Обама: Убийте терористичните главатари в Сирия!

Сега именно антитерористичната операция е приоритет за Вашингтон
Обновена: 11 ное 2016 08:28 | 11 ное 2016 08:09,
42
Обама: Убийте терористичните главатари в Сирия!
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама е дал заповед на Пентагона да ликвидира главатарите на терористичната групировка "Джебхат Фатх аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра") на територията на Сирия. Това е съобщиха представители на американската администрация, цитирани от вестник "Вашингтон пост" и от ТАСС.

Американското издание подчертава, че по-рано Белият дом е игнорирал тази групировка, но сега хвърля за унищожаването на нейното ръководство "силите и средствата на разузнаването", а също ударни безпилотни летателни апарати.

От Белия дом казали пред вестника, че това решение отразява растящата тревога на Обама, че частта от сирийската територия, контролирана от "Джебхат Фатх аш Шам" може да стане база за подготовка и извършване на терористични актове в Южна Европа.

"Вашингтон пост" отбелязва също така, че заповедта на главнокомандващия на въоръжените сили на САЩ показва, че сега именно антитерористичната операция е приоритет за Вашингтон в Сирия, а не натискът върху президента на Сирия Башар Асад да подаде оставка.

Ударни дронове, според вестника, са започнали да изпълняват заповедта на президента от началото на октомври и досега са ликвидирани поне 4-ма шефове на "Джебхат Фатх аш Шам" Изданието добавя, че се очаква действията по изпълнението на тази заповед да се засилят с влизането на новия президент Доналд Тръмп в Белия дом през януари.

Наред с това министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции срещу 4-ма лидери на "Джебхат Фатх аш Шам" заради терористична дейност и подкрепа за терористични групи. Целта била тази организация да бъде окончателно сломена както финансово, така и военно.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма смисъл да ги убивате , просто им спрете финансирането и те сами ще се разпръснат
10
0
 
36
 
! Отговори
Тръмп ще действа преди 7 години
бих се изкефил да го видя този на снимката заедно с Хилари зад решетките.
9
0
 
41
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Това значи ли,че се върви към закриване на проектите "ИД" и "Ал Кайда" в Сирия????Демек-"Операцията неуспешна,да ограничим щетите!".Не казваше ли именно Обама,че войната с ИД ще продължи 10 години?А за неумерените даже и не споменаваше!Както и да е-САЩ могат да отчетат все пак значителен напредък в Сирия-макар страната да не е овладяна изцяло,то поне е съсипана и раздробена-50% успех.Горе-долу като в Украйна.....
8
0
 
39
 
! Отговори
Циник до интересно преди 7 години
Е...аре са....дадоха му на човека нобелова награда за мир - неудобно някак се получава - да трепе "миролюбивите джихадисти"
7
1
 
16
 
! Отговори
интересно преди 7 години
а ти що не ги уби?
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от умерената опозиция ли бяха или от по-твърдата...
5
1
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
4ма изтрепани муджехидини....добро начало...макарче файда йок - техните лидери никнат като гъби по целия свят! Ако искат трайни резултати трябва да направят като в Кувейт - изпращане на сухоземни трупи, и изтребване до КРАК на цялата ислямистка гмеж! За най-дребното провинение - разни салафисти...имами като Пазарджишкия имам дъъъълги години затвор ....изгонване (обратно в родините им) на всички търтеи, и па*разити от социалните системи на Европа, и целия цивилизован свят! Иначе скоро оправия ням
4
0
 
45
 
! Отговори
Да се има в предвид: преди 7 години
Убийте водачите на Ислямска държава и другите бунтовнически формации, защото нашата шайка няма да е на власт следващия мандат и могат да излязат такива пумии (че сме финансирали изцяло техните операции и са се ползвали с наша закрила), че Светът да се отрече от нас за винаги! Така, че действайте, заличете следите...
3
2
 
55
 
! Отговори
Челист преди 7 години
Какво съвпадение само,след толкова години симулиране на борба срещу ИДИЛ и сега точно след изборната победа на Тръмп идва тази заповед.Дали не се страхуват какво може да пропеят главатарите ако ги заловят живи
2
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....да няма в предвид главатара на ушанките в Москва..?
1
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прикриването на следите нека започне сега!