Конгресът на САЩ призна арменския геноцид

Неочакваното гласуване ще предизвика гняв в Турция
30 окт 2019 12:30, Елка Василева
62
Конгресът на САЩ призна арменския геноцид
Снимка: архив, Reuters

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с голямо мнозинство резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

Неочакваното гласуване със сигурност ще предизвика гняв в Турция, отбелязва АФП.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон. Приемането й стана с 405 гласа "за" и 11 "против".

В резолюцията се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване. Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това "правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид".

Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До azАма те американците вече са го признали, индианците имат специален статут и имат специални гаранции за доходите им, тъй като не са способни да се научат да работят истинска работа, та заради "вината" отпреди 300 години американците са им дали доходи от казина и какво ли още не. Вие от колко време не сте чели нищо по въпроса?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такааа. Турция сгази лука, и сега американците ще започнат да им сипват. Нека и Ердо малко се сблъска с реалността.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НЕбългарин"Сега Турция, като им развали плановете за велик израел и им изгони терористите"Турция активно подкрепяше плановете им за велик изреал и подпомагаше терористите им. Именно през турция нализаха повечето терористи на ИД от великобритания и оръжия от българия. Турция също изкупуваше петрол от ИД.Обаче когато сирийската армия наближи река ефрат емериканците изтеглиха теоррите от ИД и ги замениха с кюрдите. Това вече не ги устройва турците щото те си имат отдавна проблеми с кюрдите.
50
4
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 4 години
От направените коментари виждам, че българският патриотизъм се изявава най-вече и меко казано в открит туркофобизъм. Българите може да са зле, но важното е турците да са по-зле. Съжалявам ви...
49
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Арменци,арменци!..Отломка нищожна от винаги храбър народ-мъченик"....Това от Яворов ли беше,или от Вапцаров?....ей,не злобейте!..-Не съм длъжен да помня всичко!..та така.."Империята отвръща на удара /изневярата/"..Свежо ,а?..Ердо да му мисли!Братята-християни от Армения така или иначе няма да получат некакви компенсации...Същото се отнася и до нас..................../добре,оставям ви да тролите ПО УСТАВ/..
48
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
До ЩерюЩерьо,май краварите са изпуснаха в гащите,за това е и тая "резолюция"..
47
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
и да..Нека братята арменци-христитяни не ме разберат погрешно,но нека първо Краварския Конгрес осъди ГЕНОЦИДА НАД МЕСТНИТЕ ИНДИАНЦИ и след това,"с чиста съвест",да подхванат геноцида над арменците!А после и геноцида над българите......Но знаете ли кога ще стане това?..Какво?..-Викате:-"На куково лято!"?..е,когат сти прави,сти прави..
46
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Сега е време да купим газ от Турция - газ ще пиккаят - ще имат бол...
45
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До az: Питай първо руснаците защото техния континент е по голям :)А и да не забравяме, че са избити и разселени милиони твои прабългарскироднини.....
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До azМного ясно, че няма. Обаче, САЩ са признали, че са избивали корекнното население на Америка. Не го премълчават и компенсират и ще компенсират поколения индианци - пари, образование, кариера. Сигурно ще кажеш какво от това - няма да върне убитите, но все пак е признаване на вина от страна на американското правителство.Турция отрича, не за друго, а защото се страхува, че трябва да плаща обещетения. Турците, както се казва, кръв повръщат, пари не връщат.
43
2
 
11
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Надяваме се скоро от Посолството да изкомандват ББ да признае Арменския геноцид. За срам на българите, тогава дали нова родина на хиляди арменци ,така наречения "български парламент" с гласовете на протурската партия и подкрепена от гербаджийските "родолюбци" отхвърли признаването на геноцида.
42
5
 
3
 
! Отговори
az преди 4 години
как мислиш , ще го признаят ли ? :) Колкото и американците да признаят геноцида над индиянците.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До azАми Турция да признае геноцида, пък ще видим какво ще стане
40
8
 
8
 
! Отговори
az преди 4 години
че са осъдили турците за геноцид на арменците съм съгласен , но какво правим за геноцида над индиянците и присвояване над цял континент се питам аз ?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им уйдисва тая новина на тази т.нар. медия. Много бързо я разкараха тази новина от първа страница.Журналята не харесват тази новина
38
7
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
До Анонименне бъди наивен!..НИКАКВА "разплата" няма да последва!..Ако са търсили "разплата",до сега краварите да са дебаркирали 10 пъти в Турция....Просто ПРИТИСКАТ Ердо с тая декларация..А ако тоя се върне при тях,като нищо ще я отменят..Те са майстори на .."ВЪРТЕЛЕЖКИТЕ"..
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО ТОЧНО СЕГА ...Това СЕГА е без значение. От значение е, че рано или късно трябва да има разплата за стореното зло. Турция казва, че е наследник на Османската империя. Щом е наследник - значи Турция наследява и злините и трябва да поеме отговорност за тях.Чета големи глупости във форума - в Батак не турците убивали, а помаците. В Анадола - не били турците, а кюрдите. Пълни простотии - а кой ги е пратил да колят, да не би марсианците?Затова Турция трябва да си поеме вината за зверствата
36
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
това беше преди 6-7 години..Сега не знам как е..НО:..-Да се върнем на темата:..Некои ще кажат:-"По-добре късно,отколкото никога"..Е аз ще кажа,че това е само текст от една песен на ..забравих й името.Та:-В случая НЕ важи това "правило"!..В СЛУЧАЯ просто "Империята отвръща на удара"Ердо им завъртя на Отвъдокеанците един-два номера,и реакцията не закъсня...Защото възниква въпроса:-ЗАЩО ТОЧНО СЕГА се сетиха да признаят геноцида?Та тая тема е актуална от години..
35
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо,антигерб преди 4 години
До Марк Твен за Турциямдааа..Аз бих добавил и друго:В доста реномиран ресторант,в който порциите бяха като за Голиат,зад един тезгях В САЛОНА висеха на ченгел одрани агнета.."Презумпцията" била,че всеки клиент можел да посочи кое точно месо от овцата иска да му приготвят..Гледката беше потресаваща!..Но те явно са свикнали,такова е нивото им..Па и друго:-На прословутата "Отогара" има ено ..кафене да го наречем.Продавача излезна от тоалетната и без да си измие ръцете ми подаде С ГОЛА ръка са
34
4
 
14
 
! Отговори
Марк Твен за Турция преди 4 години
До края на живота си няма да ми се прииска да обядвам в Турция. Малкото ресторантче близо до пазара беше изцяло отворено откъм улицата, кухнята и масите за клиентите бяха в едно и също помещение. Готвачът беше мърляв, такава беше и непостланата с покривка маса. Той наниза малко наденица на една тел и я сложи на жарта да се пече. Когато месото беше готово, той го сложи настрана, но тогава едно печално псе влезе вътре и го захапа.То първо го помириса и сигурно позна останките на някой свой приятел