Накъде отиват Съединените щати с тези бели стари мъже?

Кандидатите за президент са на 73, 77 и 78 години
12 мар 2020 21:30, Елка Василева
142
Накъде отиват Съединените щати с тези бели стари мъже?
Бърни Сандърс. Снимка: архив, БГНЕС

Средната възраст на американското население е 38 години, а само след 15 години белите неиспаноговорящи ще са под 50%. Кандидатите за президент обаче са на 73, 77 и 78 години. Накъде върви Америка с тези бели стари мъже?

Те са на 73, 77 и 78 и са много заможни: човек би могъл да помисли, че става дума за трима играчи на голф в някой старчески дом в Калифорния. Но става дума за друго: сегашният американски президент, който иска да бъде преизбран, е на 73 години. Неговият потенциален противник ще е на 77 или 78 години - в зависимост от това дали Джо Байдън или Бърни Сандърс ще победи в предварителните избори на Демократическата партия, пише Дойче веле.

78-годишният Майкъл Блумбърг вече се отказа от кандидатурата си, също както и Елизабет Уорън, която с нейните 70 години беше нещо като подрастващ политик в тази групичка.

Напред към геронтокрацията?

САЩ явно са на път да се превърнат в геронтокрация. Като мерило в случая може да послужи Бил Клинтън, чийто мандат завърши преди точно 19 години. Днес той е 73-годишен, с което все пак е значително по-млад и от Тръмп, и от Байдън, и от Сандърс. Има и друг характерен показател: средната възраст на населението на САЩ (38 години) е точно наполовина по-ниска от тази на кандидат-президентите.

Още по темата

И още нещо: обществото в САЩ е твърде разнородно. Днес белите неиспаноговорящи американци все още са мнозинство, но броят им се топи прогресивно. До 2045 година навярно те ще са под 50% от населението. И тъй като в САЩ, както и на почти всички други места по света, половината от населението са жени, избирането на един възрастен бял мъж за президент на държавата явно се превръща в истински анахронизъм.

Фактът, че въпреки всичко ще се стигне именно дотам, се дължи на структурен проблем - на американската избирателна система. Благодарение на нея побеждава не човекът, събрал най-многото гласове. Такъв беше случаят например с Хилари Клинтън, която през 2016 получи близо три милиона гласа повече от Доналд Тръмп, но това се оказа маловажно. САЩ имат избирателна система, която датира от времето на пощенските карети и която деформира изборния резултат точно два пъти.

Несправедлива избирателна система

Президентът се избира от избирателна колегия, но броят на делегатите в нея не е пропорционален на числеността на населението в съответните щати. По-малките щати с преобладаващо фермерско население са значително по-силно представени от останалите. Това означава, че гласовете на избирателите от тези щати имат по-голяма тежест за крайния резултат. Освен това всички американски щати, със само две изключения, предават делегатските си гласове на местния победител в гласуването, следвайки принципа "победителят получава всичко". Това означава, че подадените гласове за кандидат, който не излезе победител, всъщност остават без значение.

Резултатът от тези особености е, че изборите за президент всъщност се решават в няколко отделни щата. Анализатори предполагат, че на изборите през ноември Доналд Тръмп може би ще получи до 9 милиона гласа по-малко от съперника си от Демократическата партия. Но въпреки това той може да надделее в президентската надпревара, ако успее да спечели щатите Аризона, Флорида, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Изборите във всички останали 45 щата на практика се оказват напълно ненужни. Възрастните бели кандидати и една остаряла и крайно несправедлива избирателна система са заплаха за американската демокрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо трябва да е толкова странна и несправедлива,как пък до сега никой не е съдил системата за нечестност,уж обичат делата там
53
2
 
21
 
! Отговори
Факт преди 4 години
САЩ избраха че*рен млад президент.И какво стана-пълен провал.Нужно ли е да го повтарят?Е,от кандидатите на демократите не могат да се очакват чудеса-прекалено са обвързани със Со*рос.Затова Тръмп ще повтори,а после ще видим.
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре отколкото жени!
51
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Я някъде по средата. Хитлер е станал канцлер на Германия га е бил, на 43г.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не извратен тип Други си имат раса от наркомани ,алкохолици ,*** ,многополови ,заради ,,демократичните ценности,,и гей парадите .
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДодоМараба, чичо Доди.
48
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До WASPИ един е предостатъчен.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми към добро бъдеще явно.Щом и папата е дърт,а Путин също иска да командва до толкова.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възрастните бели кандидати и една остаряла и крайно несправедлива избирателна система са заплаха за американската демокрация. - заключи ***
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Анализатори предполагат, че на изборите през ноември Доналд Тръмп може би ще получи до 9 милиона гласа по-малко от съперника си"И откъде тия анаЛизатори са стигнали до туй ? След като подкрепящите Дж.Байдън никога няма да гласуват за комунист. А комунистите на Сандерс ще са гневни ако Байдън бъде избран и няма да отидат до урните да гласуват за сенилния Джо, както постъпиха и лрри хилари. Демократическата партия никога до сега не е била толкова разделена.
44
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Конрад Аденауер стана канцлер на ГФР през 1949 г. на 73 години и беше такъв два мандата (14 години) до 1963 г. вече на 87 години! Годините не му попречиха да възроди родината си!
43
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
Евала ***! Това е темата! Америка Няма да е "водеща" Докато свят светува. Защото ТАКА И СЕ ИСКА! И тя прави грешки и Те трябва да се показват!-:) Значи истинската журналистика нищо Не я спира!!!
42
12
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Щатите след по-малко от 100 години ще преобладат мексиканците и ще анексират Мексико. После ще нападнат Канада и ще я завладея. Така цяла северна америка ще стане мексико.
41
1
 
15
 
! Отговори
WASP преди 4 години
До Щирлиц 43От тримата само Бърни е евреин и той май загуби шанса за кандидат на Демократите. По всичко личи че се очетава двубой между Тръмп и Байдън.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До WASPХич не го е биел Алцаймера Рейгън по време на мандатите му. Появи се доста по-късно. И точно Рейгън набиваше обръчите на абминистрацията до последния ден от президентството си. Както и на журналистите. Досущ като Тръмп.
39
2
 
15
 
! Отговори
Мохахаха преди 4 години
Дойчо Велчев пуска такива статии щото вече е време да се размърда статуквото .... А и лобито на ЛГБТ общноста в САЩ вече е доста голямо и след като напълно завладяха армията , медиите и Холивуд е време да погледнат и към политиката . Затова плюят американските политици , щото не само са дъърти ама и са бели... и хетеросексуални .. и са християни .. ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА.Имаха малък напредък с Обамчо ама той не искал нито гейй да става нито да си сменя пола. Тръм ще последния БЯЛ президон.
38
2
 
17
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Оставете американците да си избират техните президенти . А вий по-умните, си избирайте вашите. Не ви ли омръзна да погребвате американци и англичани бе? Не се ли уморихте вече? Айде за журналистите знаем че са по-умни от вас и, че най ги разбират нещата - туй политика, туй изкуство, туй зодии, туй секс(всякакъв)...... Четете, поглъщайте и си трайте.
37
7
 
11
 
! Отговори
WASP преди 4 години
Рейгън последните две години от президенството му го биеше Алцхаймера но си изкара мандата без проблем. Предимството на американската система е, че и едно магаре да сложиш за президент администрацията се нагажда и всичко си върви нормално.
36
2
 
13
 
! Отговори
Рада Дълбоката преди 4 години
Гомнойче веле достига висоти в мисироджурналистиката!!Похвално!!
35
4
 
15
 
! Отговори
WASP преди 4 години
Путин е направо бебе в сравнение с американските кандидати, само на 67. Но го чакат още два мандата плюс още четири години от този.