Китай за сближаването на САЩ и Тайван: Нищожна маневра…

Според Пекин Америка няма да промени позицията си за "един Китай"
3 дек 2016 11:25,
32
Китай за сближаването на САЩ и Тайван: Нищожна маневра…
Снимка: архив Reuters

Китай коментира телефонният разговор между новозибраният президент на САЩ Доналд Тръмп и президентката на Тайван Цай Ингвен като "нищожна маневра".

Китайският министър на външните работи Ван И заяви, че не вярва този разговор да промени политиката на Вашингтон за признаване на един Китай, съобщи базираната в Хонгконг телевизия "Феникс", цитирана от световните агенции.

"Това е чисто и просто нищожна маневра на тайванската страна", заяви Ван на външнополитически семинар, информира БТА.

Още по темата

"Това не може да промени вече установения в международната общност принцип за един Китай. Не вярвам, че ще се промени следваната отдавна политика на правителството на САЩ за признаване на един Китай. Този принцип е крайъгълният камък на развитието на китайско-американските отношения и ние се надяваме тази политическа база да не бъде променяна или повреждана по какъвто и да било начин.", каза още външният министър на Китай.

В телефонния разговор с Доналд Тръмп тайванската президентка го е помолила да помогне на Тайван да си осигури повече възможности за участие в международната политика, според съобщение на пресслужбата й, цитирано от ДПА.
Цай е поздравила Тръмп за избирането му от свое име и от името на тайванския народ и е изразила увереност, че той ще управлява отлично.

Във връзка с отношенията между САЩ и Тайван тя е изразила надежда, че двете страни ще продължат да укрепват взаимодействието и контактите си за изграждане на по-тесни връзки на сътрудничество.

В съобщението не се уточнява кой е бил инициаторът на разговора и дали е бил споменаван Китай, съобщава ДПА.

Тайван е един от най-чувствителните политически въпроси за Китай и Пекин обикновено осъжда остро всякакви официални контакти на чужди правителства с неговите лидери.

Китай е дълбоко подозрителен към Цай, която спечели изборите през януари, и смята, че тя ще се стреми към независимост на острова, което за Пекин е червена линия. Тя обаче настоява, че е за запазване на сегашния статут и за мирни отношения с Китай, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
защо трьмп се обажда на таиван за да дразни китаи след встьпването му вдльжност на 22 януари 2017 китаи да си поиска парите от сащтогава ще настане веселбата
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2ти си пропуснал часовете по история ми се струва
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай забравиха май как го ядоха японския и кой ги изкара от л..ната...