Накъде отиват Съединените щати с тези бели стари мъже?

Кандидатите за президент са на 73, 77 и 78 години
12 мар 2020 21:30, Елка Василева
142
Накъде отиват Съединените щати с тези бели стари мъже?
Бърни Сандърс. Снимка: архив, БГНЕС

Средната възраст на американското население е 38 години, а само след 15 години белите неиспаноговорящи ще са под 50%. Кандидатите за президент обаче са на 73, 77 и 78 години. Накъде върви Америка с тези бели стари мъже?

Те са на 73, 77 и 78 и са много заможни: човек би могъл да помисли, че става дума за трима играчи на голф в някой старчески дом в Калифорния. Но става дума за друго: сегашният американски президент, който иска да бъде преизбран, е на 73 години. Неговият потенциален противник ще е на 77 или 78 години - в зависимост от това дали Джо Байдън или Бърни Сандърс ще победи в предварителните избори на Демократическата партия, пише Дойче веле.

78-годишният Майкъл Блумбърг вече се отказа от кандидатурата си, също както и Елизабет Уорън, която с нейните 70 години беше нещо като подрастващ политик в тази групичка.

Напред към геронтокрацията?

САЩ явно са на път да се превърнат в геронтокрация. Като мерило в случая може да послужи Бил Клинтън, чийто мандат завърши преди точно 19 години. Днес той е 73-годишен, с което все пак е значително по-млад и от Тръмп, и от Байдън, и от Сандърс. Има и друг характерен показател: средната възраст на населението на САЩ (38 години) е точно наполовина по-ниска от тази на кандидат-президентите.

Още по темата

И още нещо: обществото в САЩ е твърде разнородно. Днес белите неиспаноговорящи американци все още са мнозинство, но броят им се топи прогресивно. До 2045 година навярно те ще са под 50% от населението. И тъй като в САЩ, както и на почти всички други места по света, половината от населението са жени, избирането на един възрастен бял мъж за президент на държавата явно се превръща в истински анахронизъм.

Фактът, че въпреки всичко ще се стигне именно дотам, се дължи на структурен проблем - на американската избирателна система. Благодарение на нея побеждава не човекът, събрал най-многото гласове. Такъв беше случаят например с Хилари Клинтън, която през 2016 получи близо три милиона гласа повече от Доналд Тръмп, но това се оказа маловажно. САЩ имат избирателна система, която датира от времето на пощенските карети и която деформира изборния резултат точно два пъти.

Несправедлива избирателна система

Президентът се избира от избирателна колегия, но броят на делегатите в нея не е пропорционален на числеността на населението в съответните щати. По-малките щати с преобладаващо фермерско население са значително по-силно представени от останалите. Това означава, че гласовете на избирателите от тези щати имат по-голяма тежест за крайния резултат. Освен това всички американски щати, със само две изключения, предават делегатските си гласове на местния победител в гласуването, следвайки принципа "победителят получава всичко". Това означава, че подадените гласове за кандидат, който не излезе победител, всъщност остават без значение.

Резултатът от тези особености е, че изборите за президент всъщност се решават в няколко отделни щата. Анализатори предполагат, че на изборите през ноември Доналд Тръмп може би ще получи до 9 милиона гласа по-малко от съперника си от Демократическата партия. Но въпреки това той може да надделее в президентската надпревара, ако успее да спечели щатите Аризона, Флорида, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Изборите във всички останали 45 щата на практика се оказват напълно ненужни. Възрастните бели кандидати и една остаряла и крайно несправедлива избирателна система са заплаха за американската демокрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
7
 
! Отговори
Храна за размисъл преди 4 години
След като се затворят хората да живеят в изолация,парите на богатите и по принцип могат ли да вършат някаква работа и да ви спасят?Като не се работи и печели пари какво следва от тези мерки,паника и стрес?Брутално е всичко което става защото времето за спане изтече.2012 21.12 краят света дойде,след дълго чакане и нищо правене.Стои тълпата гледа как я използват и нищо не направи.Естетвеното почистване на природата започна.
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и Путин се готви да управлява до 100 години...и повече !
92
2
 
18
 
! Отговори
Американ преди 4 години
*** джендери, избирателната система на САЩ е направена такава с цел, за да не може големите щати да се налага винаги на малките и както виждаме работи много добре. То и затова е този вой.Бабишкерникът Хилари панда, защото е много по-противна от Тръмп, не заради нещо друго.
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в ЮАР - най - развитата африканска държава някога( ама не, нищо общо с това че беше управлявана от бели)президентът им заяви преди време че се пази от СПИН с душ. Министърката на здравеопазването казваше че салата от цвекло с чесън спира развитието на болеста при серопозитивните.Може да услужат на САЩ с техни кадри да борят сегашната пандемия.
90
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по-расистка статия не съм чел скоро.оп поръчка на евреите ли я писахте ?а после обвиняват белите в расизъм.
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде тръгнали, по пътя на СССР тръгнали.
88
3
 
1
 
! Отговори
Бокси преди 4 години
Тия нема а си изкарат мандата баце
87
1
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
Тодор Живков и БКП искал да фалшифицира целият преход и разчитал на агентите на Държавниа сигурност дето кукуто Антон Тодоров още си ги четеПравешкия тарикат от село Микре да беше пак нямаше да яде доматите с колците а щеше да заложи за такава фалшикация на прехода на хора нямащи нищо общо с ДС и Румно като Сашо Диков,Петър Величков и още много,много,много
86
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един сравнително добър текст.
85
2
 
4
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
Измисления мит за Държавна сигурност унищожи БългарияМВР и ДС на БКП преди 1989 са нискобюджетни дето няма л"апачкаГоуемото крадене на минимум ОСЕМ МИЛИАРДА ДОЛАРА е свързано с подпалването на Партийния дом от самата номенклатура на БКП на която чрез външнотърговски банки и прочие самият Тодор Живков им беше дал тези огромни пари да ги въртят като държавен резервСемерджиев видял л"умпените седесари без мозък и що да не ги омагьоса колко са важни тези ненужни досиета които още си ги има
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този смешен плач май е поради "...По-малките щати с преобладаващо фермерско население..." и невъзможността, т.н. "демократи" (а всъщност обикновени гейлиберсти) да се изправят в честна борба с нормалните хетеро мъже и жени!
83
7
 
6
 
! Отговори
Милуоул преди 4 години
Най-стария отбор в целият свят е НОТС КАУНТИ от Торино пардон от Нотингам а не червеноговеждия Нотингам ФорестВсичките г"оведа в Западна Европа са ЧЕРВЕНИРИМОКАТОЛИЧЕСКАТА плащеница дори религиозно е обявила че всички г"оведа са ЧЕРВЕНИСатаната,АДЪТ,*** и сие от хилядолетия са ЧЕРВЕНИКат Капитан Блъд то ест кръвЩом ЗАМИСЛИШ убийство още преди да си го извършил всички представи в собствения Ви мозък стават червени като кръвта която смятате да проливатеЦветът си има ПСИХОЛОГИЯ
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩАТИТЕ И ЕВРОПА СА В РАЗРУХА, ТЕ СА В КОЛАПС И РАЗБИТИ- МИН ЗАПЛАТИ ОКОЛО 2000 ДЛ, В ЕДНА ДРУГА ИЗТОЧНА ДЪРЖАВА, ЗА НЯКОЛКО ДНИ МИН ЗАПЛАТА ОТ 330ЛВ НА 230ЛВ, НО ТАМ СА ВЪВ ВЪЗХОД И РАЗСТЕЖ- ИЗТОКЪТ Е ВЕЛИК И СЕГА ВИЖДАМЕ ЗАЩО НАШИТЕ ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ ИСКАТ ДА НИ ВЪВЕДАТ В ЕВРАЗИЯ- СМЕНЯМЕ ЕВРОТО С РУБЛИ И СТАВАМЕ МИЛИОНЕРИ- 90 ГОДИНИ СЕ ВРЪЩАТ. РУСОФИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ В ЕВРАЗИЯ.
81
4
 
18
 
! Отговори
Накъдето отиваме ние преди 4 години
В Европа не е по розаво положението, все мухлясали старчоци я управляват, и правят гаф, след гаф. Пример Меркел. Младите бели европейки не искат да раждат, затова арабите ще ни залеят. САЩ ще стане колония на Африка! Какво стана с ЮАР? Богатите бели живеят като затворници, от алчност.
80
30
 
17
 
! Отговори
Нотингам Форест преди 4 години
Американците са номер едно докато управляват бледоликите англосакси наследници на Лъвското сърце.Като почне да управлява некой мамун или испаноговорящ Mуpгaвeл и ше излезнат и от топ 20 дори.
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък една демокрация там... маани, маани...
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете американците да си избират техните президенти . А вий по-умните, си избирайте вашите. Не ви ли омръзна да погребвате американци и англичани бе? Мазоли хванахте от китките и лопатите, да ги копате.Не се ли уморихте вече? Айде за журналистите знаем че са по-умни от вас и, че най ги разбират нещата - туй политика, туй икономика, туй изкуство, туй зодии, туй секс(всякакъв с всичко дето мърда)... Четете, поглъщайте и си трайте.И след 2рия си мандатТръмп ще е по-млад от тези откачалки
77
5
 
9
 
! Отговори
179 преди 4 години
Средната възраст на белият американец е 44 години. На афро-американците 32 години.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално бейбибума спря в средата на 70-те после поколенията на 80-те и 90-те бяха без деца белият човек си замина сега тоя корона ще разчисти пътя на тумбите чакащи по границата.Човечеството свърши тия едва ли ще направят нещо повече от досегашните постижения тия са на ниво каменна ера ще изпулат преди да се развият.
75
3
 
2
 
! Отговори
Петър Бобев преди 4 години
Бърни Сандърс и да спечели изборите може да си умре от старост без реално да е бил Президент но ако не е така и той немож засенчи посредствения л"узър Бил КлинтънВ крайна сметка един ИРЛАНДЕЦ като мрази англичаните неосъзнато или осъзнато защо му е да иска да ги ръководи и да се чувства като ирландски национален предател пък макар и ЦарНекадърния псевдописател АВРААМ известен като БРАМ СТОКЪР написа кича"Граф Дракула" и АНГЛОХОЛИВУД го прослави а той се взе за ВАМПИРА от книгата си--ОКУЛТИСТ