Доналд Тръмп отдавна е избран за президент

Той знае как да забавлява, Клинтън е "кофти телевизия"
Обновена: 6 сеп 2016 21:13 | 6 сеп 2016 21:07, Екип на Investor.bg
166
Доналд Тръмп отдавна е избран за президент
Снимка: Reuters, архив

Доналд Тръмп ще бъде избран за президент. Американският народ гласува за него преди много време, коментира Майкъл Розенберг, телевизионен продуцент и основател и пръв президент на New York Times Television, за The Huffington Post.

Още по темата

Те гласуваха за него, когато The History Channel започна да излъчва предавания като "Заложна къща" и "Хората от блатата" вместо документални филми за Втората световна война.

Те гласуваха за него, когато The Discovery Channel започна да излъчва "Голи и уплашени" вместо "Изгубените съкровища на долината Яндзъ".

Те гласуваха за него, когато The Learning Channel (TLC) измести фокуса си от това, което можете да научите, към предавания като "Моето 300-килограмово тяло".

И гласуваха за него, когато CBS започна да излъчва Big Brither вместо Harvest of Shame.

Тези телевизии не направиха промените в програмите си случайно. Те отговориха на това, което американският народ наистина искаше. А той искаше "Голи и уплашени" и "Династията Дък".

Социологическите проучвания може и да показват, че Доналд Тръмп губи пред Хилари Клинтън, но не вярвайте на тези анкети. Когато социологическата компания Nielsen избира новите си групи за проучвания на зрителските нагласи, тя пренебрегва резултатите им през първите три месеца.

Причината? Когато чувстват, че са наблюдавани, хората лъжат за това, което наистина гледат по телевизията. През първите три месеца, знаейки, че са наблюдавани, те ще включват PBS. Но с времето се изморяват от преструвките.

И отново започват да гледат риалити шоуто на фамилията Кардашиян.

Същото важи за хората, анкетирани с въпроса за кого ще гласуват. Те няма да кажат "Доналд Тръмп". Твърде срамно е. Но истината е, че те харесват Тръмп. Той е точно като любимите им телевизионни предавания.

Безсмислено забавление.

Смяната на Пол Манафорт със Стийв Банън показва, че Тръмп разбира как наистина мислят американците. Те мислят телевизионно. Мислят в рейтинги. Мислят в забавление.

Ние сме култура, основаваща се на телевизията, пише Розенберг. И сме такива от известно време.

Средностатистическият американец прекарва по 5 часа на ден, всеки ден, пред телевизора. След съня това е действие номер едно.

По-шокиращото е, че американците прекарват по 8,5 часа на ден гледайки екрани – телефони, таблети, компютри. И все по-голяма от съдържанието на тези устройства също е видео и телевизия.

Ако прекарвате между 5 и 8 часа дневно, и то ежедневно, в продължение на години, правейки едно и също нещо, това ще има влияние върху вас. През последните 40 години сме отделяли между 5 и 8 часа ежедневно, гледайки екран, казва Розенберг. И не гледаме "Съдия Джуди". Гледаме риалити шоута. Това е, което обичаме. В това се откриваме, допълва той.

Французите може да обичат храната, италианците – операта. Това, което американците обичат, е телевизията. САЩ е култура на телевизията. Тя определя кои сме ние, пише Розенберг.

През 50-те години ранните телевизии получават разрешение, макар и с много ограничения, да бъдат наблюдатели по време на политическите конгреси. Те са „стените, които имат уши“, внимателно и тихо коментирайки това, което виждат. Не се включват в процеса. Днес те са процесът. Днес политическите конгреси не са нищо повече от внимателно режисирани телевизионни шоута. Както и "дебатите“. Те съществуват само, за да забавляват телевизионната публика. Телевизията и забавлението сега диктува всичко политическо. А това е едно шоу без край. Най-голямото риалити шоу в ефира, смята Розенберг.

Доналд Тръмп е страхотна телевизия. Той знае как да забавлява. Разбира рейтингите. Хилари Клинтън е кофти телевизия. Тя може да е по-умна, по-добре подготвена, по-добър политик. Но това няма значение. Тя е ужасно забавление.

Така стоят нещата. Потискащо е, но е истина.

Той е Ким Кардашиян. Тя е Джуди Уудруф.

Кой получава по-добър рейтинг? Кой бихте предпочели да гледате през следващите четири години, пита Розенберг.

През 1825 г. великият френски гастроном Брият-Саварен казва „кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си“. Днес в Америка можем спокойно да го сменим с "кажи ми какво гледаш и ще ти кажа какъв си“.

А какво гледаме? Със сигурност не са новините по PBS, заключава той.
 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за цирка америка новият клоун тръмп е най подходящ
112
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шоумен да но Президент на САЩ без Калифорния или Ню Юорк едва ли, самите нюйоркчани го мразят защото хотелите му имат много неизплатени сметки на строители и други работници
111
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би са гласували за него да е президент на палячовците, циркаджиите, фалиралите хотелиери и казинари, перачите на руски мафиотски пари но за президент ? На дали
110
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Майкъл Розенберг е много прав!Нискокачественото масово образование, което превръща мнозинството хора в стадо телета, лесни за манипулация чрез медии и реклама от местната и интернационална олигархия, като резултат дава власт на нагли и полуинтелигентни популисти, които довеждат държавите си, а понякога и света до големи исторически трагедии!Демокрацията може да е реална само, когато народът е постигнал чрез образование максимума на интелектуалния си потенциал. Другото е все форма на олигархия!
109
5
 
5
 
! Отговори
dp преди 7 години
Че Тръмп е чалга звезда се вижда и по написаните коментари тук, видимо са писани илиот чалга консуматори, или от руски агит-*** (последните по някаква причина гоброят за "своя" кандидат, не че някой знае защо).За съжаление светът отива към повсеместна чалгализация, още не е свикнал с масовитекомуникации дали глас и на масите дето и на тях им е по-добре да си мълчат.
108
2
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Аз си мисля, че на Путин му е все едно кой от двамата ще дойде. Ако дойде Тръмп - добре за Русия, Тръмп ще се разбере с Путин. Ако дойде Клинтън - още по-добре, защото тя е пет нива по-надолу от Путин като стратег. Путин няма никакъв респект от Клинтън и сигурно вече го сърбят ръцете. Това е мач от ранга на Барселона срещу Миньор Перник
107
1
 
2
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
То забавлението и майтапа са хубаво нещо, ама на гол дупак майтап...! ще ги видим какво мислят след 4 години...!
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм убеден че е президента на САЩ.На времето кинопрегледите загубиха в конкуренцията с телевизията.Сега ТВ губи в конкуренцията с интернет.Американците а и останалата част от човечеството повече се взира в компютърния екран от телевизионния.Преди повече от 8-години влязах в сайта на демократичната партия.От тогава до ден днешен минимум по 2-3 E-mail а плучавам от Обама,Клинтън и много дейци и сенатори на демократите.Те владеят компютърния екран.Да видим кой ще надделее.Телевизията или интерн
105
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 138Сорос пак е развързал кесията. Но са забравили да напишат "Платена публикацияплатена от руското посолство
104
1
 
15
 
! Отговори
Глупко преди 7 години
А нима това не важи и за нас българите? Нима ние не сме общество на консуматори? Сякаш и ние предпочитаме вече продуктово позиционирани риалитита вместо публицистика и наистина важните събития. Книгите са вече само украшения по рафтовете ....
103
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледали кардашян, а ние тука гледаме гнусните турски бози вече 10 години. кой е по ***?
102
4
 
10
 
! Отговори
!!! преди 7 години
За американците би било по-добре да изберат Клинтън, за останалия свят е по-добре ако изберат Тръм.Много вероятно е Хилъри да започне 3-та световна война, но дори и да не го направи, американците ще продължат да тероризират и експлоатират останалия свят. Тръмп е клоун - той ще си прави шоуто на феновете си, но по-вероятно да го прави само в USA, така че са всички извън америка, живота ще е по-мирен и спокоен.
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка ше цъфне с тоя.
100
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми тя Ванга беше казала, че последният президент на Щатите ще бъде черен. Същото е и в Русия и индикативите са същите. Те гледат само Первы канал. И за там, след забърсването на Сибир от Китай, щели да станат "духовна нация" и ще муцат въздух. За съжаление и ние не правим изключение от агитката. Искаме само турски и индийски сериали. Пропадащи държави. И няма нищо, което да ги замести. ИДИЛ!
99
0
 
7
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
хубава статия...
98
3
 
23
 
! Отговори
Няма значение преди 7 години
Няма значение кого ще изберат за президент - политиката си е предначертана от големите корпорации с техните лобита и конгресмени в джоба - Всичко останало е цирк за пред хората с кукла на конци. Обама се опитва много пъти да прави промени, но конгреса не ги допусна. Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят :)
97
5
 
12
 
! Отговори
а преди 7 години
коо аз си мислех, че ще изберат хилката, щото нали за дИмокрацията им всички са равни и след като сложиха кюнец в тоалетната си.... беше време за жена президент и после ***...г3й и.т.н. то след Кенеди много читави президенти няма, и едно шимпанзе да турят да рецитира "терористи" и да нахъсва безмозъчните все тая:)))
96
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нас българите Тръмп е по-добре. Тръмп има 5 деща от две жени. И петте му деца носят славянска кръв. Така че всеки да направи своя избор.
95
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах едно клипче в нета.Бедно предградие някъде там в САЩ.Дебели негърки по пеньоари с джапанки и ролки.Събрани на тумби викащи с пискливо с истеричен глас как само Хилъри Клинтън я е грижа за ЧЕРНИЯТ ЧОВЕК.Оня бил лош,расист,робовладелец,нямал сърце и крап лайк дет.От далеч си личеше дали по джапанките пеньоарите или трудно разбираемият диалект имащ нужда от субтитри,че тази групичка интелектуалци ще гласува са Хилъри.Пък тъпите необразованите и расистите ще гласуват за Тръмп.
94
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сорос пак е развързал кесията. Но са забравили да напишат "Платена публикация".