Нов американски президент – нов световен ред

Какъвто и да е изборът на САЩ, държавният глава ще е пред решаващ избор
5 юни 2016 20:58,
95
Нов американски президент – нов световен ред
Снимка: архив Reuters

Предстоящите президентски избори в Съединените щати логично ще се окажат от огромно значение за бъдещата роля на страната на международната сцена. Според “Нюзуик” който и да бъде избран, ще има тежката задача, която стои пред всеки американски следвоенен държавен глава – да възстанови световния ред.

Провал в тази задача ще прати света в тежка политическа криза. Успех може да гарантира световен мир за половин век напред.

Съединените щати и западните им партньори установиха съвременния, подчинен на основни закони световен ред след края на Втората световна война, за да бъдат избегнати икономическите и военни грешки от 30-те години на 20-ти век. Изграден около ООН и водещи икономически инстутиции, този ред представлява набор от механизми за регулация поведението на страните по света.

В анализа на “Нюзуик” се посочва, че резултатът е впечатляващ (разбира се, с изключения) – повишен жизнен стандарт, процъфтяваща демокрация, падане на нивата на бедност, намаляване на военните конфликти.

Недоволни обаче има. Страни като Китай, Русия, Индия, Бразилия и Турция виждат в този установен световен ред система за господство на елитарен клуб от държави, оглавяван от Вашингтон. Факт е, че недоволните споделят голяма част от наложените ценности, но съвсем естествено искат повече влияние по отношение на ръководните институции и взимането на решения.

Китай и Русия, които изразяват претенциите си чрез завземане на територии, отдавна са сочени за основните играчи в битката за рязка промена в “режима”. Но Вашингтон започва да усеща все по-сериозен натиск от бързо развиващи се и готови да поемат по-централна роля икономики като Индия, Бразилия и Турция.

Немалко влиятелни американски политици с по-консервативни виждания са категорични, че статуквото трябва да бъде запазено. “Ние създадохме този ред, ние трябва да продължим да решаваме как да функционира успешно”, казват те.

Но е ясно, че подобно позиция може да доведе само до едно – разпадане.

Това е и задачата пред новия американски президент, който ще бъде избран през ноември. Държавният глава ще трябва да отвори вратите на клуба. Ще трябва да е готов да изслуша повече позиции, да взима предвид дори и крайно противоположни мнения. 

Задача, която все пак не е чак толкова тежка, защото световните сили споделят общи интереси по отношение на търговията, глобалното развитие, климатичните промени и борбата с тероризма. А и повечето страни ценят американското лидерство.

Разбира се, процесът ще е труден. Световният лидер ще трябва да прави компромиси, каквито не му се е налагало да прави досега.

Да, Вашингтон няма да сдаде водещата роля, ще ръководи с твърда ръка, но ще трябва да е по-гъвкав по отношение на недоволните. 

Въпросът е дали кандидатите за Белия дом споделят това мнение. Готови ли са за промяната или ще продължат настоящия курс, което може да застраши сигурността на целия свят?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
Новият американски президент трябва да започне да гради комунизъм навсякъде по света. Това е единствеият начин да запази световното господство.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който и да е ще громи болшевиките
45
3
 
9
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Относно статията няма какво повече да се коментира, вече се усеща световната съпротива срещу реда, налаган от САЩ. Каквото и да съчиняват про-американските журналисти, истината е, че мина времето в което САЩ командваха еднолично парада. Сега трябва да се съобразяват както с техните партньори, така и със останалите 70% от човечеството. Имам само един въпрос към подкрепящите САЩ във форума - колко от вас са били там? Мога да говоря много по въпроса, но няма да ми стигне полето за текст.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Палавницата Килъри Клитърн ще стои в затвора заедно с мъжа си за приети от Елцин 300 млрд долара -15 % дял от общо 2 трл долара незаконен износ от Русия на диаманти,нефт и газ в периода до 1995 г.Но- когато му дойде времето...А дотогава всичката партийна и държавна номе-нклат-урна па-плач,управляваща бившите соц.страни след 1989г плавно и полека ще изкукуригва от мисълта за предстоящите разкрития за личното им участие в процеса на унищожаването на икономиките на държавите и народите си!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от Ахелой: Стой си в Ахелой тол...
42
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквито и глупости и простотии да ръсите тук САЩ винаги са били сила която е била голяма и е пределяла реда в света!Факт!Само това че икономически е светлинни години пред другите и стига!Пък и населението и има добър стандарт на живот!Кой от претендиращите са така?!Само не казвайте Китай защото той толкова обвързан с икономиките на големите че просто няма друга държава така зависима от тях!
41
4
 
16
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Статия, украсена с лъжи. Едва ли не изкарват, че под вещия диктат на САЩ светът цъфти и върже. Фактът, че и в момента сме свидетели на конфликти не по-малко кръвопролитни от ПСВ и ВСВ е красноречив. Единственото правилно е, че статуквото трябва да се промени и от лидер САЩ да се превърне в основен играч. САЩ загубиха кредита на доверие от целият свят, благодарение на ужаса, който доставиха в близкия изток. Време е за промяна в статуквото.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не знае какъв трябва да е световния ред , но много са желаещите да го направ ят .
39
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе какво сте се затюхкали, че янките губят! Нима толкова им е мъчно на написалите статията,че САЩ повече няма да могат да разпалват войнички тука и там?Нека да питат във Виетнам,Ирак, Либия,Судан ,Египет дали им харесва тяхната демокрация.Те приличат на древния Рим,чиито войски са шарели само да плячкосват.Впрочем какво искаме от страна създадена от криминални престъпници от цяла Европа,които са избили коренното население за да му вземат земите и те да ми дават акъл?"Не благодаря,да се махат!
38
7
 
18
 
! Отговори
до 65 преди 7 години
Къде е тая коалиция която се бори с ИД ?. Добре , че руснацете помогнаха та се поразчисти от американски демократичнд-ислямски терористи.
37
4
 
3
 
! Отговори
Ранобуден некрофил преди 7 години
Един рейгънист изваден от раклата на баба, яко некрофилства из форума. Рейгън е ***! Господ е направил тъй, всяко малоумие, рано или късно да свършва. Добре дошла, Смърт!
36
20
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Нов Роналд Рейгън е нужен на Щатите и на целия свят!
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
64 Само дето в момента са начело на коалиция от 60 държави бореща са с ИД , за НАТО няма да споменавам
34
7
 
17
 
! Отговори
до 61 преди 7 години
пълни глупости. САЩ не могат да кажат нищо на Северна корея та света ще командват....
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак са допуснали Футуролога до компа, той ця ден в лудницата само такива ги повтаря.
32
2
 
3
 
! Отговори
civil war преди 7 години
Има нещо стресиращо в тези американски избори ,който и да загуби ще поведе останалите срещу победителя.......Като през 1861.
31
2
 
29
 
! Отговори
ined преди 7 години
Нищо ново няма да се случи - следващия им президен ще е пак масон.Единствения президент немасон в цялата им история е Кенеди и видяхме какво му се случи.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е. Хилъри - война с Русия и краят на света. Бърни - САЩ се превръщат във ВенецуелаТръмп - мейк америка грейт агайн!
29
3
 
31
 
! Отговори
Нийл преди 7 години
Този "световен ред" представлява колониално завладяване чрез икономика, но много по-лошото е, че чрез него се налагат морални, сексуални, социални извращения и падение маскирани като "свободи". Никоя държава или наднационална организация не трябва да има възможност да се бърка на друга държава.
28
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
США остава световен лидер, а Русия един огромен барутен погреб във вечно очакване на тратата световна война ! Бъдещето е благоприятно за Китай, Индия, Базилия.