесата ни в Ирак и Афганистан, няма трезвомислещи европейци който да желаят военна намеса в Сирия---------------- Ако не беше Дж. У. Буш, да го поживи Господ, сега барела петрол щеше да е 200 и кусур долара и зимно време щеше да ходиш с колело на работа, тиквар... Войната се прави от безизходица, а не че на някой му е много приятно да си хаби ресурсите.
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе нека се трепат, но лошото е, че ще се напълним със сирийски *** които след време ще са електората на ДПС и ще се наложи да строим още и още джамии!В центъра на София е пълно с ***, дори вече има *** просяци и клошари! С какви документи са влезли тези в бг. как се издържат, кви ги вършат , никой него интересува, защото нямаме закони за защитаващи държавата от такива маймуни
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-вероятно във войната ще се включи и Иран, еврейте правилно купуват масово противогази. Дано щатската дипломация се е рзбрала както трябва с китайците и руснаците, иначе може да стана големият мазаляк. Засега просто заредете резервоарите догоре, че от другата седмица не се знае каква ще е цената на петрол и дали въобще ще го има.
48
6
 
42
 
! Отговори
сс преди 10 години
До АнонименКорейците дръпнаха заради самите тех си, а не заради американците. Ако беше заради янките какво стана с Виетнам, Афганистан, Ирак, Косово, Либия. Не ми говори че американците носят просперитет. Няма такова нещо. Носят само разрушение и страдание. Не съм за тоталирарните режими, но всяка страна си е суверенна и трябва народа да реши.
47
1
 
37
 
! Отговори
e преди 10 години
Основната цел на американците и евреите е Иран, Сирия само се явява етап във войната срещу Иран с цел подсигуряване на тила, тъй като Сирия е основният поддръжник на Хизбула (финансирани от Иран). Както забелязвате няма нищо случайно планът е дългосрочен, но вече дава своите плодове. България също допринесе за конфликта, като волно или неволно помогна за обявяването на Хизбула за терористична организация от ЕС. Следва унищожаване на военната мощ и държавността в Сирия. После е ред на Иран...
46
0
 
6
 
! Отговори
Ядрен Гъбарко преди 10 години
Бууууууууууууууммммм !
45
31
 
10
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Русия и Китай като толкова се дърпат и защитават гаврата с хората в Сирия,защо не приемат те милионите бежанци в страните си.
44
4
 
43
 
! Отговори
Той е преди 10 години
До 38 Войната, независимо под какъв претекст се води, никога не е нещо добро!Сравняваш войната в Корея с тази ли? Добре, отиди в Южна Корея, и утеши близките на избитите, с лъскаво телефонче Самсунг! То бива да сте с промити,материалистични мозъчета, ама вече тотално изпростяхте в тая чалга страна!
43
0
 
44
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Човечеството все още не е узряло да управлява това което създаде- чудовището водородна ядрена бомба - алчността ще съсипе Света - рано или късно човешкият вид ще изчезне не от някакви Космически катаклизми а от собствените си творения и алчност - ние ще се самоунищожим - въпрос на време е - а не кога ще стане ..казваме си - е тази война е далеч от нас - (Сирия) да ама е на час и половина с самолет-