Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение

В бъдеще можем да придобием ракети и друго въоръжение
18 юни 2019 14:30,
189
Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение
Снимка: БулФото

Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране на цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда са само началото. Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребиля F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи. Към съобщението нямаше никакви конкретни параметри по сделката, но преди време военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква сделката да струва около 2 милиарда лева.

Още по темата

По думите на Шаламанов реформата в българската авиация не може да бъде отлагана повече и трябва да се случи с следващите 5 до 7 години.

"В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях", изтъкна бившият министър.

Според него, желанието на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е въху реализацията на ползите от новия самолет. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира преди време, че страната ни има готовност да поеме пълното плащане на машините накуп.

Шаламанов коментира и финансовата рамка, която американският Конгрес определи за сделката - 1,6 млрд. долара (2,9 млрд. лева). Това обаче доста надвишава сумата, която българското народно събрание разреши да бъде използвана - 1,8 милиарда лева.

"Това, което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета. Има и въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще", разясни той.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходими за участие на силите на Алианса в различни операции.

"Ние можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера", убеден е Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай х Извинявай - да се чете +!!!!Обърках бутоните сори мен :(
70
8
 
9
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо заробване със рушвети на правилните хора
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние боравим с информация отцелия свят -- на твоите приветиот германия не вярваме. Ясно ни е,че си задръстен.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От никаква германия не си ти !Кой знай в ква дупка за жълти стотинки работиш !Ако беше в Германия нямаше да имаш толкова време да се занимаваш с глупости !И аз мога да напиша Привет от Мозамбик !Или Бали !Както ти харесва :)Така че не мисли че като изсер Еш подобно нещо и хората ще те вземат под внимание !
67
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕ ПАРАШУТИТЕ ИМ НЕ СЕ ОТВАРЯТ НА АМЕРИКАНЦИТЕ,НИЕ САМОЛЕТИ ОТ ТЯХ ЩЕ КУПУВАМЕ И ТО НА ЦЕНАТА НА МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНА РАКЕТА... ЖАЛКО САМО ЗА ЗАГИНАЛИЯ ПАРАШУТИСТ
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-доброто техническо образованиесе получава в московския държавен технически университет Бауман.Не в американския мит.
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 61Нещо да споделиш за обхвата ?Един вид на колко растояние виждаш целта ?Ако не си на ясно руските машини поразяват целта преди да ги засече целта !!!Не си прави илюзии че самолетите са като през 80!Разледай техническите характеристики, и тогава ръси заключения, тесногръд дървен философ !!В България едно не харесвам че всеки се занимава и ръси експертно мнение без да има и бегла представа от материята !Това ти го споделя пилот, който си събра багажа преди 5 години!
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияМожете да се гордеете с тези Ф 16 блок 70 ! На Балканите нито една държава няма такива самолети , дори и Турция ! Турция има Ф16 ,но по-стар модел ! А българите стават собственици на Ф16 блок 70 , поразява 20 мишени едновременно ! В нета има много инфо за Ф16 блок 70 , търсете и се информирайте на какво са способни тези самолети и ще разберете ,че в момента дори Турция ви завижда !
63
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е, разбира се, че е стратегическо решение да се плати данък на господарите. Тактически чисто военно от такива остарели самолети няма абсолютно никаква полза.
62
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияАко искате качествени оръжия купувайте от САЩ ! Американците са много напред с материала ! Повечето американски самолети са невидими за вражеските радари , никакви руски радари и ПВО не могат да ги засекат ! Как действат по принцип радарите и ПВО ?! Изпращат сигнали в небето , тези сигнали достигат до вражеския самолет и обратно се отразяват към радара ! А американските самолети поемат тези сигнали ,но не ги връщат обратно към радара и така остават неуловими за радарите !
61
8
 
10
 
! Отговори
стратезите от Бълхар преди 4 години
да купим един остарял ф16 за 200 млн, вместо един 4++ поколение СУ-35 e 105млн с включени резервни части и обучение на персомнала. Това е стратегияда не прекараме газ за половин Европа също е стратегия. Явно на немците им липсва стратегия та затова опъват тръбата.Да не построим модерна ядрена централа от най-добрия световен производител - Русия.. страхотна стратегия, нищо че целия свят строи руски ядрени централи. Днес разбрах - по-голям стратег от българина няма.
60
11
 
9
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Хахахаха, сърбите руснаците ги набутаха като им подариха няколко стари МиГ-29 в насипно състояние. Сега ще плащат през носа за модернизация и поддръжка, сигурно ще им излязат по-къпи от нашите Ф-16 без да имат и 25% от нашите възможности. Пази се когато Мечката ти носи подаръци.
59
9
 
10
 
! Отговори
И по-точно! преди 4 години
Стратегически глупаво решение! Толкова глупаво, та няма накъде... По добре да бяхме купили С400 като турчулята!
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В джерб са все шамандури катотози експерд. И са ослушват, исе оглеждат страхливо, няма лида гръмне нещо покрай тях.
57
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във военните технологии Русия е изпреварила сащ с 20 - 30 години.Какъв е този неграмотен "експерд"който ни пробутвате. И се опитватеда ни зарибявате, че ще купувамеи занапред. Никакво купуване наоръжие от сащ. Това е вредно заБългария.
56
5
 
10
 
! Отговори
абе да ви питам преди 4 години
аз вас така леко, едно леко въпросче така, бе какво става с визите за САЩ, нали сме партньори сега, а? Пък и САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори, а?
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияФ 16 блок 70 поразява 20 мишени едновременно ! Вие да сте чували руска тенекия да поразява 20 мишени едновременно ?! Темата за качествата на американските самолети и руските тенекии е изчерпана !
54
7
 
6
 
! Отговори
Добрият чичко Адолф преди 4 години
Стана супер, че изхвърлиха Турция от програмата Ф-35. Сега нашите Ф-16 ще бъдат най-добрите самолети на Балканите. Гърция, Турция и Румъния също имат Ф-16 но от по-старите модели.
53
2
 
11
 
! Отговори
До 51 Факт преди 4 години
Не знаеш историята. Прочети какво е станало през 1915 г. в Добруджа и кой български генерал е обърнал казаците във паническо бягство.
52
4
 
2
 
! Отговори
привет от Русия преди 4 години
Русия приветства стратегическото решение на нашите български натовски партньори за закупуване на модерни F-16 за 4 милиарда и дори е готова да предостави на своите натовски български парнтьори изгодени заем за закупуване на цели 80, не само осем модерни стратегически американски F-16, това е добър самолет доказал се през многото десетилетия на експлоатация.