Междинните избори в САЩ: Махалото отива към…

Материализира ли се очакваната "синя вълна"?
Обновена: 7 ное 2018 06:18 | 7 ное 2018 05:48, Елка Василева
37
Междинните избори в САЩ: Махалото отива към…
Снимка: Reuters

Първите резултати от произведените междинни избори в САЩ подсказват, че демократите могат да установят контрол с крехка преднина в Камарата на представителите, а републиканците, изглежда, са в позиция да увеличат мнозинството си в Сената, съобщи Франс прес.

Демократите се надяват да пожънат ценни победи, но "синята вълна" срещу Доланд Тръмп засега не се материализира, тъй като републиканците се съпротивляват добре, отбеляза агенцията.

За момента републиканците губят две места в долната камара, след като демократката Дженифър Уекстън победи във Вирджиния, а Дона Шалала във Флорида. Републиканците пък отнеха на демократите ключово сенаторско място в щата Индиана с победата на Майк Браун.

Още по темата

Ще изминат обаче часове, преди да се получи по-точна картина за състава на 116-ия Конгрес. Демократите трябва да отнемат 23 места от републиканците, за да овладеят камарата.

Александрия Оказио-Кортез, прогресивната демократка от Ню Йорк, се очаква да победи на междинните избори и да стане най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ, съобщи ДПА. Двадесет и девет годишната Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите, на работниците и се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството.

Четиридесет и четири процента от американците одобряват работата на президента Доналд Тръмп, а 55 на сто не я одобряват. Това показват данни от представено снощи проучване на телевизия Си Ен Ен, в което са участвали хора, гласували на междинните избори в САЩ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Твърда подкрепа за Тръмп изказват 31 процента от респондентите, а 47 процента категорично не одобряват политиката му. Две трети от участниците в допитването казват, че решението за кого да гласуват на вчерашните избори е било повлияно от отношението им към президента.

Седем от 10 участници в допитването изразяват удовлетворение от положителния ход на икономиката и казват, че финансовото им положение за последните две години се е подобрило. Четири от всеки десет смятат здравеопазването за най-важен проблем в страната, а двама от всеки десет сочат за такъв имиграцията.

От информацията не става ясно колко души са участвали в допитването и как е било направено то.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: междинни избори в САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
8
 
! Отговори
Оф! преди 5 години
До дам-дъмПогледни в сайта на Ню Йорк Таймс, там ги има резултатите в реално време и тогава дамдъмкай глупости!
6
16
 
5
 
! Отговори
дам-дъм преди 5 години
къде водят за конгреса, трампосо? тръмп загуби яко, само гледай какво става след две години.
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не печели! Ако има губещи, това са женжърите певачките и Робърт Дениро. Марш в Канада ах маци :-)
4
7
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Боже, само като им гледам имената си представям каква мелезна нискоинтелигентна и необразована, но алчна сганн влиза в сенат, конгрес и т.н. Сара Пейлин ще ни се стори като Айнщайн в сравнение с тия добитъци. Те са заплаха за човечеството.
3
7
 
28
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
Оправете си статията! Стига фейк! Републиканците не се "съпротивляват", а ПЕЧЕЛЯТ в тези междинни избори! Вече си осигуриха 50 от 100-те места за сената, като ще добавят поне още 5 места по екзитпол, водят с 22 към 17 в избора за губернатори, водят също и в изборите за Конгрес с 154 към 151 вота! Синя вълна ли? Хаха!
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Язък за напъните на холивудската п а смина :-)
1
5
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Пореден тъжен ден за неолиберализма!