Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ

Политическите му амбиции датират поне от... 1988 г.
16 яну 2017 22:22, Елка Василева
113
Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

По-малко от 17 месеца бяха достатъчни за Доналд Дж. Тръмп, за да превземе Белия дом в битка с противници, бленуващи за това от години. Но политическите амбиции на милиардера ексцентрик датират поне от . . . 1988 г., пише Франс прес.

Разбрахме го от предаването на телевизионната звезда Опра Уинфри. "Ако тръгна в тази посока, е твърде възможно да спечеля, защото на хората им е писнало да гледат как този и онзи разграбват САЩ", кротко изрича тогава светлокестенявият търговец с недвижими имоти, чиято усмивка толкова често краси първите страници на нюйоркските таблоиди.

Авторът на бестселъра "Изкуството на сделката" е на 42. Всъщност той решава да не участва в тогавашните избори - но семето вече е посято.

Началото

Идва 1999 г. - време за ребелот. Този път Доналд Тръмп прави нова стъпка. Напуска републиканците с намерението да грабне номинацията на малката Реформистка партия, избирайки курс между лявото и дясното, за да брани "хората на труда". След четири месеца обаче се отказва.

Същевременно магнатът шлифова патриотичното говорене с протекционистки уклон, което ще му осигури успех 17 години по-късно. Милиардерът заклеймява страните, които "мамят" САЩ в международната търговия - Германия, Япония и . . . Франция, "един ужасен партньор".

Прехвърляме се бързо към месец юни 2015 г. Надпреварата за Белия дом е в разгара си. Демократите Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, както и 11 републиканци, сред които Джеб Буш, Марко Рубио и Тед Круз, вече се борят за номинациите на своите партии.

Във фоайето на "Тръмп тауър" в Манхатън Доналд Тръмп обявява намерението си да участва в президентските избори и обещава "да върне величието на Америка". Месец преди това името му не се споменава в проучванията. Разбрали за кандидатурата му, коментатори и чуждестранни дипломати се подсмихват.

През юли той за пръв път излиза начело в една анкета. Кандидатурата му - досущ като блокбъстър, предизвиква бурни спорове и дъжд от нападки, но Господин Тръмп никога не се извинява и не слиза от екраните на новинарските канали.

Политическата класа е шокирана, когато на 7 декември 2015 г., малко след атентатите в Париж, той предлага да се затворят границите за мюсюлмани. Това изстрелва популярния вече "Доналд" още по-нагоре в допитванията с 25, после 30, после 35 на сто сред участниците с републикански нагласи.

Първичните избори

В навечерието на първичните избори, през февруари 2016 г., "твърдият" републикански електорат е убеден, че кандидатът популист - с други думи, противникът на системата и елитите, ще достигне този таван от 30-35 процента и ще остане там. А накрая някой ще обедини останалата част от партията и ще спечели двубоя с Доналд Тръмп.

Партията обаче е обзета от гражданска война и сякаш понесена от вълната на протест срещу елитите, олицетворявана от Доналд Тръмп и Тед Круз - сенатор от "Чаеното парти". На 1 февруари 2016 г. тексасецът се класира първи на партийните събрания в щата Айова.

За всеобщо учудване продължаващите първични избори се превръщат в рядко ожесточено състезание между тези две фигури, охулвани от своите противници в партията. Милиони пропиляват напразно поддръжниците на призива "Всеки друг, но не и Тръмп". През май нещата приключват с победа на милиардера.

Войнствено настроен, той приема номинацията през юли и отправя зов за съдействие под лозунга "Америка преди всичко!".

Срещу Клинтън

Тактиката му остава непроменена в битката с кандидатката на демократите, по-щедро финансирана и подкрепяна от популярния Барак Обама. Републиканецът събира дивиденти от обществения гняв, развихрил се в САЩ. И все по-силно сплотява своята партия.

Пред стотиците хиляди американци, които идват да го слушат по митинги, той описва Хилари Клинтън като радетелка за елита, свързана с Уолстрийт, защитничка на статуквото и бъдеща затворничка заради аферата с нейните имейли.

Седемдесетгодишният кандидат се възползва без притеснение от прилошаването, сполетяло през септември 68-годишната жена, бивш държавен секретар.

Но все така изостава в анкетите сред населението. Съперничката му взема връх в трите телевизионни дебата, а той се забърква в препирни с роднините на убит войник мюсюлманин, с бивша Мис Вселена и в спорове ту около данъчната декларация, ту около фондацията му.

Месец преди изборите Републиканската партия открито се примирява с перспективата да изгуби Белия дом, след като е изровен видеозапис от 2005 г., на който Доналд Тръмп се хвали, че хваща жените за интимните им части.

Но в последните седмици късметът напуска фаворитката. На 7 октомври Уикилийкс започва да публикува хакнати имейли на Джон Подеста, оглавяващ предизборния й щаб. Изложени са на показ архивите около кандидатурата на Клинтън - частна кореспонденция, пълна с всевъзможни разкрития за цинизма и задните мисли, свързани с една политическа инициатива.

Междувременно ФБР изненадващо възкресява аферата за имейлите; всичко това е съкрушителен удар за кандидатката, чийто глас вече не се чува.

Съчетани, полемиката срещу Клинтън и посланието за промяна на Доналд Тръмп дават на магната възможност да изтъкне разликите между двете кандидатури. Светът вижда с почуда как предпочели някога Барак Обама бели избиратели от народните класи са гласували този път малко по-охотно за кандидата на републиканците.

Милиардерът също е изненадан. "Смятах, че съм изгубил", сподели той и призна, че съзнателно е наел малка заличка за вечерното си изборно парти в Ню Йорк.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя *** ако му дръпнат чертата на активи/пасиви много се съмнявам дали цифрата отдолу ще е със знак плюс.Добре че има главанаци да му дават кредити.Тоя разбира бизнеса като едно безкрайно вземане на кредити и накрая обявява фалит.Това ще случи и на САЩ.
49
3
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Обаче Демократите в САЩ - Клинтън, Обама го играха адски мръснишки!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 47Бившата ДС НЕържи единствено БСП!!Виж ако беше казал че ържи Боко, хАтака, Сокола, Архара, Мадридският разбойник и т.н, нямаше да сгрешиш. Ама нали по селата все не сте разбрали и все избирате грешният човек. А после докато се "светнете" и те ви го "насветкат" отзад!
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ"Обяснението е просто- гласуваха за него.
46
3
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Индустриалният капитал победи над финансовият! Око може да види, а ръка да пипне! Дествителните строители от кн. "Създали успехи" - Смислен живот!
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩАко продължава да я кара както до сега, Тръмп от президент ще се превърне в затворник, това му го казаха в прав текст. От 3 дена Тръмп започна да хвърля огън и жупел по Русия, дори вчера пряко обвини приятелят си Путин във военни престъпления в Сирия.
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръпм не преговаря с аматьори, Тръмп играе на едро. Няма ЕС, няма тоя- оня победата му беше в кърпа вързана. Сега да видим какви партньори ще бъдат с Путин.
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трумпета е толкова знаменитост колкото и милиардер.По би му отивало заглавие "Как един мошеник стана президент на САЩ".
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудно как спечели Тръмп и то без да купува кебапчета на ромите и без да превъзнася обратните???
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименкакто и другата клика дето се правят на демократи
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВече не е нужно, този път друг ще свърши работа на много по-високо ниво. Чакаха българите да изчистят социализма и дс, вече никой няма да ги чака. Направо почват и чистят.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България сега е , че остатъчната мрежа на бившата ДС държи БСП будна. България трябва да се изчисти от остатъчната мрежа на бившата ДС, само тогава можеме да се оправимe. Ако не се изчистиме от остатъчната мрежа на бившата ДС никога няма да се оправиме.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С РУСИЯ МОЖЕ И ДА СЕ РАЗБЕРЕ, НО КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ОТНЕСАТ ГОЛЯМАТА ТОЯГА.
37
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Чува се че сред другите *** в Европа БСП било дадено за пример. Явно комунизма мре, щом дават за пример умрела партия.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов е ленинист!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНЯМА ДА ГИ ОСЪДЯТ. А НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ЩЕ ОСЪДЯТ СОЦИАЛИСТИТЕ.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимени не само за тях
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И шутове ще има за русия от сърце.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТая година само русофилите ке падата
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСЕГА ЩЕ МАХНАТ И РУСКАТА ПРОПАГАНДА, ОМРЪЗНА ИМ ОТ ГЛУПОСТИ ПРОСТО.