Крехък мир в Европа – трябва ни US лидерство в НАТО!

Шефът на НАТО предупреди, че мирът в Европа не е даденост
18 ное 2016 14:47,
54
Крехък мир в Европа – трябва ни US лидерство в НАТО!
Снимка: архив Reuters

Мирът и сигурността в Европа не са даденост, трябва ни силно американско лидерство в НАТО, необходимо е европейците да поемат справедлив дял от тежестта. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в реч пред Джърман Маршал фонд в Брюксел.

По неговите думи Съветът на ЕС тази седмица е показал, че няма намерения за обособяването на европейска армия, нито за единно оперативно командване. НАТО остава основата за съвместната отбрана, поясни той. Държавите, които са част едновременно от ЕС и от НАТО, не могат да имат отделни войски за общността и за пакта, коментира Столтенберг.

"Многократно много американски лидери, включително Барак Обама и Доналд Тръмп, поискаха Европа да повиши отбранителните си разходи, това е моя първостепенна задача", заяви той.

"Подкрепям усилията за укрепване на европейската отбрана, но това не трябва да отслабва трансатлантическите връзки. Трябват повече пари за по-добри способности, необходимо е обвързване със съюзници извън ЕС", посочи генералният секретар, цитиран от БТА.

По неговите думи разпокъсаността на европейската отбранителна индустрия трябва да бъде преодоляна, защото има твърде много типове въоръжение и това дава отражение върху възможностите за съвместни сражения с армията на САЩ. Столтенберг даде множество примери, сред които и това, че в армията на САЩ на въоръжение са четири типа бойни кораби, докато в Европа тези плавателни съдове са 29 вида.

Европа трябва да направи повече за отбраната и сигурността, необходимо е повече сътрудничество между ЕС и НАТО. Европа и Америка се нуждаят една от друга, Америка има интерес от европейската сигурност. Америка няма по-благонадежден партньор, Европа е най-добрият приятел на Америка, заяви Столтенберг на фона на предизборните изявления на следващия президент на САЩ Доналд Тръмп, поставили под съмнение бъдещето на НАТО в досегашната форма на отбранителния съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Държавите, които са част едновременно от ЕС и от НАТО, не могат да имат отделни войски за общността и за пакта, коментира Столтенберг."Г-н Столтенберг как смята, дали и САЩ "не могат да имат отделни войски". Да, ама не. Имат, имат. А на тъnaта и автопродажна Европа се внушава да няма, та да си дава парите за военните сили на САЩ. Защото НАТО е САЩ!!!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двигателят на популизма и защитници на "свободния Запад" са ЛИБЕРАСТИТЕ и ШОРОСОИДИТЕ https://youtube/watch?v=tO3IW2JgATM правителствен-пътнически-транзитен над Швейцария и оня галлфон-летец-шоколаден рискува да го свали с струята се.На борда Александър Фомин, журналисти отиващи в Перу - съвсем като ХОХЛИТЕ.
33
0
 
2
 
! Отговори
ШАРО преди 7 години
ВЯТЪР ВИ ВЕЕ НА БЯЛ КОН. ОТ ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС НИЩО НЕ СТАВА, БЛЕЙКИ ТАКИВА. И ВИЕ СИ ГО ЗНАЕТЕ.
32
1
 
7
 
! Отговори
Иван от Русия преди 7 години
НАТО - Франкенщайн
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сталин е казал: има човек има проблем, няма човек няма проблем... Има НАТО има проблем, ако го няма НОТО няма да има проблем. От кого ни пази и охранява?!? Само американските интереси защитава по целия свят. Време е да се разпусне. И Паси да бъде съден за това че ни вкара в НАТО.
30
1
 
22
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
36и защо ли е създаден НАТО, сигурно за гроздобера във Франция и бирения фест в Бавария....анти СССР това е, страх си ги е било от Товарищ Сталин и износа на комунизъм...
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за войните по света са виновн сащ,израел и ес.отрочето им нато е естественния враг на мира.нато е създадено само за да няма мир.за същата цел са създадени тероризмът и всички останали западни недоносчета
28
1
 
19
 
! Отговори
стоил преди 7 години
Писна ми такива ка.ути да ни насаждат постоянно страхове и винаги да виждаме враг!!!!!
27
0
 
21
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
дрън дрън, свикнали са американците да изливат ефни пари в НАТО а такива мижитурки да вегетират за тяхна сметка. Сънува то,з червени бабички с калашни ци из Копенхаген.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е дрън дрън как така до преди 27 години мира беше даденост и когато дойде свободата демокрацията и другите тем подобни глупости всичко пропадна вече не е даденост май че комунизма се оказа невероятно силен да пази мира което сега не е по силите на никой много му е къса паметта на тоя
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като премиер и сега е хамериканизиран. В Норвегия много хора не го харесват заради случката с Брайвик. Интересното е, че е от АP - работническата партия , демек социалисто комунист.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дрън трън 32ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА ПЪЛНА НЕГРАМОТНОСТ и зомбирано съзнание!!!!!! КОЙ те излъга, че нато е създадено в "противовес" на СССР??????????? Пък и по неграмотност добавяш и Русия. нато-нациките се "съюзяват" веднага след Втората световна война 1949г. А Варшавския договор е създаден през 1955г. БОЖЕ, КАКВА НЕГРАМОТНОСТ или пък тенденциозност! Или пък си *** ***. Затова сме на тоя хал!
23
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Искаме мир!Ако го нямаше НАТО сега щеше да си крепостен селянин без паспорт, да ходиш с ватенка и кирзови ботуши, Гоце да е генерал-губернатор и да те налага с нагайката, че не говориш руски
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТАН е нужен само на такива като този, които са на една много добра заплата там. Както и на ВПК най-вече на САЩ, които искат повишаване на военните разходи, за да им се купуват оръжията.Лансиране на заплахата Русия, защото каквито и да са ИДИЛ-ци, някак не върви да се поръчват нови кораби, самолети и др. подобно въоръжение за борба с брадатите. Виж Русия е друга бира, има ядрен арсенал, голяма армия и трябва да се отговори подобаващо вкл. с повишаване на разходите за нови оръжия.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...че в армията на САЩ на въоръжение са четири типа бойни кораби, докато в Европа тези плавателни съдове са 29 вида., как е допуснато такова безобразие? Европа да има толкова много типове кораби от различен производите. Трябва да биват произвеждани от точно определени компании, по възможност да са 2-3. Абе направо една с американска и израелска връзка. НАТО си е политика, бюрокрацията и гейове.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ще си плащаме на САЩ за охрана.
19
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай руската кочинаа! Русофиилистиците-путинофиили, азиатската измеет, откачаа като чуе НАТО!
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия може да пази европа, даже ще го прави доброволно ако бъде поканена в ЕС, още Шарл Дьо Гол го е предрекъл а той е бил прав за всичко, което е казал.
17
4
 
32
 
! Отговори
321 преди 7 години
Най голямата заплаха за мира в Европа е НАТО,те са готови на всичко за да съществуват и да приберат милионите.
16
3
 
31
 
! Отговори
Искаме мир! преди 7 години
Не искаме Нато! Искаме мир!