Сянката на рака тегне над 11 септември години след атентатите

Хиляди се сблъскват с диагнозата след облака токсичен прах и отломки
9 сеп 2019 21:35, Елка Василева
81
Сянката на рака тегне над 11 септември години след атентатите
Снимка: архив, Reuters

Джаклин Фебрилет беше на 26 години и работеше на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадистите самолети се блъснаха в кулите близнаци.

През 2016 г., 15 години след атентатите с най-голям брой жертви в историята на САЩ, тази професионална синдикалистка, станала майка на три деца, получи диагнозата "рак с метастази". Има само едно логично обяснение: облакът токсичен прах и отломки, в който се е оказала в деня на катастрофата, пише Франс прес.

Ричард Фарър, днес на 37 години, работеше често в района на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 година.

Преди 18 месеца, след болки в стомаха, на младия баща е открит агресивен рак на дебелото черво, който обикновено засяга доста по-възрастни мъже и към който не е имал никакво предразположение.

Далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени при срутването на Световния търговски център (СТЦ), Ню Йорк продължава да брои засегнати от рак и други тежки болести, особено белодробни, свързани с токсичния облак, който се носеше в продължение на седмици над южната част на Манхатън.

Пострадали са не само спасителите

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото на СТЦ, бяха първите засегнати: от 2011 г. изследване, публикувано в научното сп. "Лансет", показва, че те са изложени на повишен риск от рак.

На около 10 000 от тях е бил открит рак според Здравната програма СТЦ - федерална програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите.

Джаклин Фебрилет и Ричард Фарър са част от "обикновените" хора, работели или живеели в южната част на Манхатън след катастрофата - категория от болни, която не спира да нараства.

В края на юни 2019 г. над 21 000 от тях са били регистрирани в медицинската програма - два пъти повече, отколкото през юни 2016 година.

От тези 21 000 близо 4000 са получили диагноза "рак", като тези на простатата, гърдата или кожата са най-честите случаи.

Макар че е "невъзможно да се определи точната причина (за рака) за конкретен индивид, защото никой кръвен тест не включва СТЦ като възможна причина", няколко изследвания са показали, че "равнището на заболеваемостта от рак е нараснало с между 10 и 30 на сто сред изложените (на облака) хора", обяснява Дейвид Презънт, главен лекар на нюйоркските пожарникари, който е започнал изследванията по този въпрос.

И се очаква в бъдеще този брой да нараства, казва той, поради остаряването на изложените хора и природата на някои видове рак като белодробния или мезотелиомата, които се развиват в период от 20 до 30 години.

"Никой не можеше да го предскаже"

В този контекст в края на юли Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 г. за 2090 г. крайната дата, до която може да се предявяват искове за обезщетение пред специален федерален фонд.

За тази цел той ще бъде попълван редовно със средства, след като изчерпа първоначалната сума от 7,3 милиарда долара със средно обезщетение от 240 000 долара на всеки болен и 682 000 долара за всеки починал.

След като на няколко пъти отлагаше крайната дата на работата на фонда, Конгресът призна, че ще трябва да се осигурява покритие за "хора, което са били бебета (по време на атентатите) до края на живота им", обяснява адвокатът Матю Байоне, който представлява Фебрилет и Фарър по исковете им за обезщетение.

"Никога не е имало нападение, сравнимо с това на 11 септември", подчертава той. "Никой не можеше да предвиди това, което ще се случи с милиардите тонове строителни материали, горящи в продължение на 99 дни", които изхвърлиха във въздуха нечувани количества химически продукти, включително диоксини, азбест и други канцерогенни субстанции.

В очакване да научат всички здравни последствия от трагедията, Джаклин Фебрилет и Ричард Фарър изразяват съжаление, че след атентатите град Ню Йорк не е направил повече за защита на жителите на квартала.

"Можеше да се положат повече усилия за ограничаване на излагането на здрави възрастни и да ги спрат да влизат в зоната на катастрофата", казва Фарър.

Приоритетът беше "градът да се върне към нормалното, Нюйоркската борса поднови работа след няколко дни", но "никога не ни казаха, че нещо може да се случи", изразява съжаление Фебрилет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
31
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До али - Не са две държави, САЩ и изсраел са една държава с едно правителство - еврейско. Сега и България се присъединява към тях, - еврейско правителство, изчезващи българи и мултикултурно общество, досущ като прерията между Атлантика и Пацифика.
52
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големият гаф (защото имам теория, че може и да не е, за което ще прочете към края на текста) на платените илюминатски медии на 11.09. е, че те обявиха рухването на сграда номер 7 още преди то да се е случило! Каналът е BBCWorld, а надписът, който виждате отдолу гласи: 47 етажната сграда на братята Соломон, близо до СТЦ, също рухна.
51
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доказано е без всякакво място за съмнение, че тази сграда бе взривена с експлозив, а не се срути от пожарите, каквато е нелепата официална версия. За да бъде направена такава детонация на една сграда (т. нар. контролирано разрушаване), са нужни месеци планировка включващи подробни изчисления и позициониране на експлозивите в носещите колони. Сграда номер 7 е едно от най-големите доказателства, че това е планирано събитие и не става въпрос за никакъв ислямски екстремизъм.
50
0
 
38
 
! Отговори
Stef преди 4 години
"Никога не е имало нападение, сравнимо с това на 11 септември"Айде бе...малко ли хора бомбандирахте през годините.Нещо не ми е тъжно за вас.
49
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако спрете с тези измислени думички, да се правите на голямата работа, би било идеално. 'Експозиция' няма ли българска думичка ?
48
1
 
33
 
! Отговори
devcon преди 4 години
Не може след еднократна експозиция към отрови да се развие рак! И то след 20 години, камо ли пък на дебелото черво. До вчера им бяха виновни електронните цигари, днес - 11.09
47
0
 
31
 
! Отговори
dodger преди 4 години
пълни измислици. Не може след еднократна експозиция към отрови да се развие рак! И то след 20 години, камо ли пък на дебелото черво. До вчера им бяха виновни електронните цигари, днес - 11.09
46
0
 
32
 
! Отговори
dodger преди 4 години
пълни измислици. Не може след еднократна експозиция към отрови да се развие рак! И то след 20 години, камо ли пък на дебелото черво. До вчера им бяха виновни електронните цигари, днес - 11.09
45
0
 
34
 
! Отговори
dodger преди 4 години
пълни измислици. Не може след еднократна експозиция към отрови да се развие рак и то след 20 години, камо ли пък на дебелото черво. До вчера им бяха виновни електронните цигари, днес пък - 11.09ти
44
0
 
44
 
! Отговори
tsv преди 4 години
И в Белград хората все още измират с диагноза рак след бомбандировките през 1999г., заради обогатения уран, който им изсипваха отгоре омиротворителите..
43
0
 
31
 
! Отговори
A преди 4 години
До от мен 30И от мен на теб и на твоите лели, майка и др.
42
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно ще ви кажа: Ако беше истински атентат, щяха да ударят обелиска, който е свързващо звено между Капитолия, Белия дом и мемориала на Линкълн. Тогава правителството щеше да го заболи най-много. Не си давате сметка какво значение има този обелиск в сравнение с някакви си сгради.
41
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И у нас новото строителство прилага масово синтетични материали, защото са по-леки, а и ефектни. Когато нещо се подпали, я склад, я училище, гори бързо и с много отрови. Това саниране, което ни го наложиха със захарчето "безплатно" не се знае при след време как ще го оплакване. Само заради бързия оборот и печалбите на строителната индустрия.
40
2
 
40
 
! Отговори
Broken News Live преди 4 години
Много "национални" празници има този месец, 6.lX, 9.lX, 11.lX, 22.lX. Честито!
39
1
 
46
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Хюсеин Бубарак Обонго - получи повод, да се "развършее в Азия и Африка"... Арабска Пролет... Либия, Сирия, Ирак... Милиони алаходупци импортирани в Европа... 8 години (2 мандата) Бубарак Хюсеин Обонго - води войни - накрая му дадоха - Нобелова награда за Мир.
38
4
 
49
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Има много "загадъчности" около тези - така наречени "атентати".Еврейският собственик на сградите - удвоява застраховката кратко преди тях (бях чел някъде).. Не е ясно - вероятно и до днес - какво всъщност се забива в Пентагона - гледах забавените повторения - не ми приличаше на самолет... По-скоро на ракета. И защо паднаха сгради, в които не се беше "врязал" самолет.Как тайните им служби са "пропуснали" курсовете за "каране" на Боинг, които камиларите са минали.Хюсеин Бубарак ОбонгоИ арабска
37
4
 
70
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
Вие наистина ли вярвате, че десетина камилари са организирали няколко атентати в САЩ, удрящи по най-стратегическите обекти там?И това е станало без знанието на тайните служби на САЩ.Защо някой от вас не си направи един експеримент да изпрати произволен имейл в САЩ, че "взривовете в Ню Йорк, Вашингтон и Л.А. са подговени за годишнината от 11/09"Ще ви опандизят моментално.Айе със здраве!
36
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализъм, който стана уродлив и нечовешки, и е обхванал като огромна метастаза света! Ужасни неща ги очакват днешните деца. П
35
2
 
63
 
! Отговори
Koe преди 4 години
Никой нормален човек на земята не вярва на тия глупости. Журналистите се оказаха по-зле и от комунистически активисти - за някои лев и майките си продават.
34
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива статии явно показват как медиите безкрайно подценяват хората, да не говорим за тези дето пък дърпат конците на медиите. След 18 години все още считат, че някой им се хваща на лъжите!